Don Giovanni’nin büyüsü
Evin İlyasoğlu
Son Köşe Yazıları

Don Giovanni’nin büyüsü

06.12.2023 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

Bundan sonraki temsilleri sakın kaçırmayın. Müziğini W.A. Mozart’ın bestelediği, librettosunu Lorenzo Da Ponte’nin yazdığı, İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının sunduğu “Don Giovanni” operası sizi Atatürk Kültür Merkezi’ne davet ediyor. Büyük emekle sahnelenmiş. Türk Telekom Opera Salonu’ndaki sahnede bugüne dek kullanılmamış tüm olanaklar ortaya çıkmış: Döner sahne, sahne asansörleri, çok yüksek bir dekor. Sahne üstündekilerden önce arka planda çalışan görünmeyen kahramanları kutlamak istiyorum: Korrepetitörler: Figen Yiğitgil, Yuliya Bapova, Hüseyin Kaya, Aslıhan Korkmaz, Olena Şenol, Atılgan Kaptanoğlu, Simten Şenpolat. Rejisör yardımcısı: Şebnem Özsaran. Reji Asistanları: Başak Taniş, Umut Yaşar. Kondüvit (oyun sırasında sanatçıların sahneye çıkma sırasını bildiren kişi) Onur Erteman. Suflözler: Duygu Akıncı, Candan Üstünoğuz. Üst yazı uygulaması (Ki bu kez selama çıkıldığında bir kez daha rollerin açıklaması yazıldı): Sezin Düzci. Sahne müdürü ve yardımcıları: Burcu Alp, Uğur Mızrakçı, Oya Barut.

Orkestra şefi İbrahim Yazıcı’nın enerjik yorumunu ve başkemancı Samoylenko’yu da kutluyorum. Aytaç Manizade’nin sahneye koyduğu her yapıtta yarattığı yepyeni boyutlar teknolojik olanaklarla birleşmiş. Yer yer kasvetli, yer yer neşeli ortamı yansıtan dekor tasarımı Efter Tunç’a; kostüm tasarımı Serdar Başbuğ’a ve ışık tasarımı Kemal Yiğitcan’a ait. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu’nu başarılı şefimiz Volkan Akkoç yönetiyor. Alper Marangoz ise bir başka önemli olgudan, sahnedeki hareket düzeninden sorumlu. Teknik ekibin tümünü kutluyorum.

Don Giovanni (Don Juan) bestelendiği 1787’den bu yana hep başyapıt olma özelliğini korumuştur. Her çağda böylesi zengin ve çapkın, kural tanımayan tipler vardır: Kadın olsun da hangi sınıftan olursa olsun! Prömiyerde; Don Giovanni rolünde Caner Akgün o derin bariton sesiyle baştan sona Leporello rolünü başarıyla oynuyordu. N. Işık Belen’in çok iyi artikülasyonu dikkat çekiçiydi. Donna Anna rolünde Evren Ekşi’yi, Zerlina rolünde Aslı Ayan’ı alkışladık; Donna Elvira rolünde Perihan N. Artan ise bugüne dek izlediğim en başarılı rolünü sundu. Don Ottavio rolünde Ufuk Toker; Masetto rolünde Burak Kul da çok iyi idi. II Commendatore rolünde Mithat Karakelle’nin sesi biraz yorgundu. 

Bunca çaba, bunca özveriyle hazırlanmış bu prodüksüyonu mutlaka izleyin.

MAESTRO RENGİM GÖKMEN

Cemal Reşit Rey Salonu’nda cumartesi geceki konser özenle hazırlanmıştı. Duayen orkestra şefimiz Rengim Gökmen’den gençlerin öğreneceği çok şey var. İlginç bir programdı. Ünlü Azeri besteci Mirzayev’in tanımadığımız bir viyolonsel konçertosunu dinledik. Azeri müziğini hep çok sevdim. Azerbaycan’da polifoniye geçişin sürecinde kendi öz müziklerini hiç yitirmediler. Mirzayev halen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde eğitimci. Viyolonsel konçertosunda yüksek sesli dinamiklerle yumuşak, nazlı bir deyiş art arda geliyordu. Sanki büyük bir fırtınadan sonra doğaya teslim oluş gibiydi. Mistik olduğu kadar folklorikti.

