İşte bilim kurgu meraklılarının mutlaka izlemesi gereken 10 film
İşte teknoloji meraklılarının izlemesi gereken 10 film
Enigma (The Imitation Game):
IMDb puanı: 8.0
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 90
2. Dünya Savaşı sırasında Almanların şifreli mesajlarını çözmek için Enigma adında bir cihaz geliştiren Alan Turing, günümüz bilgisayarlarının temelini atan kişi oldu. Onun bu büyük başarısına odaklanan film, hala devam etmekte olan bazı önemli toplumsal sorunları da gündeme getirmeyi başardı. Bir kez daha, teknolojinin tek başına anlam ifade etmediğini gördük.
Silikon Vadisi Korsanları (Pirates of the Silicon Valley):
IMDb puanı: 7.3
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 90
Bill Gates, Steve Jobs, Steve Wozniak, Steve Ballmer ve Paul Allen gibi, günümüzün ve tarihin en büyük teknoloji şirketlerini kuran isimleri bir arada izlemek… Belgesel tadındaki film çıkalı 20 yıl oldu, ancak o dev şirketlerin kökenlerini merak edenler, Bill Gates ve Steve Jobs arasındaki dostluğu görmek isteyenler filmi hala izleyebilirler.
Azınlık Raporu (Minority Report):
IMDb puanı: 7.7
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 91
Eğer bir suç işlenmeden önce yerini, zamanını ve suçu işleyecek kişiyi tespit edebilseydiniz ne olurdu. Azınlık Raporu’nda anlatılan hikaye, bugün insana daha gerçekçi geliyor. Yapay zeka yazılımları sayesinde insanların eğilimlerini ve karakteristik özelliklerini analiz edip, bunu gerçekçi tahminlere dönüştürmek mümkün. Gelecekte, Azınlık Raporu’nun ne kadar haklı çıkarımlarda bulunduğunu belki de bütün insanlar görecek, filmi izleyenler ise önceden farkında olacaklar.
Ulu Orta Yaşıyoruz (We Live in Public):
IMDb puanı: 7.2
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 82
Bugün daha fazla insanın gündeminde olan, giderek herkesin önemsemeye başladığı bilgi gizliliği, aslında o kadar da yeni bir sorun değil. 2009 yılında yapılan bu belgesel/film, günümüzün en büyük sıkıntılarını, insanların kendilerinden oldukça uzak bir şekilde yarattıkları internet kimliklerini bir çırpıda özetliyor, geleceğe ışık tutuyor.
Artık bilmemiz gerekiyor ki gelecekte kendi bilgisinin sorumluluğunu taşımayan insanlar, toplumlar ve devletler büyük sıkıntılar yaşayacaklar.
Pi:
IMDb puanı: 7.4
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 88
Sayılarla takıntısı olan ve onlara bağımlı şekilde yaşayan bir matematik kuramcısının öyküsü. Eğer teknolojiden ve gelecekten bahsediyorsak, Pi sayısından da bahsetmemiz gerekecek. Max’in hedefi sayılarla hayatın en büyük problemlerinden birisini çözmektir, bir süre sonra çözüm yolu kendisini bir sorun haline getirir. Karmaşık ancak insanı aydınlatan bir yapımdır.
Çöküş (Collapsus):
IMDb puanı: 7.2
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 82
Yakın gelecekte başımıza gelmesi muhtemel bir başka ihtimali ele alan Collapsus, enerji kaynaklarının tükendiği endişe verici bir dünyaya götürüyor. Uluslararası güçler, en ilkel gereksinimlerin bile karşılanamadığı dünyada insana baskı uygulamaya başlıyor. Bu dayanılmaz çatışmadan geriye kalan kaos, beklenen bir çöküşe doğru bizi götürüyor.
Belki günün birinde bu filmde anlatılanlar haksız çıkacaklar. Umarız haksız çıkar.
Wall-E:
IMDb puanı: 8.4
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 95
Listedeki tek animasyon filmi olan Wall-E, aslında alt metniyle hiç de çocuksu mesajlar vermiyor. İnsanların dünyayı terk ettikleri 28. yüzyılda geçen yapım, bir zamanlar yeryüzünde insanlara hizmet eden ve gezegende bir başına kalan temizlik robotunun öyküsünü aktarıyor. Wall-E yaptığı toplumsal çıkarımlarla, teknolojik imkanların insanı ne kadar kör edeceğini kibar tokat gibi yüzümüze vuruyor.
Wikileaks: Beşinci Kuvvet (Wikileaks: Fifth Estate):
IMDb puanı: 6.2
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 36
Uzay macerasından sonra yeryüzüne, daha güncel bir teknolojik probleme dönüyoruz. Wikileaks’i bir yerlerden hatırladınız mı? Dünya üzerindeki pek çok devleti alarma geçiren o büyük sızıntılar… Şu sıralar Afrika’daki Ekvador’da yaşayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın hikayesini izliyoruz. Filmde izleyeceğiniz bazı detaylar yüzünden, sinema sitelerindeki puanı son derece düşük. Artık Julian Assange’ın ortaya çıkardığı sırlarla rahatsız ettiği insanları siz düşünün.
Gattaca:
IMDb puanı: 7.8
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 82
Ele aldığı konu nedeniyle belirli zümrelerin tepkisini çekmiş çok az bilim kurgu filmi vardır. Gattaca, genetik mühendisliğinin sınırlarını aştığı bir çağda geçer. Parası olan genetik olarak avantajlı bir şekilde, dilediği özelliklere sahip olarak dünyaya gelebilmektedir. İnsanların sadece sosyolojik olarak değil, artık biyolojik olarak da ayrışmaya başladıkları bir geleceği izleriz.
Filmin orijinal hikayesi, gelen tepkilerden sonra değiştirilmiş ve o şekilde vizyona girmiştir. Gattaca, çağının ötesinde bir anlatıma sahip, tartışılması gereken filmler listesinin başlarında gelen yapımdır.
2001: Bir Uzay Macerası (2001: A Space Odyssey)
IMDb puanı: 8.3
Rotten Tomatoes notu: Yüzde 93
Geçtiğimiz yıl, bu filmin 50. yıl dönümüydü. 1968’de izleyen insanlar belki o dönemlerde çok şey anlamadılar, çünkü o yıllarda pek de popüler olmayan bilim kurgu türüne ait bir hikaye izlediler. İnsanlığın bir sopayı keşfinden, uzay kaşifi olduğu döneme kadar yaşananları gördüler. Üzerinden yarım asır geçmesine rağmen, insanlığın tüm teknolojik yolculuğunu, kötücül yapay zekalar dahil bir arada işleyen filme denk gelemedik.
Bugünün genç teknoloji meraklılarına geçmişten gelen çok büyük bir armağan. (Webtekno)
En Çok Okunan Haberler
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- 'Senin ne kadar acınacak bir hale geldiğinin...'
- Boykot çağrısı yaptı!
- Suriye’de Aleviler sokağa çıktı
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Müebbet hapse çarptırılan 31 er tahliye edildi
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı