Mavi Mavi Masmavi!Filistin Trafiği...Ağlayan Gelin!

24 Haziran 2011 Cuma
\n

\n\n\n

Gazzeye yardım amaçlı olarak yeniden Mavi Marmaragemisi ile birlikte Avrupadan 15 geminin gideceğine ilişkin görüşlerimizi 3 Haziranda yansıtmıştık. BM, ABD Kongresi ve çeşitli uluslararası kurumlardan tepkiler gelince seçim sonrasına ertelenmişti. İnsani yardımile siyasal seçimarasındaki bağlantıyı anlayamadığımızı da yazmıştık.

\n

Mısırın kapattığı Refah Sınır Kapısı açılmıştı. Kızılay herhangi bir sorun yaşamadan yardımlarını sürdürüyordu. Gazzeye 2. Özgürlük Seferi (!)söylemi ile yapılacak yeni girişimi İsrail güç kullanarak durduracağını açıklamıştı.

\n

Yazımızdan birkaç gün sonra, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu filonun yeni yolculuğunda frene basılacağının ilk işaretini verdiğinde rahatladık. İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH)adlı Türk kuruluş teknik nedenlerlegeminin gidemeyeceğini açıkladı.

\n

İsrail Savunma Bakanlığı Sözcüsü Eitan Dangot, Türk Kızılayının yardımının Erez Kapısından Gazzedeki hastanelere ulaştırıldığını açıkladı. Avrupadan bir yardım kafilesi de Mısır üzerinden Gazzeye geçmişti.

\n

İnsanın aklına bir soru geliyor? Binlerce Müslüman insan Libya/Tunus ve Suriye/Türkiye sınırlarında çadır kentlerde güçlük içinde yaşarlarken ya da Akdenizde boğulanların dışında Maltaya sığınmışlarken onlara gâvur Angelina Jolie yardıma gidiyor da İHH bu trajedileri neden görmüyor?

\n

\n\n\n

\n\n\n

Haziranın ilk haftasında Davutoğlu Mavi Marmaraya fren anlamını taşıyan demecinde Yardım filosu, Mısırın Refah Sınır Kapısını açması ile yaşanacakları ve İsrailin Filistinde kurulacak yeni hükümeti nasıl göreceğini beklemelidemişti. Bakan, Filistin Başkanı Mahmut Abbas ile konuştuğunu tüm Filistini kapsayacak hükümetin 2-3 hafta içinde kurulacağını söylediğini deaçıklamıştı.

\n

Açıklamanın ardından bu hafta içinde Ankara ve İstanbul Filistin çıkışlı ve İsrail ışıklı bir dizi ziyaret ve görüşmelere tanık olduk.

\n

Aynı gün, Suriye merkezli Hamasörgütünün başkanı Halit Meşal İstanbula, El Fetihkökenli Abbas Ankaraya geldiler. Niye geldiklerine Davutoğlunun açıklamasında değiniliyorsa da biz bir sıralama yapalım.

\n

Abbas ve Meşal 4 Mayısta Kahirede buluşup tokalaştılar, Filistin Birlik Hükümetinikurmada anlaştılar. Hükümet, bir anlamda teknokratlar koalisyonu olacaktı.

\n

Bu anlaşmanın ardından taraflar görüşmelere başladılar. Ankara, Kahire, Telaviv ve Vaşingtonun yakından izlediği bu görüşmenin dışında bu başkentlerle de bir dizi telefon trafiği de yaşandı. Ancak Suriyedeki olaylar da işin tuzu biberi oldu. Görüşmelerde hızlı bir gelişme kaydedilemeyince Kahiredeki yeni doruk buluşması ertelendi.

\n

***

\n

Mavi Marmaranın ertelenmesi, AKPnin seçimi kazanması üzerine İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğana bir kutlama mektubu gönderdiği açıklandı.

\n

Kırgınlıkları kaldırıp kapıyı aralamayı amaçlayan, ancak hâlâ Başbakana ulaşmayan ve basında açıklanan mektupta özetle şöyle deniliyordu:

\n

Halklarımız arasında kuşaklardan beri süre gelen dostluk ruhunun yeniden canlandırılması ve işbirliğinin yeniden kurulması umuduyla hükümetim ülkelerimiz arasındaki tüm sorunlara çözüm bulma konusunda Türk hükümetiyle çalışmaktan mutlu olacaktır.

\n

Bu mektupla eşzamanlı olarak daha önce İsrailde büyükelçilik yapan Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlunun Telavivdeki bir yetkili ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Ayrıca İsrail gazetelerinde Davutoğlunun Türkiye ile gerginlik yaratan İsrailin Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman yerine Savunma Bakanı Ehud Barak ile Pariste buluşacağı yazıldı.

\n

BM Genel yazmanı Ban Ki-Munun güdümündeki Mavi Marmara olayını inceleyen 5 kişilik komisyonun temmuz başında Nev Yorkta toplanacağı da açıklandı.

\n

***

\n

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone da Ankaradaki temasları arasında Sinirlioğlu ile görüşmesinde çeşitli konuları gündeme getirdi.

\n

Kuşkusuz bunlar arasında Mavi Marmara, Abbas-Meşal buluşması, İsrail ile yeniden yapılanmaya yönelik telkinler olduğu kadar ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clintonın 15-16 Temmuzda İstanbulda yapılacak Libya temas grubu toplantısınagelişi ile de ilgiliydi.

\n

***

\n

Konumuza dönecek olursak Davutoğlunun İstanbulda görüştüğü Meşal Ankaraya gelmeden ve Abbas ile buluşmadan Türkiyeden ayrıldı. Abbas dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün öğle yemeğinde konuğu idi. Bugün de Başbakan Erdoğan ile görüşecekti. Davutoğlunun Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Arabi ile eşgüdüm görüşmelerini telefonla sürdürdüğü de açıklandı.

\n

Ankara, Hamasve El Fetiharasında ertelenen Filistin birlik hükümetiniamaçlayan Kahire doruğunun bir an önce yapılması için çabasını sürdürüyor.

\n\n\n

\n\n\n

Geçenlerde iki Hollandalının Erzurumdan son kalan 57 ters lale soğanınıkaçırmaya çalışırken Kapıkule Sınır Kapısında yakalandığı gazetelerde duyuruldu. Ayrıca 160 türe ait toplam 5 bin 236 bitki ve tohum çeşidi de ele geçirilmişti.

\n

Dünkü basında da bir İspanyol doktora öğrencisinin 25 ilimizden 61 endemik (ender)bitki topladığı için yakalandığı, 114 bin lira cezaya çarptırıldığı bildirildi.

\n

Aklıma Ankaranın ünlü üç enderhayvanı geldi. Tiftik keçisi, kedisi, tavşanı Ankaranın iklimi, doğası ve bitkilerinin özelliği bu hayvanların tüylerini, ince ve uzun yapıyormuş

\n

İÖ 2. yyda Ankarada Galatlı kadınların tiftik keçisi yününden dokudukları giysileri Fransadaki soylulara gönderdiklerinden söz edilir. 1583te İngiltere Kraliçesi 1. Elizabethin görevlendirdiği 12 İngiliz işadamının ardından Hollanda ve Leh tüccarların da sof (tiftik yünü) ticaretiyapmak için Ankaraya yerleştikleri biliniyor. 1590 Ankara Şeriye siciline göre o yıl kentte 621 adet softezgâhı bulunuyordu. Bugün var mı?

\n

Sonraki yüzyıllarda padişahın izniyle tiftik keçilerinin Avustralya ve Güney Afrikaya gitmelerine izin verildi. Adamlar, damızlıkları Ankara koşullarına uygun yörelerde çoğaltmaya başlamakla kalmadılar; bu hayvanların otlakıyelerindeki bitkileri de götürmüşlerdi. Bugün sosyetik hanımlarımız yurtdışındaki lüks mağazalardan yüzlerce dolar ödeyip Angora kazakalıyorlar. Angoranın Ankara, yününün de tiftikolduğunu bilmiyorlar, tiftik keçilerini bazı caddelerdeki heykellerde görüyorlar.

\n

Ters lale çeşitleri, kuşkusuz yalnız Erzurumda değil Ağrı, Hakkâri, Şemdinli, Van gibi soğuk ve dağlık yörelerimizde yetişiyor. Lalelerin ters açması nedeniyle ağlayan gelinolarak da adlandırılıyor.

\n

Uzmanlara göre Türkiyede, tüm Avrupa kıtasına eşdeğerde 3.500 çeşit endemik bitki var. Ender bitkileri korumak fikri, ancak yurtdışına kaçırıldıklarında kafamıza dank ediyor, tıpkı tarihsel, kültürel, dinsel miras kaçakçılığında olduğu gibi Bu bitkileri korumak için biz ne yapıyoruz?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları