Altı kadının ortak aşkı: Bilim
Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 6 genç bilim kadını Yaşam ve Malzeme Bilimleri alanında yürüttükleri önemli araştırmaları ile L‘Oreal ve UNESCO’nun 2017 yılı ödülünü kazandılar. Bilim kadınlarının her birine araştırmalarında kullanılmak üzere 15’er bin dolar burs verilecek.
L‘Oreal ve UNESCO’nun bu yıl 15.’sini düzenlediği “Bilim kadınları İçin” programının 2017 bilim kadınları belirlendi. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 6 genç bilim kadını Yaşam ve Malzeme Bilimleri alanında yürüttükleri önemli araştırmaları ile bu yılın ödülünü kazandılar. Bilim kadınlarının her birine araştırmalarında kullanılmak üzere 15’er bin dolar burs verilecek. ODTÜ’den Doç. Dr. Pınar Zeynep Çulfaz Emecen, Selçuk Üniversitesi’nden Doç. Dr. İmren Hatay Patır, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hilal Demir Kıvrak Malzeme Bilimleri alanında; Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Duygu Sağ, Acıbadem Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Zeynep Aslıhan Durer, Gebze Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Koca Caydaşı Yaşam Bilimleri alanında L’Oreal’in UNESCO ile birlikte düzenlediği ödül programının bu yılki kazananları. Ortak noktaları bilime olan tutkuları ve araştırmaya merakları.
Çok küçük yaşlardan başlayan bir merak bu. Kimini uzayın gizemi çok etkilemiş, astronot olmayı düşlemiş, kimi çocukken kavanozda salyangoz besleyerek, deneyler yaparak bilime bulaşmış, kimi belgesellerden etkilenmiş. Merakları okul başarılarına da yansımış haliyle. Karşılarına çıkan engelleri sabırla çalışarak, çok çalışarak aşmışlar. Hepsi lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Türkiye’deki üniversitelerden alıp doktora için yurtdışında farklı ülkelere gitmişler. Yoğun doktora çalışmalarına bir de çocuk doğurmayı, anne olmayı sığdırmışlar. Hilal Demir geleceğin enerjisi olarak da tanımlanan formik asit yakıt pili uygulamaları üzerine araştırmalar yapıyor. 2 çocuğu var. Aynı zamanda 19 makalesi, 9 TÜBİTAK çalışması yapmış. Halen Kimya Mühendisliği Bölümü’nün başkanlığını yürütüyor.
Doç. Pınar Zeynep, ODTÜ Kimya Mühendisliği’nde membranlar üzerinde çalışıyor. Böbrek yetmezliği olan hastaların kullandığı diyaliz ünitelerinden, endüstride su arıtmaya kadar geniş bir kullanım alanı bulunuyor yürüttüğü çalışmanın. İmren, Hatay Selçuk Üniversitesi’nde, yine geleceğin enerjilerinden biri olarak gösterilen Hidrojen enerjisi alanında çalışıyor. 2016 yılında Kimya alanında Türkiye Bilimler Akademisi’nin Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ödülünü aldı. Yrd. Doç Duygu Sağ, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden ilk ve ortaokulu İnegöl’de okuduktan sonra İstanbul’da Atatürk Fen Lisesi’ne gelmiş. ODTÜ Biyoloji mezunu. Ardından burs alarak ABD’ye gitmiş doktora çalışmaları sırasında metabolizma ve inflamasyon arasında önemli bir moleküler bağlantı keşfetmiş ve Louisville Üniversitesi’nden Dekanlık Özel Ödülünü kazanmış. Bunu yanı sıra bir sürü bilim ödülünün de sahibi.
Tersine beyin göçü
Bu 6 genç bilim kadınının bir ortak özellikleri daha var. O da yurtdışında da önemli çalışmalarda bulunmalarına karşın hepsinin de bilime doğup yetiştikleri ülkede devam etme kararı vererek geri dönmeleri. Öğrencilerini, öğretmeyi, laboratuvarlarını seviyorlar. “Tabii yurtdışında bilim daha kolay, en azından malzeme için aylarca beklemiyorsunuz ama yine de burada da zorlukları aşıyoruz. Üstelik bizim gibi aynı zamanda anne de olan bilim kadınları için aile desteği çok önemli. Eşlerimiz ve ailelerimizin katkısı büyük” diyorlar.
BİLİM KADININ İKİ KAT ARTTI L’Oreal Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Filiz Ecet: “Biz L’Oréal Türkiye olarak 15 yıldır genç ve üstün yetenekli bilim kadınlarının araştırmalarını gün yüzüne çıkararak onları burs ile ödüllendiriyoruz. 15 yılda 88 bilim kadınını ödüllendirerek tüm dünya ülke arasında en fazla bursiyere sahip 5. ülke konumundayız. Dünya genelinde bilim alanında çalışan kadın oranı maalesef yüz güldürüyor. Her 3 araştırmacıdan yalnızca biri kadın ve bilimsel yüksek akademik pozisyonların sadece yüzde 11’inde kadınlar bulunuyor. Türkiye’nin rakamlarına gelecek olursak; 2015 UnESCO raporuna göre 10 yılda bilim kadını sayımız 2 kat arttı. Bilim alanında kadınlarımızın payı %36 olarak öne çıkıyor. L’Oreal Türkiye olarak bu oranı arttırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” |
En Çok Okunan Haberler
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e sert sözler
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Bombacı Mülayim neden tutuklandı
- Fidan ve Colani yeni dönemi açıkladı
- Mis kokulu portakallı kurabiye tarifi