Sevin Berk’in arp şöleni
Evin İlyasoğlu
Son Köşe Yazıları

Sevin Berk’in arp şöleni

11.01.2023 05:00
Güncellenme:
Takip Et:

Sevin Berk (1941-2006), arpın değerli ustası. Hem solist hem oda müzikçisi hem de orkestracı olarak uzun yıllar sahnelerde yer almış; Ankara ve İstanbul Devlet Konservatuvarlarında arp sınıfı açarak yeni kuşaklar yetiştirmiş ve arp dağarcığındaki nice yapıtı tanıtmış değerli müzisyenimiz. Lila Müzik, İnönü Vakfı’nın sponsorluğu ile onun yıllar içindeki kayıtlarını toparlamış, bir CD ve çok değerli bir kitapçıkla basmış. CD İlhan Usmanbaş’ın Arp ve Yaylılar için Konser Aryası (1983) ile başlıyor. Türk arpistlerine kazandırılmış bu tarihi yapıt İnönü’nün anısına ve Sevin Berk’e ithaf edilmiş. İlk kez 1985’te Gürer Aykal yönetimindeki Ankara TRT Oda Orkestrası tarafından seslendirilip TRT tarafından kaydedilmiş.

CD’de Usmanbaş’tan sonraki diğer yapıtlar arp dağarcığının seçkin çalışmaları: Jolivet’nin Arp ve Oda Müziği için Konçerto’su, Glière’ın Arp Konçertosu ile devam ediyor ve iki solo arp yapıtıyla son buluyor: Pierné’nin İmpromptusu ve Zabel’in “Margarita’nın Çıkrığı”. CD’nin kapağında Ozan Sağdıç’ın tarihi fotoğraflarından bir Sevin Berk portresi yer alıyor. Yapıtlar ve yorumcular hakkında o küçücük kitapçığın alabildiği kadar öz bilgi verilmiş. Lila Müzik AŞ’nin Dilek İçinsel koordinatörlüğünde hazırladığı bu çalışmayı kutlarım. Değerli sanatçılarımızı anmak ve unutulmuş yorumlarını gün yüzüne çıkartmakla hem onlara saygımızı göstermiş oluyoruz hem de yeni kuşaklara hocalarının seslerini armağan ediyoruz.

İDSO’DA ÜÇ KUŞAK BESTECİ BULUŞTU

Ahmed Adnan Saygun 6 Ocak 1991’de ölmüştü. Geçen hafta tam da o gece, Hasan Niyazi Tura’nın titiz yönetiminde onun bir gençlik ürünü olan “Orkestra Süiti”ni dinledik. Ardından üçüncü kuşak çoksesli bestecilerimizden Yalçın Tura (1934)’nın “Viyola Konçertosu” İsviçre’de, Suisse Romand Orkestrası’nın viyola grup şefi olan Elçim Özdemir solistliğinde seslendirildi. Elçim Özdemir son derece güçlü, ses dinamiklerini özenle yöneten bir müzikçimiz. Viyolasının tok sesinde estetik bir uyum yaratıyor. Yalçın Tura’nın bestesini de incelikleriyle yansıtıyordu. Bu konçertonun yazılışı (1969-1995) uzun bir zamanı kapsıyor. Rahmetli viyolacımız Ruşen Güneş, şef Cem Mansur yönetiminde ilk seslendirisini yapmış. Konserin sonundaki yapıt Hasan Uçarsu (1965)’nun “Portreler” adlı orkestra süitinin, eklenen yeni bölümüyle ilk seslendirilişiydi. Bu yapıtta da yeni kuşağın kendine özgü inceliklerini duyduk: Tema ve çeşitleme kurgusu geleneksel söylemden değişikliğe uğramış, daha soyut bir anlatıma yönelmişti. Yeni yılın ilk İDSO programını, yenilenen Atatürk Kültür Merkezi’nin ortamında, çağdaş Türk bestecileriyle ve Türk yorumcularıyla dinledik.

MEHMET SANDER’İN MÜZİKSİZ DANSLARI

“Müzik, dansın en büyük düşmanı” diyor Mehmet. Salt Galata Galerisi’ndeki sergisini birlikte geziyoruz. “Laban” dans yazısı ile devinimleri belirlemiş. İlk Duygu Aykal’ın çalışmalarından duymuştum bu alfabeyi. Mehmet’in yerçekimini hiçe sayan dansçılarının filmini izliyoruz. Müzik yok, yalnız beden devinimindeki iç müzik var. John Cage’in (1912-1992) 4’33 başlıklı yapıtı gibi. Cage, bir ses olayının mutlaka bir diğeriyle bağlantılı olmadığını, raslamsal öğeleri de içerdiğini ileri sürer. Ses kadar sessizlik de müziğin bir öğesidir. Bu yapıtta yorumcu sahneye çıkar; 4 dakika 33 saniye çalgısının önünde sessizce durur, sonunda selam verip ayrılır. Cage, yapıtın üç bölümden oluştuğunu, bölümlerin birbirine attacca (arasız) ile geçtiğini söyler. Mehmet’in koreografileri de müziksiz bir iç devinime sahip. Sanatçı 1966, Almanya doğumlu. Geyvan MacMillen ile İstanbul’da dansa başladı. Londra Çağdaş Dans Okulu’ndan sonra, çalışmalarını California Long Beach, Harvard Üniversitesi’nde sürdürdü. Dans alanında ilk etkilendiği kişiler Merce Cunningham ve Jerif Slayton. 1990’da kendi dans topluluğunu kurdu. Koreografileri pek çok ödül kazandı. “İç Mekân” adlı çalışması Joffrey Ballet tarafından Kennedy Center gibi birçok ünlü sahnede sergilendi. Halen MSGSÜ’de modern dans dersi veriyor.

Salt Galata’daki sergi 12 Şubata dek açık.

Yazarın Son Yazıları

Ayla Erduran’ın ardından

Tam geçen haftaki Ayla Erduran’ı anma etkinliği üstüne yazımı hazırlarken sevgili Yeşim Gürer Oymak’ın İKSV Genel Müdürlüğü’ne atandığını duydum.

Devamını Oku
14.01.2026
Mesut İktu’nun ardından

Geçen hafta 3 Ocak’ta çok değerli bir opera sanatçımızı, bariton Prof. Dr. Mesut İktu’yu yitirdik.

Devamını Oku
07.01.2026
Yalçın Tura’ya büyük ödül

Yalçın Tura’ya (d.1934) 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında “müzik özel ödülü” verildi.

Devamını Oku
31.12.2025
İnönü’nün anısına bir konser

İDSO’nun her yıl Erdal İnönü’nün anısına bir konser adaması ne kadar anlamlıdır.

Devamını Oku
24.12.2025
‘İnsan sesi’

Soprano ve şef Barbara Hannigan’ı 2023’te İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde ve BİFO eşliğinde dinlemiştik.

Devamını Oku
17.12.2025
Selim İleri ve Leyla Gencer

Bir zamanlar Boğaziçi Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin ürettikleri çalışmaları kamusal alana taşımak ve üniversitenin entelektüel canlılığını toplumla buluşturmak amacıyla rektörlüğün üst katındaki kütüphanede “Kitaplar Arasında Buluşmalar” düzenlenirdi.

Devamını Oku
10.12.2025
Aya İrini: İKSV Festivali’nin tanığı

Aya İrini: İKSV Festivali’nin tanığı

Devamını Oku
03.12.2025
Aykal-Darmar-Hornung ve Saygun

Geçen haftaki İDSO/DenizBank konserleri çerçevesindeki konseri değerli şefimiz Gürer Aykal yönetti.

Devamını Oku
26.11.2025
A.A. Saygun ve Gürer Aykal

Uzun yıllar önce maestro Gürer Aykal ile yaptığım bir söyleşide şöyle anlatıyordu...

Devamını Oku
19.11.2025
Tekfen Filarmoni ve Borusan İstanbul Filarmoni’den unutulmaz konserler

Geçen hafta Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın İşSanat’taki açılış konserini dinledik.

Devamını Oku
12.11.2025
Erdal İnönü ve Zehra Yıldız

Erdal İnönü geçen hafta ölümünün 18. yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Devamını Oku
05.11.2025
O ne güzel heyecandı

Bizim çocukluğumuzda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ilkokulda, ortaokulda yapılan törenlerle, marşlarla, okunan şiirlerle dolu dolu geçerdi.

Devamını Oku
29.10.2025
Howard Griffiths’i yeniden dinlemek

İngiliz orkestra şefi ve viyolacı Howard Griffiths ile dostluğumuz yıllar öncesine dayanır.

Devamını Oku
22.10.2025
Yeni mevsim hızlı başladı

Eskiden orkestraların mevsime başlarken ilk konserleri için “Daha üyeler yaz mahmurluğunu üstlerinden atamamış” diye eleştiriler çıkardı.

Devamını Oku
15.10.2025
İstanbul’da yeni mevsim rengârenk

Yaz yavaş yavaş bitiyor.

