Ali Günday devrim şehididir
Öldürülüşünün 24. yılında Ali Günday’ın eşi ve hukukçular Cumhuriyet’e konuştu...
Gümüşhane Barosu Başkanlığı sırasında 24 yıl önce bugün öldürülen Ali Günday için eşi Türkan Günday, “Yasalar aynı şeyi öngörse, Ali Günday yine aynı şekilde davranırdı. O, kuralcı, disiplinli, görevini layıkıyla yapan birisiydi. Ali Günday’ı unutmasınlar” dedi. THK Başkanı Yaşar Çatak ise meslektaşı Günday’ı “Laik cumhuriyet hukukunun şehididir, Kubilay gibi devrim şehididir” sözleriyle andı.
Gümüşhane Barosu başkanıyken, duruşmalara türbanla girmek isteyen 2 kadın avukatın baro üyeliğini yasalara aykırı olduğu için düşüren ve o dönemde Akit gazetesi tarafından hedef gösterilen Ali Günday, 25 Temmuz 1995’te, bundan 24 yıl önce katledildi. Cumhuriyet’e konuşan Ali Günday’ın eşi Türkan Günday, “Ali Günday baro başkanı olarak görevini yapıyordu. Yasalar aynı şeyi öngörse, Ali Günday yine aynı şekilde davranırdı. Kimse onu görevini yapmaktan caydıramazdı. O, kuralcı, disiplinli, görevini layıkıyla yapan birisiydi” dedi.
Günday’ın unutulmasına üzüldüğünü ifade eden Türkan Günday, “Unutmasınlar, o bizi mutlu eder. Eskiden törenler olurdu, artık olmuyor. Türkiye Barolar Birliği, çok ilgiliydi, son zamanlarda ilgilenmiyorlar. Biz, manevi olarak ilgilensinler istiyoruz. Bu konuda çok kırgınım. Ali Günday’ın öldürülmesi çözüm oldu mu? Her şey yoluna girdi mi? Keşke Ali Günday ile her şey çözülseydi” ifadelerini kullandı.
‘Ne ilk ne son’
Günday hakkında Cumhuriyet’e konuşan Eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan ise, “Ali Günday, ne ilktir ne de son olmuştur. 1995’teki bu olay ders olmuş mudur” diye sordu. Çölaşan şunları kaydetti: “17 Mayıs 2006’da, Danıştay’ın 12. Dairesi’nin türbanla ilgili bir kararını beğenmeyen avukat unvanlı bir kişi, kararı veren mahkeme heyetini hedef almıştı. O kişi, mahkeme heyetini silahla taramış, bir yargıcı öldürmüştü. Kaçarken kapıda yakalanan saldırgan, ‘Allah’ın askeriyim, Osmanlı torunuyum’ diyebilmiştir. Sorun, Cumhuriyetin gerçek demokrasiyi hedefleyen kurucu ilkelerinin hayata geçirilememiş, ‘hukuk devletinin’ kurulamamış olmasındandır. Demokrasi kültürü ancak çağdaş, laik demokratik bir toplum düzeninde gelişir. Ali Günday ve bu yolda kaybettiğimiz tüm insanlarımızı, değerlerimizi saygı ile anıyorum.”
Çağdışı zihniyet
Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Serkan Pekmezci, Ali Günday’ı “çağdaş olmayan zihniyetlerin” öldürdüğünü belirterek, “Adalete, hukuka ve demokrasiye inancı olmayan kara kişilerin adalet sistemine yaptığı bu utanç verici davranış rahmetli başkanımızın hayatına mal oldu. Çocuklarını öksüz, eşini kocasız bıraktı” ifadelerini kullandı. Pekmezci, “Ancak, hala var olan bu zihniyet; hukuk sistemimizin, demokrasimizin biz avukatların ve ülkemizin önünü kesemeyecektir” dedi.
Devrim hukukçusu
Türk Hukuk Kurumu (THK) Başkanı Çatak ise meslektaşı Günday hakkında “Genç bir meslektaşımdı. Laik, cumhuriyetçi, Atatürk ilkelerine bağlı bir devrim hukukçusuydu. Maalesef, düşüncelerinden ve düşüncelerinin gereklerini yerine getirme çabasından dolayı şehit edildi. Ali Günday, laik cumhuriyet hukukunun şehididir, Kubilay gibi devrim şehididir” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Dava ertelendi
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
- MHP'den Özel'in sokak çağrısına 'uyarı'
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- 'AZAL uçağı düşürüldü' dediler... Kimi işaret ettiler?
- 'Lösemiyle mücadele ediyor... Yaşama şansı yüzde 50'
- Muğla'da peş peşe deprem!
- En yüksek mevduat faizini hangi banka veriyor?