Caz ve klasik müzik buluşması...

13 Mayıs 2011 Cuma
\n

Güher ve Süher Pekinel ile Jacques Loussier Trio bir arada:

\n\n\n\n\n

İstanbulda bir yerden bir yere ulaşabilmek ölüm! Trafik korkunç! Sinirler gergin! Kongre nedeniyle yollar kapalı! Sirenler, polis düdükleri seçimin belden aşağı kaset kavgalarına karışır oldu AKMnin hayalet görüntüsü kara saplı bir bıçak gibi ha bire yüreğimizi dağlamakta Ama yine de iyi ki müzik var!

\n

Aynı akşam Leyla Genceri anma toplantısı ve konseri İstanbulun bir yakasında, İdil Biret konseri öteki yakada... Dün akşam, aynı saatte üç ayrı konser. Birinin solisti Hüseyin Sermet, birininki Laure Favre Kahn, bir diğeri Ivo Pogorelich Haydi bakalım, seçebilmek bir mesele, ulaşabilmek bir başka mesele!

\n

Bunca yoğunluk arasında ben eve kapanıp DVD izliyorum. Ama önce:

\n

Ute Lemper’e Ergenekon \t\tsoruşturması

\n

İş Sanat yine konser programında müthiş bir sürprizle şaşırttı müzik ve tiyatroseverleri. Ute Lemperin Berlinde Son Tango kabare gösterisi, olağanüstüydü. Bu sayfada o gösteriyle ilgili Hande Eagleın Dünya bir Kabarediryazısı da harikaydı. (Bakınız 9 Mayıs Cumhuriyet). Ben, onun değinmediği bir iki noktayı vurgulamak istiyorum.

\n

Yıllar geçtikçe kendini aşan sanatçılardan biri Ute Lemper. Sadece kendiyle yarışıyor. Bu kez dikkatimi çeken, sunduğu kabarenin içeriğine de uygun olarak şu özellikti: Beyazdan da daha beyaz teniyle, bedeniyle, sahnede çıplaktan daha çıplak görünebiliyor. Dişiden daha dişi olabiliyor. Ama dilediği zaman tüm dişiliğinden sıyrılıp, cinsiyetsiz olabiliyor, sonra bir de bakıyorsunuz Erkek olmuş! (Büyük harfli E ile.)

\n

Kabaresinde en güldüğüm anlardan biri boynundaki o kırmızı Boanın yolculuğuydu Bu ateş kırmızısı tüylü zamazingo”, tarih ve coğrafya içindeki yolculuğunda, Eva Perondan Tatcher, Merkel, Condeleezza Rice, Carla Bruni ve daha nicelerine ulaşıyor Sanatçı her birinin taklidini yapıyor sahnede Derken o Boa”, dönüp dolaşıp sonunda Bayan Erdoğanın omuzlarına konmaz mı!

\n

Ödüm koptu o an! İster misiniz salonda bir savcı olsun ve haydi bakalım Ute Lemper doğru Ergenekon soruşturmasına Neyse ucuz atlattık, sanatçı sağ salim ülkesine döndü!

\n

Pekineller: Sahnede ve \tYaşamda

\n

Güher ve Süher Pekinelin yeni video kaydı Bach Jazz nisan ayında yayınlanmıştı (ArtHous Musik) ben yeni izleyebildim ve âşık oldum. Caz ustası Jacques Loussier ve Triosuyla birlikte caz müziğini ve klasik müziği bir araya getiriyorlar, birinden ötekine köprüler, gönül bağları kuruyorlar

\n

Bu DVD, dünyada ilk kez Bachın hem klasik, hem de caz olarak yorumlanışını peş peşe sunuyor. Caz-Bachda J. Loussier Triosuyla Schwtzingen Festivalinden canlı yayın Bachın yanı sıra Vivaldinin Dört Mevsiminden bölümler de içeriyor. Üç piyano arasında ritim uçuşurken ben onların Bach düşüncelerini okuyorum yeniden:

\n

Johann Sebastian Bach, çocukluğumuzdan beri bizim için gerçeği ve aynı zamanda çok boyutlu düşünceyi aksettiren en önemli bestecidir. Armoni içinde şeffaflık ve olağanüstünün sonsuz arayışını ve doğrudan formüle edilişini sadece Bachta bulduk. Bachın büyüklüğü, bitmek tükenmek bilmeyen bir vizyon gücü ile geçmişi, bugünü ve geleceği aynı zamanda yaşatabilmesinden kaynaklanmaktadır.

\n

Onlardan Bachı caz formatında dinlerken, sanki yıllardır sadece caz çalmışlar duygusuna kapılıyorsunuz. Mükemmeller!

\n

Bachın çok boyutlu matematiğiyle büyülendiklerini söylüyorlar. Sir Colin Davis yönetiminde English Chamber Orchestra ile yorumladıkları klasik Bachı dinlerken ise büyülenmek sırası size geliyor.

\n

Lucern Piyano Festivalinin açılış konserinden canlı kayıt Rahmaninof iki piyano için Fanteziile taçlanıyor bu DVD. Ayrıca ikiz piyanistlerin anlatıcı rolünü de üstlendikleri bölümler var. Hem kendilerini, hem birbirlerini anlatıyorlar. Üstelik muzipçe, kendileriyle ve birbirleriyle eğlenerek, iki afacan çocuk gibi anlatıyorlar. DVDnin son bölümü ise kendilerini adadıkları gençlerin eğitimine ayrılmış.

\n

Böylelikle onları sadece sahnede değil yaşamda da izlemiş oluyoruz. Harika bir izlence. Herkese öneririm.

\n

Doyamadıklarım

\n

Geçen hafta izlemeye doyamadığım bir başka kayıt: Tarık Akanın gerçekleştirdiği, Yıldız Kenter, Işık Yenersu, Rutkay Aziz ve yine Tarık Akanın sesleriyle oyunculukları ve kişilikleriyle katıldıkları, Cumhuriyetin geçen pazar verdiği Mehmet Aksoy belgeseliydi. (Yerim bitti, bir başka yazıya…)

\n

Son bir not: Geçen hafta Pariste Altın Orfe ödülünün Leyla Gencere verilmesi beni sonsuz mutlu etti. Ödülü İdil Biretin teslim alması ayrıca bir onur kanımca. İdil Biret, ödülü İKSVdeki Leyla Gencer Müzesine armağan edecek önümüzdeki günlerde

\n

Bu arada Altın Orfe ödülünün müziğin çeşitli alanlarında verilen çok önemli bir ödül olduğunu vurgulamalıyım: Aynı törende tenor Bülent Bezdüzün de rol aldığı Rossininin Ermione operasının da birincilik ödülü aldığını belirtelim.

\n

Leyla Gencer hayatta olsaydı, Cicim, sen beni bırak gençlerin başarısını yaz diye sitem ederdi o nedenle eklemek gereğini duydum

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları