Mars'ta tarihi adım: MOXIE aracı oksijen üretti

Mars'ta tarihi adım: MOXIE aracı oksijen üretti
22 Nisan 2021 Perşembe, 11:02
Mars'ta tarihi adım: MOXIE aracı oksijen üretti

Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (MOXIE) adı verilen cihaz, ilk oksijenini üretmek için Mars atmosferinden karbondioksiti çekti.

Söz konusu olay, insan kaşiflerin Mars'ta dolaştığı günlerin çok yakında olabileceğini gösteriyor. Çünkü  oksijen tankı bir uzay gemisinde çok yer kapladığından  astronotların yanlarında yeterince oksijenle Mars’a gitme ihtimali çok düşük. Bu yüzden, hem nefes almak hem de Dünya'ya dönmek için roketlere yakıt sağlamak için astronotların Mars atmosferinden kendi oksijenlerini üretmeleri gerekiyor.

Mars'ta tarihi adım: MOXIE aracı oksijen üretti

NASA'nın Uzay Teknolojisi Görev Gücü yöneticisi Jim Reuter yaptığı basın açıklamasında, "Bu, Mars'ta karbondioksiti oksijene dönüştürmede kritik bir ilk adım. MOXIE'nin yapacak daha çok işi var, ancak bu teknolojinin sonuçları, bir gün Mars'ta insanları görme hedefimize doğru ilerlerken umut dolu. Oksijen sadece soluduğumuz havanın içinde yer almıyor. Roket itici oksijene bağlı olarak çalışıyor ve geleceğin kaşiflerinin Dünya’ya dönmesi  Mars'ta itici yakıt üretmeye bağlı olacak" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte MOXIE’yi oluşturan altın kutu, yaklaşık olarak bir araba aküsü boyutlarına sahip. Yani, insanlarının  Mars'a göndermeyi umdukları oksijen cihazının boyutlarının yalnızca yüzde biri.

Mars'ta tarihi adım: MOXIE aracı oksijen üretti

ÇOK FAZLA PARA, YAKIT VE ALAN TASARRUFU SAĞLAYACAK

Diğer taraftan, araştırmacılar  MOXIE'nin torunlarının nihayetinde, Mars yüzeyinden dört astronot fırlatmaya yetecek kadar oksijen üretebileceğini (25 ton) açıkladı. Bu oksijeni  yerinde üretmenin, Mars'a ilk yolculuk için çok fazla alan, ağırlık, yakıt ve para tasarrufu sağlayacağı ifade edildi.

Mars'ta tarihi adım: MOXIE aracı oksijen üretti

MOXIE, OKSİJENİ İNCE HAVADAN NASIL ÇEKİYOR?

NASA, MOXIE'nin önümüzdeki iki yıl içinde Mars atmosferinden en az dokuz kez daha oksijen çıkarmasını bekliyor. Bu ilk deneme, deneyin çalıştığından emin olmak için tasarlandı. Gelecekteki çalışmalar, MOXIE'nin yeteneklerini günün farklı zamanlarında ve Mars mevsimleri boyunca test edecek. 

MOXIE’nin saatte 10 grama kadar oksijen üretecek şekilde tasarlandığı belirtildi. Yani, bu durumda cihazın yakıtının testler sırasında bitmesi mümkün değil. 

Mars'ta tarihi adım: MOXIE aracı oksijen üretti

YÜZDE 99,6 ORANINDA SAF OKSİJEN ÜRETİYOR

Mars'ın atmosferi yüzde  96 karbondioksittten oluşuyor.  Cihaz, bu karbondioksit moleküllerini oksijen  ve karbon monoksite  ayırmak için ısı ve elektrik akımlarını kullanıyor. Bununla birlikte, oksijen atomları uzun süre tek başına kalamadıklarından hızlıca oksijen molekülleri oluşturuyorlar. Ardından yüzde 99,6 oranında saf oksijen meydana geliyor.

Ardından MOXIE  hem oksijeni hem de karbonmonoksiti gezegenin atmosferine geri gönderiyor. Ancak,  gelecekteki ölçeklendirilmiş cihazların, oksijeni daha sonra kullanmak üzere tanklarda depolayacağı öngörülüyor.

Mars'ta tarihi adım: MOXIE aracı oksijen üretti

Öte yandan, karbondioksiti oksijene dönüştürmek, gelecekteki astronotların Mars topraklarında yaşayabilmelerinin tek yolu değil. Bilim insanları ve mühendisler, Kızıl Gezegen’e yeni yapılar inşa etmek için yerinde kayaların kullanılmasını, hatta içme suyu veya roket yakıtı yapmak için Mars veya Ay buzunu kazmayı önerdiler.

Kaynak: NTV

Görseller: NASA

En Çok Okunan Haberler