Ardından Rengim Gökmen yönetimindeki orkestra Ahmed Adnan Saygun’un 3. Senfonisi’ni çaldı. Bestecinin beş senfonisinden başka orkestra için Çeşitlemeler gibi her birisi birbirinden sağlam orkestra yapıtları vardır. Onun etnomüzikoloji alanında yaptığı incelemeleri, mod-öncesi ve mod-içi müzikler üstüne yaptığı araştırmaları bugün ülkemizdeki çoksesli müzik çalışmalarının öncüsüdür. Cumhuriyetimizin 100. yılında bu yapıtın çalınması, Saygun’un Atatürk’ün evrenselliğe ulaşılabilecek nitelikte, ulusal bir Türk müziği yazılması arzusunu kendisine ilke edindiği içindir.

Rengim Gökmen, hocası Saygun’u yakından tanımış bir şef olarak, CRR Senfoni Orkestrası’nı canla başla çalıştırmıştı. Genç orkestrayı da bu yapıtın sağlam yorumuyla artık olgunluğa ulaşmış bir topluluk olarak dinledik. Rengim Gökmen’i, başkemancı Esra Gökoğlu’nu ve bütün topluluğu kutlarım. Gelecek yıl CRR programına Cemal Reşit Rey’den bir senfoni ya da bir operet alsa ne kadar yerinde olur!

Yazarın Son Yazıları

Ayla Erduran’ın ardından

Tam geçen haftaki Ayla Erduran’ı anma etkinliği üstüne yazımı hazırlarken sevgili Yeşim Gürer Oymak’ın İKSV Genel Müdürlüğü’ne atandığını duydum.

Devamını Oku
14.01.2026
Mesut İktu’nun ardından

Geçen hafta 3 Ocak’ta çok değerli bir opera sanatçımızı, bariton Prof. Dr. Mesut İktu’yu yitirdik.

Devamını Oku
07.01.2026
Yalçın Tura’ya büyük ödül

Yalçın Tura’ya (d.1934) 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında “müzik özel ödülü” verildi.

Devamını Oku
31.12.2025
İnönü’nün anısına bir konser

İDSO’nun her yıl Erdal İnönü’nün anısına bir konser adaması ne kadar anlamlıdır.

Devamını Oku
24.12.2025
‘İnsan sesi’

Soprano ve şef Barbara Hannigan’ı 2023’te İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde ve BİFO eşliğinde dinlemiştik.

Devamını Oku
17.12.2025
Selim İleri ve Leyla Gencer

Bir zamanlar Boğaziçi Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin ürettikleri çalışmaları kamusal alana taşımak ve üniversitenin entelektüel canlılığını toplumla buluşturmak amacıyla rektörlüğün üst katındaki kütüphanede “Kitaplar Arasında Buluşmalar” düzenlenirdi.

Devamını Oku
10.12.2025
Aya İrini: İKSV Festivali’nin tanığı

Aya İrini: İKSV Festivali’nin tanığı

Devamını Oku
03.12.2025
Aykal-Darmar-Hornung ve Saygun

Geçen haftaki İDSO/DenizBank konserleri çerçevesindeki konseri değerli şefimiz Gürer Aykal yönetti.

Devamını Oku
26.11.2025
A.A. Saygun ve Gürer Aykal

Uzun yıllar önce maestro Gürer Aykal ile yaptığım bir söyleşide şöyle anlatıyordu...

Devamını Oku
19.11.2025
Tekfen Filarmoni ve Borusan İstanbul Filarmoni’den unutulmaz konserler

Geçen hafta Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın İşSanat’taki açılış konserini dinledik.

Devamını Oku
12.11.2025
Erdal İnönü ve Zehra Yıldız

Erdal İnönü geçen hafta ölümünün 18. yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Devamını Oku
05.11.2025
O ne güzel heyecandı

Bizim çocukluğumuzda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ilkokulda, ortaokulda yapılan törenlerle, marşlarla, okunan şiirlerle dolu dolu geçerdi.

Devamını Oku
29.10.2025
Howard Griffiths’i yeniden dinlemek

İngiliz orkestra şefi ve viyolacı Howard Griffiths ile dostluğumuz yıllar öncesine dayanır.

Devamını Oku
22.10.2025
Yeni mevsim hızlı başladı

Eskiden orkestraların mevsime başlarken ilk konserleri için “Daha üyeler yaz mahmurluğunu üstlerinden atamamış” diye eleştiriler çıkardı.

Devamını Oku
15.10.2025
İstanbul’da yeni mevsim rengârenk

Yaz yavaş yavaş bitiyor.

Devamını Oku
08.10.2025
Türk Dil Kurumu ödülüm

Türk Dil Kurumu ödülüm

Devamını Oku
01.10.2025
Leylâ Pamir’i anmak

Leylâ Pamir (1930-2023) çok değerli bir müzik insanıydı.

