Liberal Demokrasi,Özgürlükçü Demokrasi,Sosyal Demokrasi,

07 Haziran 2011 Salı
\n

Muhafazakâr

\n

Demokrasi, AKP ve CHP

\n

Liberal demokrasi özgürlükçüdür.

\n

Bireylerin, grupların, toplulukların, şirketlerin, devlet müdahalesi olmadan kendi mantıkları içinde”, “özgürce davranması ilkesine dayalıdır.

\n

Bu anlayışa göre bir toplumda herkes, her kurum, her şirket, devlet müdahalesi olmadan kendi çıkarına uygun davrandığında, toplum hem özgürlükler hem de üretim açısından en optimum noktaya ulaşır.

\n

Bireyi korumasız bıraktığı ve ezdiği, ayrıca ekonomik bunalımlara neden olduğu için eleştirilen bu anlayış, günümüzde özgürlükçü demokrasikavramına doğru evrimleşmiştir.

\n

CHPnin Demokrasikitapçığında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına ve Avrupa Birliğinin aday ülkeler için belirlediği Kopenhag kriterlerine göre Özgürlükçü Demokrasinin şu ilkelere dayandığı belirtilmektedir:

\n

İnsan haklarına saygı.

\n

İstikrarlı ve kurumsallaşmış demokrasi.

\n

Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü.

\n

Azınlık haklarına saygı.

\n

Siyasal-toplumsal çoğulculuk. (s.14)

\n

***

\n

Ne yazık ki özgürlükçü demokraside bireylerin insanca yaşam koşullarınıgüvenceye almakta her zaman başarılı değildir.

\n

Bir başka deyişle, özgürlüklerle ilgili hakların tanınmış olması, bu hakların kullanılabilmesi için yeterli değildir.

\n

İşte CHP bu noktada açıkça tavır koyuyor ve Sosyal Demokrasiden yana olduğunu söylüyor.

\n

CHPye göre:

\n

Sosyal adalet sağlanmadan

\n

İnsanlara kanunen tanınan haklardan faydalanacak asgari olanaklar temin edilmeden

\n

İnsan hakları fiilen hayata geçirilemez.

\n

Örneğin, asgari ücret hakkı, sosyal güvenlik hakkı, sağlık hakkı olmadan yaşama hakkının

\n

Eğitim olmadan siyasi katılım hakkının içeriği boşalacaktır. (s.15)

\n

***

\n

Tam bu noktada Muhafazakâr demokrasianlayışının yanlışlığına geliyoruz:

\n

Devletin temel sağlık, sosyal güvenlik ve eğitim hizmetlerinden bile sorumlu olmadığı bir Muhafazakâr demokrasiancak zenginlerin daha zengin, muktedirlerin daha muktedir olmasına yol açar, toplum içindeki gelir adaletsizliğinin ve dengesizliklerin uçurumlaşmasına neden olur.

\n

Yok eğer Muhafazakâr demokrasiterimini, muhafazakâr değerlerin, yani milli ve dini inançların egemenliğianlamında kullanıyorsanız da, bu anlayışın özgürlükçü demokrasikavramı ile uzak-yakın bir ilişkisinin olmadığı açıktır.

\n

Çünkü Muhafazakâr demokrasianlayışının, dini ve milli değerlerin egemenliği anlamında kullanılması, bu değerleri kimlerin temsil ettiği, hangi değerlerin dine ve millet anlayışına uygun olduğu gibi içinden çıkılmaz tartışmaları da birlikte getirdiği için, son tahlilde yönetici egemenlerin fetvalarına dayanan bir otoriter rejime dönüşür

\n

Ki bugünkü AKP iktidarının (The Economist, The New York Times, Observer gibi yayın organlarının da işaret ettiği) temel sorunu da budur.

\n

***

\n

Çağdaş demokrasi ve çağdaş insan, yani insan hakları ve insanca yaşam, liberal ya da muhafazakâr demokrasi ile değil, ancak özgürlükçü demokrasi ve sosyal demokrasi ile gerçekleşebilir.

\n

Şu sözler CHPnin de bu çağdaş anlayışı benimsediğini göstermektedir:

\n

CHP için, temelinde insan hakları bulunan bu özgürlükçü demokrasi ve sosyal demokrasi anlayışı özgür insanidealinde sembolleşmektedir. (s.15)

\n

Önemli not: Bir başbakanın Abbas Güçlüye Bedelini ödeyecek”, İnan Kıraça Risk alıyor, Nuray Merte Namert demesi hiçbir demokrasi anlayışına sığmaz.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları