Ablukanın vurduğu Gazze'nin, şiddetli yağışla imtihanı

Gazze Belediyesi Mühendislik ve Planlama Müdürü Nihad el-Muganni İsrail'in 2007 yılından bu bölgeyi abluka altında tuttuğunu bunun da bir çok araç gereç alımı ve projenin uygulanmasını imkansız hale getirdiğini ifade etti.

Ablukanın vurduğu Gazze'nin, şiddetli yağışla imtihanı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.12.2013 - 13:21

"İsrail'in 7 yıldır Gazze'ye dayattığı ablukanın, altyapı projelerinin uygulanması ve belediyecilik hizmetleri konusunda doğrudan bir etkisi oldu" diyen Gazze Belediyesi Mühendislik ve Planlama Müdürü Nihad el-Muganni, dolayısıyla Gazze'de yeterli altyapı projelerinin hayata geçirilemediğini, uygulananların da eksiklerinin bulunduğunu belirtti.

Muganni, Gazze'ye yardım yapan ülkelerin desteğiyle faaliyete geçen projelerin de altyapıdaki asıl problemlere çözüm getirmediğini sadece onarım ve yeniden yapılandırma işlevi gördüğünü kaydetti.

"Mısır'daki darbe ve tünellerin kapatılması"

Mısır yönetiminin ülkedeki askeri darbenin ardından bir çok temel ihtiyaç maddesinin karşılandığı ve Gazze'nin adeta "can damarı" konumundaki tünelleri yıkması nedeniyle bölgeye akaryakıt girişinin de durduğunu hatırlatan Muganni, söz konusu durumdan belediyelerin büyük ölçüde etkilendiğini, günlük 12 saat elektirik kesintisinin hizmetleri aksattığını vurguladı.

Gazze'nin "kış mevsiminde aldığı yağış miktarının 400-500 milimetre" civarında olduğunu ve zor şartlarda oluşturulan mevcut altyapısının da buna göre inşa edildiğini ifade eden Muganni, şiddetli yağış ve fırtınanın başladığı ilk 2 günde kanalizasyonların dolduğunu belirtti.

"Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi" Gazze Şubesi Başkanı Rami Abdu da Gazze'deki altyapının aslında çökmüş olduğunu ve hayata geçirilen projelerin "acil durum projesi" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İsrail'in Gazze ambargosunun başladığı 7 yıldan bu yana altyapı projelerinin durduğunu söyleyebiliriz. Filistin yönetimi, 2000 yılında başlayan El-Aksa İntifadası'nın ardından Batı Şeria ve Gazze'deki tüm altyapı projelerini durdurdu. Buradan Gazze'deki altyapı projelerinin 13 yıldan bu yana durmuş olduğu sonucu çıkıyor ve altyapının çökmesinin nedeni belli oluyor."

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze Temsilcisi Muhammed Hasne de İsrail ambargosunun belediyecilik hizmetlerine etkisine değindi. Hasne, sınırdaki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan İsrailli yetkilerin izni olmadan altyapı ve belediye hizmetlerinde kullanılan ekipman ve malzemelerin geçişine izin verilmediğini hatırlattı.

Çevre Kalite Kurumu Başkanı Yusuf İbrahim ise Gazze'de altyapının onarımı ve yeniden yapılandırılması için en az 2 milyar dolarlık bütçe gerektiğini belirtti.

Gazze'de şiddetli fırtına ve yağışın neden olduğu sel ve su baskınlarında 2 kişinin öldüğü, olaydan etkilenen 108 kişinin sağlık kuruluşlarına müracaat ettiği belirtilmişti.

Sosyal İşler Bakanı Müsteşarı Mustafa es-Savvaf da olumsuz hava koşulları nedeniyle 5 bin 246 Filistinlinin evsiz kaldığını ve sığınma merkezlerine götürüldüğünü bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon