Devlet eliyle öğrenci köleliği!

MEB, yaptığı son değişiklikle kurum, kuruluş ve işletmelere ait fabrika ve tesisler ile OSB ve üretim merkezleri içinde “örgün veya yaygın eğitim merkezleri” açılabilmesine olanak sağladı.

Devlet eliyle öğrenci köleliği!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.08.2024 - 04:00

AKP, eğitimi piyasalaştırarak ve dinselleştirerek, eğitimin kamusal özelliğini kaldırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Gazetemiz Cumhuriyet’te dün çıkan haberde; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tasarısı olan “Kuran Eğitim Merkezleri” aracılığıyla öğrencilerin örgün eğitimden uzaklaştırılıp kurs seçeneğiyle “dinsel eğitime” yönlendirilmesi hedeflendiği aktarıldı. Mesleki ve teknik eğitimde ise bakanlık, “Meslek Eğitim Merkezleri” (MESEM) aracılığıyla öğrencilerin örgün eğitimden uzaklaştırılıp “staj” kılıfıyla işgücü piyasasında “çocuk işçi” olarak çalışmasını sağlıyor. Mesleki ve teknik eğitimde “işgücü piyasasının” etkinliğini ve eşgüdümünü hedefleyen bakanlık, bu hedef çerçevesinde başka adımlar atmayı da sürdürüyor.

FABRİKALARA OKUL AÇMA İZNİ SAĞLANMIŞTI

Bakanlık, 29 Haziran’da “Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklikle bakanlıkla protokol imzalayan kurum, kuruluş ve işletmelere ait fabrika ve tesisler ile OSB ve üretim merkezleri içinde “örgün veya yaygın eğitim merkezleri” açılabilmesine olanak sağladı. Bu düzenlemeyle; sermaye sahiplerinin kendi fabrikalarında istediği alanda okul açabilmesinin önü açılırken, öğretmen ve öğrencilerin de işgücü piyasasının önceliğine bırakılmasına olanak verildi.

İŞVERENE KAMU KAYNAKLARI SINIRSIZ

MEB sermaye sahiplerine fabrikalarda okul açmasını olanak tanırken, dün Resmi Gazete’den yayımladığı tebliği ile de işverene öğrenci başına verilecek tutarlarda artışa gitti. Söz konusu tebliğ ile 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde organize sanayi bölgeleri (OSB) içinde ve dışında açılan “özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde” eğitim gören ve/veya görecek öğrenciler için verilen “eğitim ve öğretim desteği” tutarlarında artış yapıldı. Söz konsu destek, bu kurumlarda öğrenim gören her öğrenci için; resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin devlet maliyetinin 1,5 katını geçmeyecek şekilde, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile MEB kaynaklarından her dönem başında kurumlara veriliyor. Yayımlanan tebliğle OSB içindeki okullarda öğrenim gören öğrenci başına verilen ödemelerde yüzde 150, OSB dışındaki okullara verilen ödeneklerde de yüzde 160 artışa gidildi. OSB içindeki liselerde bulunan 20 alana yönelik verilecek ödeneklerde dikkat çeken artışlar şunlar oldu:

. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri için 35 bin 938 TL’den 57 bin 501 TL’e yükseltildi.

. Motorlu Araçlar Teknolojisi için ödenek de 35 bin 938 TL’den 57 bin 501 TL’ye arttırıldı.

. Elektirk-elektronik Teknolojisi için bu tutar 34 bin 378’den 55 bin TL’ye çıkarıldı.

OSB dışındaki liselerde ise iki bakanlık 15 alan için destek ödemesi yaparken, dikkat çeken alanlar şöyle:

. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanında yapılan ödemeler 22 bin 636 TL’den 36 bin 218 TL’ye arttırıldı.

. Tarım alanı için verilen 21 bin 943 TL’lik ödenek 35 bin 109 TL’ye yükseltildi.

. Motorlu Araçlar Teknolojisi akapsamında yapılan ödenekte de tutar 21 bib 943 TL’den 35 bin 109’a çıkarıldı. 

ENFLASYON DÜZENLEMESİ DE YETERSİZ KALDI

Bakanlıklar tarafından bu ödeneklerde geçen dönem iki kez artış yapılmıştı. İlk olarak 2 Eylül 2023’te yapılan artışların ardından 20 Mart 2024’te enflasyon ayarlaması yapılmış ve yüzde 125’e varan artış gerçekleştirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon