‘Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz’

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Varşova-Ankara hattındaki işbirliğine ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu.

‘Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.09.2024 - 04:00

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Varşova-Ankara hattındaki işbirliğine ilişkin Cumhuriyet’e konuştu. İki ülke arasında karşılıklı saygı ve işbirliği temelinde şekillenen uzun soluklu bir ilişki olduğunu, diplomatik ilişkilerin 600 yılı aşkın bir geçmişi olduğunu belirten Lang, Polonya, Türkiye ve Romanya arasındaki üçlü işbirliği sürecinin 2016’dan bu yana devam ettiğini açıkladı. Lang, “Bu mekanizma, NATO’nun doğu ve güney kanatlarını temsil eden müttefikler arasında işbirliğini güçlendirmeyi ve önemli bölgesel güvenlik konularında ortak bir duruş sergilemeyi hedeflemektedir. Dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen son üçlü işbirliği süreci toplantısı, Haziran 2024’te Polonya’da yapılmıştır” dedi. 

‘TÜRKİYE’NİN AB’YE KATILIMINI DESTEKLİYORUZ’

Güvenlik alanındaki işbirliğinin Türkiye-Polonya ilişkisindeki en önemli unsur olduğuna dikkati çeken Lang, “Ekonomik ortaklığımız da hızla ilerlemektedir. Ticaret hacmimizi 2021 yılında 7 milyar Euro’dan 2023 yılında neredeyse iki katına çıkararak 12 milyar Euro’ya ulaştı. Ekonomik ilişkilerimiz tarımdan inşaata, savunma sanayine kadar birçok alanda gelişmektedir ve bu iş birliğinin, ekonomilerimizi daha da güçlendireceğine inanıyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin Polonya için stratejik öneme sahip önemli bir ortak olduğunu dile getiren Lang, Türkiye’nin NATO üyesi ve AB adayı olduğunu anımsatarak, “Türkiye’nin AB’ye katılımını sürekli olarak desteklediğimizi vurgulamak isterim. Polonya ve Türkiye, Avrupa-Atlantik Topluluğu’nun güvenliğine katkı sağlayarak İttifak içerisinde kritik roller üstlenmektedir” değerlendirmesinde bulundu. 

‘TÜRKİYE’NİN İSTİKRARINA DESTEK’

Polonya’nın NATO ittifakı içerisindeki dayanışmanın önemine atfen Türkiye’ye yönelik Uyarlanmış Güvence Tedbirleri’ne (TAMT) katılma kararı aldığını anımsatan Lang, “Bu bağlamda, İncirlik Hava Üssü’nde konuşlandırılmış olan Polonya Askeri Birliği, Türkiye’nin güvenlik ve istikrarına destek sağlamakta ve bu sayede NATO’nun genel güvenliğinin güçlenmesine de katkıda bulunmaktadır. Eylül ayında Polonya Meclisi (Sejm) Başkanı’nın Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyareti büyük bir heyecanla beklemekteyiz. Bu önemli ziyaretin, Polonya-Türkiye iş birliğinin gelişimine daha fazla katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi. 

‘POLONYA HAVA SAHASI DEFALARCA İHLAL EDİLDİ’

Rusya-Ukrayna Savaşı süresince Polonya ve Türkiye’nin NATO’nun iki ‘kilit’ üyesi olarak Euro-Atlantik topluluğunun güvenliğini güçlendirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Lang, 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik gerçekleştirdiği bir saldırıda Polonya topraklarına bir füze düştüğünü ve saldırı sonucu iki Polonya vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi. Lang, “Özellikle de doğudan gelen askeri hava araçlarının Polonya ve NATO hava sahasını defalarca ihlal etmesi bu durumu daha da önemli kılıyor. Bu alandaki tüm çabalarımızın her zaman NATO ile koordinasyon içinde yürütüldüğünü vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı. 


Etiketler: #Maciej Lang #polonya

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler