'AKP’nin kamusu'nda KPSS'ye yer yok
Kamuda kadrolaşmada sınır tanımayan AKP, yeni memur alımlarında KPSS’yi işlevsiz hale getirdi. Sözlü sınavla personel alımını “tercih” eden iktidar, bu yöntemle yandaşlarını istediği gibi kamuya taşırken sözleşmeli personel istihdamı da her geçen gün artıyor. Saray’dan yapılan üst düzey atamalarda da AKP’li olmak neredeyse tek kriter haline geldi. Dün ataması yapılan isimler arasında AKP’li eski Bakan Faruk Çelik’in dünürü, eski AKP milletvekili ve milletvekili aday adayları da bulunuyor.
Birçok kamu kurum ve kuruluşunun yeni memur alımlarında ya KPSS sınavından yeterli puan alma şartı istemediği ya da KPSS puanını düşük tutarak sözlü sınavla personel almaya başladığı ortaya çıktı. Mülakatla alım yapılan sözleşmeli personel istihdamı ise son sürat devam ediyor.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi “Kamuda Mülakata Hayır” başlıklı rapor hazırladı. Raporda dikkat çeken değerlendirmelere yer verildi.
Raporda, “Son günlerde birçok kamu kurum ve kuruluşunun yeni memur alımlarında ya KPSS sınavından yeterli puan alma şartı istemediği ya da KPSS puanını düşük tutarak sözlü sınavla personel aldığı görülmektedir” vurgusu yapıldı. Yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle, kamu personel sisteminde zıt denilebilecek iki eğilimin aynı anda gerçekleştirildiğine işaret edilen raporda, bir yandan 2002’de yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik’le memurluğa girişte merkezi sınavla personel alınırken, diğer yandan bazı düzenlemelerle bu alımın sınırlandırılarak ya da istisna getirilerek sınavsız işe girmenin önünün açıldığı kaydedildi. Raporda, istisnai kadrolar yoluyla ve yerel yönetimlere tanınan merkezi sınav dışı sözleşmeli personel istihdamıyla kamuda kadrolaşma yapıldığına dikkat çekildi.
Tüm kurumların uyması gereken genel çerçeve görevde yükselme yönetmeliği de Ekim 2016’da değiştirildi. Daha önceki uygulamada sadece şube müdürü ve müdür düzeyindeki kadrolar için söz konusu olan yazılı sınav sonrasında sözlü sınav uygulaması, şef ve altındaki unvanlara yapılacak görevde yükselme niteliğindeki atamalar için de geçerli hale getirildi. Son dönemde tüm kamu kurumlarının mülakat ile memur almaya başladıklarının vurgulandığı raporda, mülakatın kamuda “belli odakların” yapılanmasına olanak verebilecek bir uygulama olduğuna da dikkat çekildi.
‘Terör örgütü sızdı’
15 Temmuz darbe girişimine işaret edilen raporda, şöyle denildi:
“Terör örgütü, sınav sorularını sızdırma, çoğunlukla mülakatlarda tarafgir ve subjektif davranma, liyakat, ehliyet ve adalet ilkelerini hiçe sayan terfiler yoluyla kamuda kendisine yer edinmiş, bu yapı bir süre sonra devletin varlığını dahi tehdit edecek boyutlara ulaşmıştır. Mülakatlardaki adaletsizlikler sonucunda örgüt üyelerinin devletin üst kademlerinde kendilerine yer buldukları, karar alma mekanizmalarını etkiledikleri görülmüştür. Bu dönemde sendikalarımıza üye olan kamu görevlileri sırf sendikal aidiyetlerinden dolayı olmadık muamelelere maruz bırakılmış, türlü haksızlıklarla mağdur edilmiş, terfileri engellenmiş, kamuya terör örgütüyle ilişkili olmayan bir kişinin atanması neredeyse imkânsız hale gelmiştir.”
Yakın isimlere görev
Cumhurbaşkanı kararı ile dün yeni atamalar ve görevden almalar gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Uğur Büyükhatipoğlu ile Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk başka bir göreve atanmak üzere görevlerinden alındı. Uğur Büyükhatipoğlu’nun aynı zamanda eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarından Faruk Çelik’in dünürü olduğu gazetelere yansımıştı. Görevden alınan Büyükhatipoğlu’nun yerine ise Mehmet Bozdemir atandı. TSE Genel Sekreteri olan Bozdemir, AKP’den milletvekilliği aday adaylığı için görevinden istifa etmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’ne Ramazan Yıldırım atandı. Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda OSB’lerden sorumlu müsteşar yardımcısı olarak görev yapıyordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü’ne Muhammet Bilal Macit atandı. Teknopark İstanbul Genel Müdürlüğü görevinde de bulunan Macit daha önce AKP’den İstanbul milletvekilliği de yapmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü’ne Halil İbrahim Çetin atandı. Çetin, Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreterliği görevini yürütüyordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü görevine de Barış Yeniçeri getirildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Başkan Yardımcılığı’na Dr. Selim Argun atandı. Argun daha önce de Diyanet’te görev yapıyordu.
En Çok Okunan Haberler
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Bahçeli'ye kendi partisinden bile destek yok!
- RTÜK'ten programa inceleme!
- Menzil cemaatinde kriz sürüyor
- İstanbul Barosu'ndan olağanüstü kurultay kararı
- İktidar hesaplaşmasına yolsuzluk bahanesi
- AKP'den Özel'e 'kanun teklifi' tepkisi
- SGK borçları için yeni gelişme!
- Birinci parti şaşırttı!