Türkiye'nin kapısı Rus milyarderlere açık mı? Oligarkların Türkiye'ye gelmesi nelere bağlı?
Dünyaca tanınan Rus milyarderlerinin Türkiye'ye gelip yatırım yapacağı ve servetlerini Türkiye'ye getireceğine yönelik iddialar gündemde... Cumhuriyet yazarı Fehmi Köfteoğlu, oligarkların Türkiye'ye gelme olasılıkları üzerine bir yazı kaleme aldı.
Son günlerde milyarlarca doları yöneten Rus oligarkların Türkiye'ye gelerek yatırımlar yapacağı, paralarını Türkiye'ye getireceği ve bu sayede döviz kurunun baskılanacağına yönelik iddialar bulunuyor.
Bu iddialara ilişkin bir yazı kaleme alan gazetemiz yazarı Fehmi Köfteoğlu, aralarında eski Büyükelçi Selim Kuneralp, DEVA Partisi’nden İbrahim Çanakcı ve ABD’nin eski Ankara Büyükelçiliği ekonomi Sorumlusu Defne Arslan’ın da olduğu kişilerin, oligarkların Türkiye’ye gelmelerinin ne kadar “tehlikeli” olacağı konusunda “uyarılarda” bulunduğunu yazdı.
Köfteoğlu, “'Oligarşi'nin ekonomideki ifadesi olan oligarkların Türkiye’ye gelip gelmeyecekleri siyasal gelişmelere ve Putin’e bağlı" diye belirtti
İşte Köfteoğlu'nun o yazısı
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile gündeme gelen oligarkların nereye gidebilecekleri tartışılıyor.
Wall Street Journal, Financial Times, The Economist, Bloomberg TV ve ajanslar konuyla ilgili haber yapıyor. “Suç işleyebilirler” diye yorum ve değerlendirmelere de yer veriliyor.
Konu, 27 Mart’ta Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Doha Forumu’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na soruldu.
Çavuşoğlu, kendisine yöneltilen “Batı’nın yaptırım uyguladığı Rus oligarklar Türkiye’ye gelebilir mi” sorusuna “Rus oligarkların Türkiye’de yapacağı işlerin uluslararası hukuka bir aykırılığı söz konusu değilse bunu değerlendiririz. Prensip olarak ülkemizde yasal olan tüm aktivitelere izin veriyoruz” şeklinde yanıt verdi.
Aralarında eski Büyükelçi Selim Kuneralp, DEVA Partisi’nden İbrahim Çanakcı ve ABD’nin eski Ankara Büyükelçiliği ekonomi Sorumlusu Defne Arslan’ın da olduğu kişiler, oligarkların Türkiye’ye gelmelerinin ne kadar “tehlikeli” olacağı konusunda “uyarılarda” bulunuyor.
Rus oligarklar yıllarca Forbes ve diğer dergilerin dünyanın en zenginleri listesinde “iş insanı” olarak yer aldı.
Rus oligarklar, İngiltere, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine gidip, yatırım yapıp şirketlere ortak olduğunda, o ülkelerin futbol takımlarını satın aldıklarında alkışlandılar.
Oligarklar, Almanya, İngiltere, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve diğer ülkelere gittiklerinde “saygın iş insanı” olarak karşılandı, önlerine kırmızı halılar serildi, el üstünde tutuldu.
The Economist oligark Mihail Hodorkovski’ye sayfalarını açıyor, ona makaleler yazdırıyor.
Bunlardan Aleksey Mordaşov’un Avrupa seyahat endüstrisi pazarının en büyük grubu TUI’ye yüzde 34 pay ile en büyük ortak olmasına kimse itiraz etmedi. TUI, bugün ayakta ise bu Mordaşov’un pandemi ortamında aktardığı yüz milyonlarca Avro’luk nakit sayesindedir. Bu nedenle de Almanya ona teşekkür borçludur.
Oligarkların Türkiye’ye gelebilme olasılığı üzerine “suç işleyebilecekleri” konuşulmaya başlandı.
Oligarklar, liberal ideolojinin, aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelerdeki özelleştirme politikalarının ürünüdür ve kamu varlıklarını ele geçirerek olağanüstü servete sahip olan kişilerdir.
Şimdi “suç işleyebilirler” diyenlerin oligarkların kamu varlıklarını ele geçirmelerine bir itirazları olmadı, tersine övdüler, o paraları ülkelerine çekmek için yarışa girdiler.
Son söz.
“Oligarşi”nin ekonomideki ifadesi olan oligarkların Türkiye’ye gelip gelmeyecekleri siyasal gelişmelere ve Putin’e bağlı.
En Çok Okunan Haberler
- Soylu’nun istemesi gereken helallik
- Putin'den 'Kürt Sorunu' çıkışı
- Baskı altındaki sorgu görüntüleri ortaya çıktı
- AKP'den TÜRK-İŞ'in talebine ilk yanıt!
- Rus uzmanların gözünden Türkiye-İsrail gerginliği
- Asgari ücret toplantısı sona erdi!
- Milli Eğitim'den yazı... Okullarda 'yılbaşı' yasağı
- TÜRK-İŞ asgari ücret talebini açıkladı!
- KYK yurdunda intihar!
- ‘İşletmelere çökmeye çalışıyorsunuz’