AKP'nin Gidişi Pek Değişmeyecek Ama...

13 Haziran 2011 Pazartesi
\n\n\n

Bu seçimlerde iktidar ve muhalefet mensuplarının başarı beklentileri, kamuoyunun beklentileri ile pek uyuşmuyordu; bu nedenle iktidarın da muhalefetin de bazı sürprizlerumut ettiğini söyleyebiliriz.

\n

Sürprizsözcüğünü toplumdaki genel beklentilerin üst sınırları olarak kullandığımı belirtmeliyim.

\n

Seçim öncesindeki genel kamuoyu beklentileri AKP için yüzde 45-51 arasında, CHP için yüzde 23-29 arasında, MHP için de yüzde 10-13 arasında seyrediyordu.

\n

Bir başka deyişle, kamuoyu açısından, iktidar için sürpriz başarı yüzde 51in üstü, sürpriz yenilgi yüzde 45in altı, CHP için sürpriz başarı yüzde 29un üstü, sürpriz yenilgi yüzde 23ün altı, MHP için ise sürpriz yenilgi yüzde 10un altı, sürpriz başarı yüzde 13ün üzeri olacaktı.

\n

BDP bu seçimlere parti olarak katılmadığı için onun oy oranı üzerinde beklenti tahmini yürütmek kolay değildi.

\n

Ama bağımsız adayların kazanacağı sandalye sayısı beklentisinin otuz dolayında olduğu, bu nedenle 28 sandalyenin altındaki sayının sürpriz başarısızlık, otuz ikinin üstündeki sayının ise sürpriz başarı olarak düşünüldüğünü söyleyebiliriz.

\n

***

\n

Önce iktidarın sürpriz beklentilerine bakalım:

\n

İktidar mensupları gerek oy oranı gerekse Meclisteki sandalye sayısı olarak tek başlarına anayasa değişikliği yapacak büyük bir çoğunluğa ulaşmayı umut ediyordu.

\n

Bu umut, oy oranı olarak yüzde 51in, sandalye sayısı olarak da 367in üzerindeydi.

\n

Bu gerçekleşmedi.

\n

Yani AKP sekiz buçuk yıllık iktidarını, oy oranı ve sandalye sayısı olarak istediği noktaya taşıyamadı.

\n

Her ne kadar oyunu bir miktar arttırdıysa da, Meclisteki sandalye sayısı azaldı.

\n

Böylece bugüne dek izlediği politikaları daha baskıcı ve daha dayatmacı bir düzeye taşıyabilmek için gerekli olan sayısal destek olanağından yoksun kaldı.

\n

Elbette bubüyük çoğunlukbeklentisinin gerçekleşmemesi, AKP iktidarının ne gücünü azaltıyor, ne de bugüne dek izlediği ceberut yöntemlerden uzaklaşarak daha uzlaşmacı bir yaklaşıma dönme ihtimalini arttırıyor.

\n

Hatta belki uzlaşmaya yönelme olasılığını azaltıyor bile:

\n

Çünkü izlediği uzlaşmaz tutumla aldığı oyların yükselmiş olması, “Biraz daha zorlarsak, biraz daha bastırırsak belki daha iyi bir sonuç alabiliriz anlayışını, partinin yönetim kadrosuna ve özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın tutum ve davranışlarına egemen kılabilir.

\n

***

\n

Muhalefetin sürpriz beklentisine gelirsek, CHP kendisi için yüzde 30 veya üzerinde bir oy ve iktidar için de yüzde 40larda veya hatta bunun da altında düşük bir oy oranı umut ediyordu.

\n

Bu da gerçekleşmedi.

\n

Böylece de AKPnin bugüne kadar izlediği politikaların önünün kesilmesi umudu suya düştü.

\n

Aynı sürpriz başarı beklentisinin MHP açısından da gerçekleşmediği zaten açık.

\n

MHP her ne kadar baraja takılmayarak Meclisteki varlığını güvence altına almışsa da, beklediği oy artışını sağlayamadı.

\n

***

\n

Bu seçimlerde beklentilerini büyük ölçüde gerçekleştiren ve hatta sürpriz başarı derecesini yakalayan parti BDPdir.

\n

Yüzde on barajından dolayı bağımsız adaylarla seçime giren BDP, belki oy oranı açısından büyük bir sıçrayış gösteremedi ama Meclisteki sandalye açısından beklediği sürpriz sayıya ulaşmış görünüyor.

\n

Bundan sonra genellikle PKK terörü biçiminde kamuoyuna yansıyan Kürt sorununun, daha barışçı yöntemlerle Meclise taşınacağı beklenebilir.

\n

***

\n

Sonuç olarak AKP iktidarının sekiz buçuk yıldır sürdürdüğü politikalarda pek büyük bir değişiklik olmayacağını, siyasetteki tek önemli farkı BDPnin Meclise soktuğu bağımsız adayların yaratacağını söyleyebiliriz.

\n

Tabii CHPnin yeni Meclis grubunun izleyeceği politikaların da, AKP iktidarını, bir ölçüde de olsa etkileyeceğini beklemek doğru olur.

\n

Ama CHPnin nasıl bir yol izleyeceğini şimdiden kestirmek biraz zor görünüyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları