Yıldız Sarayı nerede? Yıldız Sarayı hangi ilçede?

Yıldız Sarayı, yaklaşık 6 yıllık restorasyonun ardından kapılarını halka açıyor. "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" başta olmak üzere birçok yapı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak. Peki, Yıldız Sarayı nerede? Yıldız Sarayı hangi ilçede?

Yayınlanma: 19.07.2024 - 15:45
Yıldız Sarayı nerede? Yıldız Sarayı hangi ilçede?
Abone Ol google-news

6 yıldır restorasyonda olan Yıldız Sarayı bugün itibariyle açıldı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray'ın önümüzdeki ay boyunca ücretsiz olacağını açıkladı. Peki, Yıldız Sarayı nerede? Yıldız Sarayı hangi ilçede?

YILDIZ SARAYI NEREDE?

Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmış olan Saray, Beşiktaş ilçesinde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara Denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.

YILDIZ SARAYI TARİHİ

Yıldız Sarayı kompleksi, Osmanlı Devleti'nin son sarayı olması açısından ayrı bir önem taşıyor.

Asıl şeklini Sultan II. Abdülhamid döneminde alan saray, 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi, Sultan'ın ve ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı.

Köşkler, yönetim ve koruma yapılarıyla parklar bütününden oluşan Yıldız Sarayı, Sultan II. Abdülhamid'in 1909'da tahttan indirilmesiyle önemini yitirdi.

Son Osmanlı padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan saray, 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler