İstanbul öğrenciye çok daha zor

Üniversite okumak için İstanbul’a gelen öğrencilerin yaşadıkları problemler yalnızca barınma ile sınırlı kalmıyor. Yemek-yol ücretleri, sosyal etkinlikler, özel okullardaki yüksek öğrenim ücretleri, giyim gibi harcamalar da eklenince öğrenci olmanın maliyeti cep yakıyor. Çoğu üniversite öğrencisi ise ailesini zor durumda bırakmamak için hem okuyup hem çalışmak zorunda kalıyor.

İstanbul öğrenciye çok daha zor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.08.2024 - 04:00

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kaldı. Yaşadıkları şehirlerin dışında üniversite kazanan öğrencilerin en büyük sorunlarının başında barınma problemi geliyor. 

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2024-2025 eğitim öğretim yılı  Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurt başvurularının başladığını duyurdu. Güncel KYK yurt ücretleri ise henüz belli olmadı. Ancak geçtiğimiz dönem yurt ücretleri; tip 1 ücreti aylık 345 TL, tip 2 aylık 405 TL, tip 3 aylık 480 TL, tip 5 aylık 510 TL ve tip 6 570 TL olarak ödenmişti.

EV TUTMANIN MALİYETİ YÜKSEK

İstanbul’da 32 KYK yurdu bulunuyor. KYK  yurduna yerleşemeyen öğrencilerin tercih edebileceği seçeneklerden biri de özel yurtlara kayıt olmak ya da eve çıkmak oluyor. 1+1 ev kiraları en az 10 bin liradan başlıyor ancak bu evler de şehrin daha uzak kalan kırsal bölgelerinde bulunuyor. 

Fiyatlar merkezi konuma yaklaştıkça ortalama 20-30 bin liraya yükseliyor. Bu fiyatlara depozito, emlakçı ücreti ve faturalar da dahil edildiğinde tutar birkaç katına çıkıyor. Özel yurt fiyatları ise en az ev tutmak kadar cep yakıyor.

Tek kişilik özel yurtlar faturalar dahil aylık 20-25 bin lira arasında değişirken iki kişilik odaların bulunduğu yurtlarda fiyatlar 15-18 bin arası değişiyor. Bazı yurtlarda ise bu fiyat özelliklerine göre 40 bin liraya tırmanıyor.

BİR BAŞKA SEÇENEK İSE ODA TUTMAK

İlçe belediyelerinin bünyesinde bulunan yurtların fiyatları ise özel yurtlara göre daha düşük oluyor ancak kontenjanları yetersiz kalıyor. Üniversitelerin kendi bünyesinde kampüs içerisinde yer alan yurtlar da özellerde yüksek ücretlerde seyrediyor. Devlet üniversitelerinin yurtları ise kontenjan sayılarının düşüklüğü nedeniyle yetersiz ve bakımsız kalıyor. Özel yurda veya eve çıkamayan öğrenciler için bir diğer tercih ise oda tutmak. 

Diğer seçeneklere göre daha az güvenilir olan bu seçenek daha düşük maliyetli. 1+1 evlerde bir odanın fiyatı konum ve evin durumuna göre 5 bin liradan başlayarak 15 bin liraya kadar çıkıyor. Tuvalet mutfak gibi alanların ortak kullanıldığı bu odalarda bazı odalar tek kişilik olurken bazıları ise birkaç kişilik olabiliyor.

Üniversite okumak için İstanbul’a gelen öğrencilerin yaşadıkları problemler yalnızca barınma ile sınırlı kalmıyor. Yemek-yol ücretleri, sosyal aktiviteler, özel okullardaki yüksek öğrenim ücretleri, giyim gibi harcamalar da eklenince öğrenci olmanın maliyeti cep yakıyor. Çoğu üniversite öğrencisi ise ailesini zor durumda bırakmamak için hem okuyup hem çalışmak zorunda kalıyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon