Boğaz’da bir yalı ve klasik müzik

23 Eylül 2015 Çarşamba

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı ikinci Boğaz Köprüsü’nün hemen altında, birinci sınıf tarihi bir eser.. Klasik müziğe meraklı olan Osmanlı sarayının hekimbaşısı Salih Efendi, çocuklarına ve torunlarına müzik eğitimi aldırtmış, şimdi torun çocukları mekânı değerlendiriyorlar. Geçen hafta bu yalının bahçesindeki konser, seslendirenler kadar dinleyicileri ve organizasyonuyla da içimizi açtı.

Bu hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki tüm ekim konserleri iptal edildi. Salonun sitesini açınca planlanan 15 konserin penceresinde bu yazı var: “Ülkemizin içinde bulunduğu hassas durumlar nedeniyle gerçekleştirilemeyecektir”. CRR Konser Salonu geleneksel müzikten caza klasik müzikten halk müziğine uzanan geniş bir yelpazede etkinlikler düzenliyor. Açılışı Rengim Gökmen yönetimindeki CRR Orkestrası yapacaktı. London Mozart Players ve Patrick Gallois’nın konseri herhalde bütün yılın en önemli etkinliklerinden birisi olacaktı. Sanat yönetmeni Ozan Binici için bu sanatçıları bir kez daha toplamak, yeniden kontratları düzenlemek ne kadar zor olacaktır kimbilir!
Klasik müzikten zevk almayanlar onu da eğlence olarak kabul ederek her koşulda yasaklamakla kendilerini tatmin ediyorlar. Anlaşılan İstanbul Boğazı’nda sabaha kadar teknelerden yükselen müzik, çevre otellerde ve diskolardaki coşku, gecenin ortasında atılan sayısız havai fişek ve futbol maçları yas tutmamıza engel olmuyor.
Hekimbaşı Salih Efendi yalısı ikinci Boğaz Köprüsünün hemen altında, birinci sınıf tarihi bir eser. Klasik müziğe meraklı olan Osmanlı sarayının hekimbaşısı Salih Efendi, çocuklarına ve torunlarına müzik eğitimi aldırtmış, şimdi torun çocukları mekânı değerlendiriyorlar. Geçen hafta bu yalının bahçesindeki konser, seslendirenler kadar dinleyicileri ve organizasyonuyla da içimizi açtı. Ev sahipleri bu kez Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası’nı konuk ediyorlardı. Açık havada daha iyi akustik elde etmek için bir de sahne yaptırılmış, bahçeye konser düzeni kurulmuştu.
Her şeyden önce, İstanbul dışından bir üniversite orkestrasını davet edip değerli müzikçilere bu seçkin ortamda dinleti sağladıkları için ev sahiplerini kutlarım. Mersin Oda Orkestrası 1999’dan bu yana nitelikli müzik sunmakta. Üniversitenin bünyesine bağlanması, üyelerinin her birinin aynı zamanda akademisyen olması topluluğun ayrıcalığı. Keşke bütün büyük üniversitelerimizde birer akademik orkestra kurulsa! Bu orkestranın üyeleri ve yurtdışından getirdikleri konuk sanatçılar ustalık sınıflarını çalıştırıyorlar. Topluluğun hem şefi hem de solisti olan Amerikalı viyolacı Profesör Yuri Gandelsman onlardan birisiydi.
Rusya’da doğmuş, küçük yaşta viyola çalmaya başlamış, 1980’de Ulusal Viyola Yarışması’nı kazanmış. Moskova Virtüözleri’nin viyola grup şefi olarak dünyayı dolaşmış. Sviatoslav Richter, Yevgeni Kissin, Vladimir Spivakov gibi tarihi isimlerle çalmış. 1990’da Israel Philharmonic Orkestra’sının baş viyolacısı olmuş ve Zubin Mehta yönetimindeki nice turneye katılmış. Halen ABD.’de Michigan State University’nin viyola profesörü. Böyle bir viyolacı şef ve solist olarak katıldığı bahçe konserinde Handel, Elgar ve Telemann’ın oda müziği yapıtlarını keyifle dinledik.

Yeni Tate Modern haziranda açılacak

Bir süredir yenilenmekte olan Londra’daki Tate Modern Müzesinin, gelecek yıl 17 Haziran’da, öğrencilere öncelik tanınacak bir gösterimle açılacağı duyuruldu. Yeni müze eski haline nazaran “yüzde 60’tan daha fazla sergileme alanına” sahip olacak. Müze, açılış töreninden önce 16 Haziran’da yapılacak özel bir gösterimle sanat profesyonellerine tanıtılacak. Tate Modern Direktörü Sir Nicholas Serota, yenilenen müzenin, “koleksiyondan en sevilen eserler ve yeni satın alınan yapıtlara da yer verilecek şekilde, 250’den fazla sanatçının eserini sergilemeye elverişli olduğu”nu söyledi. Direktör Serota, Yeni Tate Modern’i “ziyaretçilere daha zengin bir müze deneyimi yaşama, sanatçılara ise işlerini farklı sergileme biçimleriyle gösterme imkânı sunan bir enstrüman” olarak tanımlıyor. Tate Modern, geçen sezon 7.9 milyonluk ziyaretçi sayısıyla rekora imza atmıştı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları