Bir Suikastın Önü Arkası

11 Mart 2015 Çarşamba

Moskova’da suikasta kurban giden muhalif politikacı Boris Nemtsov, 1990’lı yıllarda adaşı Boris Yeltsin’in iki prensinden biriydi.
Peki, Yeltsin’in öteki prensi kimdi dersiniz?

Vladimir Putin!
Tüm Rus kadroları gibi çok iyi eğitilmiş ve aslen fizik bilimcisi olan Nemtsov, SSCB’nin yıkılmasına çeyrek kala politikaya atılmış, karizmatik bir kişilikti. Geçiş döneminde atandığı “enerji sektörü ve tekellerden sorumlu başbakan yardımcılığı” sırasında yaptığı reformlarla parladı. Yeltsin’in veliahtı ve Kremlin’in bir sonraki efendisi olacağına kesin gözüyle bakılıyordu.
Ama Yeltsin, son hamlede nedense KGB ürünü Putin’i tercih etti ve demokrat Nemtsov’u 1998’de başbakan yardımcılığından da azletti.
Başka bir deyişle Nemtsov, siyasal yaşamının başından beri Putin’in rakibiydi, birinci rauntta yenilmişti, ikincisinde öldürüldü.

***

Yıllar içinde dehşetengiz bir despota dönüşen Putin’i en sert biçimde eleştiren Nemtsov’un suikast emrini kim vermiş olabilir?
Niçin İnguş ve Çeçen, yani radikal İslamcı damgası basmak mümkün tetikçiler kullanılmıştır?
Putin, suikastın kendisine karşı bir komplo olduğunu haykırıyor. Çeçenistan’daki Rus karşıtı teröristleri yargısız infazla temizlemek için kullandığı kuklası, şeriatçı Çeçen despotu Ramzan Kadirov da tutuklanan Çeçen zanlılardan Zaur Dadayev’e sahip çıkmakta ve suikastın “Rusya’yı karıştırmak isteyen Batılı istihbarat örgütlerinin işi” olduğunu iddia etmekte…
Her siyasal cinayet, polisiye romanlara taş çıkartan muammalarla yüklüdür. Ama bu suikast, değişen dünya dengeleri açısından hem önemli, hem de ilginç, sevgili okurlar.

***

Olay sırasında hedef Nemtsov’un yanında Ukraynalı genç ve güzel sevgilisi var. Tam suikast anında, kadın kar temizleme aracının arkasına geçiyor. Bir arabadan iki kişi iniyor, açtıkları ateşte Nemtsov tam kalbinden vuruluyor. Temiz iş, kesin sonuç.
Sorgulanan kadın, kar makinesinin ardından katilleri görmediğini söylüyor ve Kiev’e dönmesine izin veriliyor.
Suikast, buraya kadar dört dörtlük bir FSB (eski KGB) projesi.
Ama buradan ötesi de var.
Nemtsov öldürüldükten birkaç gün sonra acilen toplanan Avrupa Komisyonu temsilcileri ile Rusya ve Ukrayna enerji bakanları, “Kiev’in bir miktar ödeme yapması üzerine” Gazprom tarafından Ukrayna’ya gaz akışının süreceğini açıklıyorlar. Zaten geçen pazartesi de John Kerry ve Sergey Lavrov, AB’nin Ukrayna üzerinden gelen gaz kesilecek kâbusunu çözmek için tekrar bir araya geldiler.
Başka bir deyişle, bu işin içinde doğal bir gazlanma da var ve Nemtsov suikastında aranan azmettirici, tüm göstergelerin tersine Batılı da olabilir!

EMIL MICHEL CIORAN
“Doğa, İnsanın varlığına izin vermekle yalnız hesap hatası değil, kendisine suikast yapmıştır.

G NOKTASI
1920’De SSCB tarafından ilhak edilen Ukrayna, 1991’de bağımsızlığını kazandı, ama Rusya’nın “arka bahçesi” olmaktan kurtulamadı. 2004’te başlayan Kadife Devrim’den öteye bu ülkenin Batı ittifakı ile Rusya arasında çekişme alanı olduğu biliniyor. Rusya’nın Avrupa’ya sattığı doğalgaz yolunun üzerindeki Ukrayna, her iki taraf için de vazgeçilemez önemde bir şantaj meta.
Boris Nemtsov, Rusya’nın Ukrayna politikasına en sert muhalefeti yapan bir demokrattı. Charlie Hebdo suikastını da kınamıştı.
Zaten velinimeti Putin’in sözünden çıkmayan Çeçen despot Ramzan Kadirov da itirafçı katil zanlısı Dadayev’in Charlie Hebdo karikatürlerinden şoke olan dini bütün bir Müslüman olduğunun altını çizmeyi ihmal etmedi!
Putin’in Ramzan Kadirov gibi kendisine biat eden radikal İslamcılarla sorunu yok.
Ama Avrupa’nın ve ABD’nin var, giderek de artıyor.
Bölgede cirit atan Batı gizli servisleri, makyavelik bir planla Nemtsov’u İslamcı teröristlere öldürterek; Putin’i hem muhaliflerini bir bir ortadan kaldıran eli kanlı despot, hem de İslamcı teröristlerle işbirliği içinde göstermek istemişler midir?
Yanıtı bilmiyoruz. Belki de hiç öğrenemeyeceğiz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları