Gülmek... Korkuyu Azaltır

13 Temmuz 2014 Pazar

Bir süre önceydi. Yazdığım bir yazı üzerine bir okurum, bana Umberto Eco’nun “Gülün Adı” kitabındaki bir bölümü anımsatıyordu:
Manastırın kütüphanesindeki kitapların karikatür ve resimli sayfalarına baş rahip zehir sürer, bu sayfalara bakanın parmakları zehir olur. Yani o sayfalara dokunan ölür ve fakat ölüm nedenleri bilinemez...
Soruşturmaya gelen müfettiş, rahibe (filmde Sean Connery’nin canlandırdığı kişiye) baş rahip bunun nedenini şöyle açıklar: “O resimler insanı güldürüyor, gülmek ise insanın korkularını azaltır ve Tanrı’ya olan inancını zayıflatır, bu nedenle o resimlere kimse bakmamalı…”
Okurum Akın Kayacan, “Gülmek ise insanın korkularını azaltır ve Tanrı’ya olan inancını zayıflatır” tümcesinden sonra: “Ve rahiplerin halk üzerindeki etkisini de azaltır elbet” diyerek kendi yorumunu da getirmişti.
(Kimi geri kalmış inançlarda, kadının gülmesi niye ayıp ya da günah sayılır diye şaşmamak gerek!)

***

Evet, gülmek korkuyu azaltır.
Haberler üzerime kurşun gibi ağır geldiğinde ben güne gülerek başlamak için “Zaytung”a sığınıyorum. “Zaytung”, 2010’dan beri internette yayımlanan olayları, gerçekleri, mizahla, ironiyle ele alan, eleştiriyi de içeren Türkiye odaklı “fırlama” bir gazete. Kendilerini “Dürüst, Tarafsız ve Ahlaksız Haber” gazetesi olarak tanıtıyorlar. Bana öyle geliyor ki, sanat ve kültüre de çok meraklılar.
Örneğin bu yazıyı yazarken, Zaytung’daki manşet şöyleydi:
“Metallica’nın Ekipmanlarını Türkiye’ye Getiren 12 TIR’ın Musul’a Sevk Edilmesi IŞİD’de Şaşkınlık Yarattı: “Napıcaz lan biz bateriyi, gitarı?(Malum bu akşam Metallica konseri var!)
Örneğin cumhurbaşkanı adaylığını açıkladığında Erdoğan’ın “CV’sindeki başarılar” arasında şu noktalara dikkati çektiler:
“- Etkili dış politikası sayesinde Türk vatandaşlarının Irak, Mısır, Libya, Tunus ve Suriye’den çıkarılmasını sağlayarak bu azgelişmiş ülkeler nedeniyle çekilen gurbet acısının önüne geçti. Aileleri kavuşturdu...
- Türkiye’yi uzun yıllardır meşgul eden Kürt meselesinin çözümü konusunda önemli mesafeler kateden Erdoğan; onun yerine Suriye, mülteciler, Irak, IŞİD gibi yeni meseleler kazandırarak bu alandaki monotonluğa son verdi.
- Bugüne dek 7 kez Batılı liderler karşısında bacak bacak üstüne attı...
- Erdoğan, 2013 yılında yayımlanan ‘Ben diktatör olsam yapamayacağınız 100 şey’ isimli eseriyle de Sait Faik Hikâye Ödülü’nü kazandı...
- Devlet yönetimine şeffaflık ve katılım kazandırdı. Ekibinin Suriye sorununa dair çözümleri bir şekilde banda kaydedilerek vatandaşla paylaşıldı...
- Twitter’ı ve YouTube’u yasaklatarak vatandaşlarda bilişim kültürünün gelişmesi yönünde önemli çalışmalara imza attı. Ayrıca Ak troller adlı dünyanın ilk maaşlı Twitter kullanıcıları kendisi döneminde yetiştirildi...
- 3 çocuk ve 1 Bilal babası olup ‘one minute’ seviyesinde İngilizce bilmektedir...”

***

Sevgili okurlar, izninizle... Başarabilirsem, “Zaytung”a başvurmadan da gülebilmek için, bir hafta gazete okumamak, haber izlememek üzere izninizi istiyorum. Haftaya görüşmek üzere.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Nice 100 yıllara 9 Mayıs 2024
Dans hayattır 2 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları