‘Cumhurbaşkanı artık yetkisini kullanmamalı’

Emir: "Şu haliyle devletin en üst seviyesindeki birçok işlemin hukuksuz olduğu AYM tarafından kayda geçirildi.”

‘Cumhurbaşkanı artık yetkisini kullanmamalı’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.06.2024 - 04:00

 

AYM, önceki gün 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı kurallarının iptaline karar verdi. AYM’nin kararı üzerinden konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu iptal kararıyla Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin çöktüğünü söyleyerek “AYM kararı ne kadar kurum varsa devlette yaptıkları her şeyi iptal etti” dedi. CHP’li Emir, kararın detayları ve siyasi etkilerine ilişkin Cumhuriyet’e konuştu. 

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin OHAL koşullarında yapılan bir referandumla getirildiğini anımsatan Emir, “Bu 703 numaralı KHK ile cumhurbaşkanı aslında kullanmaması gereken yetkileri altı yıl boyunca kullandı. Bu geride kalan 6 yılda hukuksuz bir şekilde rektörler, Merkez Bankası başkanları atandı. AYM de birkaç ayda sonuçlandırması gereken kararı, atı alan Üsküdar’ı geçsin diye bekletti ve nihayet kararını açıkladı. Şu haliyle devletin en üst seviyesindeki birçok işlemin hukuksuz olduğu AYM tarafından kayda geçirildi” ifadelerini kullandı. 

‘YASAL DÜZENLEME YAPILMALI’

Bundan sonraki süreçte artık artık 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanarak işlem yapılmaması gerektiğini vurgulayan Emir, “Şimdi Türkiye bir hukuk devletiyse, ‘AYM kararları geriye işlemez’ diyerek bu hukuksuzluğun üstüne yatılmamalı. Bu sorun giderilmeli. Türkiye geride kalan sürede adeta anayasa devleti olma özelliğini kaybetti. Bugünden itibaren bir gün bile beklenmemeli. Mesela Boğaziçi Üniversitesi’nde gördüğümüz atamadan Adalet Bakan Yardımcısının HSK üyesi olmasına kadar artık birçok dayanağı olmayan hukuk dışı durumlar söz konusu. Bundan sonra cumhurbaşkanının azıcık hukuka saygısı varsa artık bu kararnameden gelen yetkiyi kullanmamalıdır. AYM’nin verdiği bir yılı aynı hukuksuzlukları sürdürmek için değil, bir an evvel yasal düzenlemeleri yapmak için kullanmalılar. ‘Zaten bir yıl süremiz var, KHK’yı kaldırır, kanun getiririz’ pişkinliğini kabul etmiyoruz” diye konuştu. 

ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİ İÇİN ÇAĞRI

Öte yandan; CHP’liler verilen karar ile üniversitelere yapılan rektör atamalarıyla ilgili düzenlemenin de sadece TBMM tarafından yapılabileceğinin tescillendiğini vurguladı. Bu kapsamda yeni bir düzenleme çağrısı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, “12 ay beklemeksizin, sadece rektör atamaları ile sınırlı değil, üniversite özerkliğine ve akademik sorunlara çözüm üreten bir yasal düzenlemeyi gerçekleştirilmesidir” ifadelerini kullandı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler