9 yaşında zirveye tırmandı

Arjantin'de 9 yaşındaki Amerikalı çocuk, Aconcagua Dağı'nın zirvesine tırmandı.

9 yaşında zirveye tırmandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.12.2013 - 13:55

Güney California'dan 9 yaşındaki Tyler Armstrong, babası Kevin Armstrong ve birçok kez Everest'e çıkan Tibetli şerpa Lhawang Dhondup ile Noel arifesinde 6 bin 962 metre yüksekliğindeki Aconcagua Dağı'nın zirvesine tırmandı.

Ekip, tırmanışın ardından dün Aconcagua'dan ayrılırken, Tyler, Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Orada dünyanın atmosferini görebiliyorsunuz. Tüm bulutlar altınızda ve gerçekten çok soğuk" dedi.

Her yıl Aconcagua'nın zirvesine tırmanmak için izin alan 7 bin kişiden sadece yüzde 30'unun bu hedefe ulaşabildiği ve 14 yaşın altındakilere tırmanış için genellikle izin verilmediği biliniyor.

Tyler'ın ailesinin, çocuğun bu tırmanışı güvenli bir şekilde tamamlayacağı yönünde Arjantili hakimi ikna etmesi gerekmiş.

Tırmanış için bir buçuk yıl boyunca hazırlanan Tyler, "Her çocuk bunu başarabilir, tek yapmaları gereken denemek ve hedefe kilitlenmek" diye konuştu.

Acil yardım çalışanı olan baba Kevin Armstrong, hem tırmanış hem de "musküler distrofi" araştırmalarını finanse eden CureDuchenne vakfı için bağış toplanmasını sağlayan Tyler'ın, bu rekoru, insanlara yardım etmek için kırdığını ve tırmanışa izin veren hakimin durumun farkına vardığını söyledi.

Baba Armstrong, "Birçok kişi, bizim Tyler'ı bunu yapmaya zorladığımızı düşünürken, durum tam tersi. Karım ona göz kulak olmamı istediğinden, tırmanmak zorunda kaldım" dedi.

Tyler'ın 8 yaşındayken de Tanzanya'da 5 bin 895 metre yüksekliğindeki Kilimanjaro Dağı'na tırmandığı belirtildi. Küçük dağcının bir sonraki hedefi ise Alaska'daki McKinley Dağı.

Aconcagua Dağı'na tırmanan en genç kişi unvanı, daha önce 2008 yılında 10 yaşındayken zirveye çıkan Coloradolu Matthew Moniz'e aitti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler