Livaneli: Türkiye’ye verilmiş bir madalya
Fransa’nın en üst düzey nişanı olan “Legion d’Honneur”ün “Officier” mertebesi ile ödüllendirilen sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli, nişanını düzenlenen törenle aldı.
Livaneli’nin, kariyeri, Fransa ve kültürüyle olan dostluğu, barış, özgürlükler ve insan hakları adına verdiği mücadele nedeniyle layık görüldüğü nişan, Beyoğlu’ndaki Fransız Sarayı’nda düzenlenen törende Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili tarafından takdim edildi.
Yaşar Kemal, Ara Güler, Türkan Şoray, Atilla Dorsay ile birçok sanatçı ve gazetecinin hazır bulunduğu törene Livaneli’nin eşi Ülker Livaneli ve kızı Aylin Livaneli de katıldı.
Törende konuşan Büyükelçi Laurent Bili, Livaneli’nin özgeçmişini okudu ve Livaneli’nin kariyeri, barış, özgürlükler ve insan hakları adına verdiği mücadelesi nedeniyle nişanla taltif edildiğini belirtti.
Fransa Cumhuriyeti’nin kendisini bu şekilde onurlandırmasının gurur verici olduğunun belirten Livaneli, “Türkiye’den bu ödülü alan diğer insanlar gibi bu toprağın, bu halkın kültürüyle yetiştiğim için aldım. Dolayısıyla bu ülkenin bir evladı, bu ülkeyi temsil eden birisi olarak alıyorum. Bu, Türkiye’ye verilmiş bir madalyadır” diye konuştu.
Livaneli, konuşmasında Fransa denilince akla kültürün geldiğini, Fransa’nın kültürün her zaman koruyucusu olan, sanatçılara her zaman değer veren bir ülke olduğunun altını çizdi.
Livaneli, “Kültürün, sanatın yanında olmuş, yüzyıllardır her ülkeye, her millete ait sanatçının ikinci vatanı gibi gördüğü, başı sıkıştığı zaman gidebileceği bir yer olarak düşündüğü Fransa, sanatçıların ikinci ülkesidir. Bu büyük kültür ülkesinin, edebiyat cumhuriyetinin bana böyle bir nişan vererek onurlandırması onurların en büyüğüdür. Bu nişanın ne olduğuna baktım.
1914 yılında bir Osmanlı subayına verilmiş. O da Mustafa Kemal. Bu da onurların en büyüğü. Çünkü Mustafa Kemal, Yaşar Kemal bu ödüle layık görülmüşler. Fransa her zaman, her çağda fikirleriyle dünyayı etkilemiş, Türkiye’yi de çok etkilemiş bir ülkedir. Fransız kültürü, bizim aydınlarımızın ve aydın hareketlerimizin neredeyse sığınağı sayılabileceği bir yer haline gelmiştir” dedi.
Daha önce de Yaşar Kemal, Ara Güler, Ekrem Akurgal, Celal Atik, Ümit Boyner, Sakıp Sabancı, İnan Kıraç, Oya Eczacıbaşı ve Güler Sabancı gibi iş, sanat ve edebiyat dünyasından isimlere “Legion d’Honneur” nişanının çeşitli mertebeleri takdim edilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Narin Güran davasında ikinci gün sona erdi!
- 'Önümüzdeki 72 saat önemli, bir baba olarak...'
- Milyarlık vurgun iddiası!
- Hâkimin itirafı
- Erdoğan'dan 'sürpriz' 10 Kasım kararı
- 'Kurultay haktır, Genel Başkan padişah değildir'
- Erdoğan'dan kayyum için ilk açıklama
- '22 yılın yükünü sırtıma almam'
- Yangın itirafı!
- Açıklayacağına söz verdiği 'gizli dosyalar' neler?