Zerdeçal tüketmenin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara, zerdeçal tüketmenin faydalarını ve zerdeçalın nerede, ne zaman kulllanılması gerektiğini anlattı. Kara, "Yapılan son çalışmalarda baharatlar gibi bazı diyet bileşenlerinin obezite ve ilişkili hastalıklardan korunmada veya tedavide oldukça önemli bir role sahip oldukları kanıtlanmıştır" dedi.
Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara, "Obezite, dünya çapında bir sağlık krizi ve artmaya devam etmektedir. Kardiyovasküler hastalıklar, bazı kanser türleri, inme gibi birçok hastalığın oluşmasında büyük risk faktörüdür. Obezite ve bu söz konusu komplikasyonlar maalesef metabolik sendromun gelişmesine katkıda bulunmaktadır" diye konuştu.
Kara, metabolik sendromun tek başına bir hastalık olmadığını, yüksek tansiyon, yüksek kan glukozu, kolesterol düzeylerinin sağlıksız olması, abdominal bölge yağlanması gibi problemlerin bir arada bulunarak devamında ciddi problemler getiren bir hastalık olduğunu söyledi.
Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Obeziteye eğiliminiz artıyor, sağlık durumunuz kötüye gidiyor ve buna dur diyemiyorsanız ve belki de zerdeçal gibi baharatlara beslenmenizde yer vermiyor olabilirsiniz!
Yapılan son çalışmalarda baharatlar gibi bazı diyet bileşenlerinin obezite ve ilişkili hastalıklardan korunmada ve/veya tedavide oldukça önemli bir role sahip oldukları kanıtlanmıştır. Burada dikkat çekmek istediğim özellikle bir baharat var ki faydaları saymakla bitmez…
"MUCİZE ETKİLİ BAHARAT ZERDEÇAL"
Sarı zerdeçal aktif maddesi kurkumin sayesinde antikanser, antiinflamatuar, antioksidan ve hipolipidemik etki yaratır. Kemik ve eklem sağlığından Alzheimera kaşı koruyucu geniş yelpazede etkili bu baharat uzun yıllardır özellikle Asya mutfağında oldukça popüler!
KURKUMİN VE OBEZİTE İLİŞKİSİ
Kilonuz gittikçe arttı ve artık obez birey kategorisinde misiniz? Obezite; metabolik bozukluklara, insülin direncinin kötüleşmesine ve diyabet semptomlarına katkıda bulunmaktadır. Tablo oldukça kötü değil mi? Zerdeçal kullanımı ile bu tabloları en aza indirgemek ise mümkün. Kahramanımız kurkumin direkt olarak enflamasyonu bastırmak için adipoz (yağ) doku ile etkileşim içine girmektedir.
DİYABET HASTASIYIM!
Bilindiği gibi Tip 2 DM, obezite ile yakından ilişkilidir. Obeziteyle birlikte bozulan insülin duyarlılığının, plazma ve dokularda yüksek konsantrasyonlu serbest yağ asitleri varlığıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Yapılan deneysel çalışmalarda, kurkuminin antidiyabetik ajan olarak etki göstermektedir. Hem risk faktörlerinin azalmasında, hem de kan şekeri kontrolüne yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla insülin direncinin önlenmesinde de etkili. Anlayacağınız kahramanımız hep sahnede…
Kurkumin adeta güçlü bir savaşçı gibi savunmamızı güçlendirmektedir. Bölgesel ve sistemik olarak enflamasyonu baskılar, preadipozit farklılıkları engeller ve antioksidan hücrelerin etkilerini güçlendirmek gibi hedefleri düzenlemektedir.
NASIL VE NERELERDE KULLANALIM?
Baharatını toz olarak her türlü çorbaya katabilir, salatalarınızın üzerine serpebilir, yoğurdun içine ekleyebilir veya yemeklere sos olarak karıştırıp (örneğin zerdeçallı tavuk) renklendirebilirsiniz. Sadece yiyeceklere değil suyun içine biraz toz zerdeçal ekleyip üzerine bir parça limon biraz yeşillik veya bal ekleyip suyunuzu aromalandırabilirsiniz. Öneri olarak zerdeçalı karabiber ve yağ ile birlikte pişerken kullanmak daha etkili olacaktır. Mide problemleriniz, safra kesesi taşınız varsa veya alerjen özelliği yüksek bireyseniz bu baharatı dikkatli kullanmakta elbette fayda var."
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- 190 milyon dolarlık dev rövanşta kazanan belli oldu!
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!
- Evini kiraya verecekler için geri sayım