Devamını Oku
08.10.2025
Türk Dil Kurumu ödülüm

Türk Dil Kurumu ödülüm

Devamını Oku
01.10.2025
Leylâ Pamir’i anmak

Leylâ Pamir (1930-2023) çok değerli bir müzik insanıydı.

Devamını Oku
24.09.2025
Pekineller bir ilki gerçekleştirdi

Geçen hafta Atatürk Kültür Merkezi’nde 6-12 Eylül tarihlerinde yapılan “Pekinel Uluslararası Masterclass”ın AKM Tiyatro Salonu’ndaki kapanışını izledim.

Devamını Oku
17.09.2025
Dört günde iki kent ve bol müzik

Geçen hafta dört günlük bir Polonya turundaydım.

Devamını Oku
10.09.2025
Cem Mansur ve gençler

Cem Mansur’u uzun yıllardır tanırım. Özellikle gençlerin elinden tutması, onlara güvenmesi; orkesta programı hazırlarken bildik yapıtların yanı sıra çağdaş ya da az bilinen tarihi yapıtları izleyiciye ve orkestra üyelerine tanıtması onun en önemli başarılarındandır.

Devamını Oku
03.09.2025
Nehir söyleşisi nedir?

Bilmem dikkat ediyor musunuz son yıllarda ortaya çıkan “nehir söyleşisi” alt başlığı ile bir edebiyat türü var.

Devamını Oku
27.08.2025
Bülent Tarcan: Bir cerrah ve besteci

Kimi isimler, tarihe bir değil, iki imza atmıştır. Örneğin Bülent Tarcan!

Devamını Oku
20.08.2025
Sabah mutlu uyanmak

İnsan ne zaman mutlu uyanır?

Devamını Oku
06.08.2025
Müzikte Turquerie

Osmanlılar 14. yüzyılda Balkanlar’a girmiş, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fethetmiş ve 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanmış, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuşlar.

Devamını Oku
30.07.2025
Mizah, tango ve Scarlatti

Son zamanda yayımlanan üç kitaba değinmek istiyorum...

Devamını Oku
23.07.2025
53. festival de sona erdi

Bizim kuşak çok genç yaşlarındaydı İstanbul Müzik Festivali ile tanıştığında. Festivalin başlaması ilkbaharın gelmesiydi.

Devamını Oku
02.07.2025
Alfred Brendel’ın ardından

Çağımızın efsane piyanisti Alfred Brendel, ne harika bir çocukmuş ne de ailesinde bir başka müzisyen varmış.

Devamını Oku
25.06.2025
İstanbul’un her köşesi müzik

Önceki hafta 53. İstanbul Müzik Festivali güzel bir coşkuyla başladı: Yöneticiler, çalanlar, dinleyiciler hepsi yıllar içinde artık kocaman bir aile olmuş.

Devamını Oku
18.06.2025
Sessizlik-festival-Musa Bey

Geçen hafta Kurban Bayramı’ydı. Dört buçuk gün kadar sürdü.

Devamını Oku
11.06.2025
Elektra ve Nil Venditti

19. yüzyılın sonundaki post romantik besteci Richard Strauss (1864-1949) art arda iki opera birden besteler.

Devamını Oku
04.06.2025
Oya Başak’a mektup

Sevgili Oya’cığım, biliyorum, birazdan arayıp: “Bu hafta beni hangi konserlere götürüyorsun” diye soracaksın.

Devamını Oku
28.05.2025
BİFO’nun son konseri ve Gılgameş

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Carlo Tenan’ın yönettiği seçkin bir programla mevsimi kapattı.

Devamını Oku
21.05.2025
ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

Devamını Oku
14.05.2025
Muhittin ve Gülseren Sadak

Muhittin ve Gülseren Sadak

Devamını Oku
30.04.2025
Aykal, Naz İrem ve Levendoğlu

Aykal, Naz İrem ve Levendoğlu

Devamını Oku
16.04.2025
Avrupa orkestralarında iki viyolacımız

Avrupa orkestralarında iki viyolacımız

Devamını Oku
09.04.2025
Dört dörtlük bir dinleti

Dört dörtlük bir dinleti

Devamını Oku
02.04.2025
Suna Korat’ı hiç dinlediniz mi?

Suna Korat’ı hiç dinlediniz mi?

Devamını Oku
26.03.2025
Aya İrini: Festivalin efsane tanığı

Aya İrini: Festivalin efsane tanığı

Devamını Oku
19.03.2025
BİFO’dan unutulmayacak bir dinleti

BİFO’dan unutulmayacak bir dinleti

Devamını Oku
12.03.2025