Devamını Oku
24.09.2025
Pekineller bir ilki gerçekleştirdi

Geçen hafta Atatürk Kültür Merkezi’nde 6-12 Eylül tarihlerinde yapılan “Pekinel Uluslararası Masterclass”ın AKM Tiyatro Salonu’ndaki kapanışını izledim.

Devamını Oku
17.09.2025
Dört günde iki kent ve bol müzik

Geçen hafta dört günlük bir Polonya turundaydım.

Devamını Oku
10.09.2025
Cem Mansur ve gençler

Cem Mansur’u uzun yıllardır tanırım. Özellikle gençlerin elinden tutması, onlara güvenmesi; orkesta programı hazırlarken bildik yapıtların yanı sıra çağdaş ya da az bilinen tarihi yapıtları izleyiciye ve orkestra üyelerine tanıtması onun en önemli başarılarındandır.

Devamını Oku
03.09.2025
Nehir söyleşisi nedir?

Bilmem dikkat ediyor musunuz son yıllarda ortaya çıkan “nehir söyleşisi” alt başlığı ile bir edebiyat türü var.

Devamını Oku
27.08.2025
Bülent Tarcan: Bir cerrah ve besteci

Kimi isimler, tarihe bir değil, iki imza atmıştır. Örneğin Bülent Tarcan!

Devamını Oku
20.08.2025
Sabah mutlu uyanmak

İnsan ne zaman mutlu uyanır?

Devamını Oku
06.08.2025
Müzikte Turquerie

Osmanlılar 14. yüzyılda Balkanlar’a girmiş, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fethetmiş ve 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanmış, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuşlar.

Devamını Oku
30.07.2025
Mizah, tango ve Scarlatti

Son zamanda yayımlanan üç kitaba değinmek istiyorum...

Devamını Oku
23.07.2025
53. festival de sona erdi

Bizim kuşak çok genç yaşlarındaydı İstanbul Müzik Festivali ile tanıştığında. Festivalin başlaması ilkbaharın gelmesiydi.

Devamını Oku
02.07.2025
Alfred Brendel’ın ardından

Çağımızın efsane piyanisti Alfred Brendel, ne harika bir çocukmuş ne de ailesinde bir başka müzisyen varmış.

Devamını Oku
25.06.2025
İstanbul’un her köşesi müzik

Önceki hafta 53. İstanbul Müzik Festivali güzel bir coşkuyla başladı: Yöneticiler, çalanlar, dinleyiciler hepsi yıllar içinde artık kocaman bir aile olmuş.

Devamını Oku
18.06.2025
Sessizlik-festival-Musa Bey

Geçen hafta Kurban Bayramı’ydı. Dört buçuk gün kadar sürdü.

Devamını Oku
11.06.2025
Elektra ve Nil Venditti

19. yüzyılın sonundaki post romantik besteci Richard Strauss (1864-1949) art arda iki opera birden besteler.

Devamını Oku
04.06.2025
Oya Başak’a mektup

Sevgili Oya’cığım, biliyorum, birazdan arayıp: “Bu hafta beni hangi konserlere götürüyorsun” diye soracaksın.

Devamını Oku
28.05.2025
BİFO’nun son konseri ve Gılgameş

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Carlo Tenan’ın yönettiği seçkin bir programla mevsimi kapattı.

Devamını Oku
21.05.2025
ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

ENKA/Can Kiracı/ Opera Bale Festivali

Devamını Oku
14.05.2025
Muhittin ve Gülseren Sadak

Muhittin ve Gülseren Sadak

Devamını Oku
30.04.2025
Aykal, Naz İrem ve Levendoğlu

Aykal, Naz İrem ve Levendoğlu

Devamını Oku
16.04.2025
Avrupa orkestralarında iki viyolacımız

Avrupa orkestralarında iki viyolacımız

Devamını Oku
09.04.2025
Dört dörtlük bir dinleti

Dört dörtlük bir dinleti

Devamını Oku
02.04.2025
Suna Korat’ı hiç dinlediniz mi?

Suna Korat’ı hiç dinlediniz mi?

Devamını Oku
26.03.2025
Aya İrini: Festivalin efsane tanığı

Aya İrini: Festivalin efsane tanığı

Devamını Oku
19.03.2025
BİFO’dan unutulmayacak bir dinleti

BİFO’dan unutulmayacak bir dinleti

Devamını Oku
12.03.2025