Lezginka nedir? Lezginka dansı hangi yöreye ait?

Kuzeninin düğününde sergilediği Lezginka dansı performanslarıyla kendine hayran bırakan oyuncu Elçin Sangu sosyal medyada gündem oldu. Peki, Lezginka nedir? Lezginka dansı hangi yöreye ait?

Lezginka nedir? Lezginka dansı hangi yöreye ait?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.07.2024 - 17:05

Elçin Sangu'nun Lezginka dansı performansı ile gündem olan bu dans, merak konusu oldu. Lezginka nedir ve nasıl oynanır sorusu araştırılırken, hangi yöreye ait olduğu da sorgulanıyor. Peki, Lezginka nedir? Lezginka dansı hangi yöreye ait?

LEZGİNKA NEDİR?

Çeçenlerce Lovzarg, Kabardeylerce Islamey, Osetlerce Zilga, Azerilerce Qaytağı, İnguşlarca Halhar ve Kafkasya dışında Şeyh Şamil ya da Lezginka olarak anılır. Bütün Kafkasya'da yaygın bir şekilde oynanan; değişik kabilelerce Zilga, Maggalan, Çeçen, İsteme, Şamiley adıyla anılan Lezginka, büyük bir beceri ve ustalık isteyen bir danstır.

Lezginka oyununun Azeri, Türkmen, Çeçen, Lezgi, Çerkes, Oset, Karaçay, Balkar, Yahudi, İnguş, Kabardey, Abhaz, Gürcü başta olmak üzere pek çok yerel versiyonu vardır. Ayrıca tek bir halk içinde de bölgelere göre değişebilir. Örneğin Dağıstan bölgesinde de kendi içerisinde Avar, Dargva, Kumik olarak veya Gürcistan'da Kartuli, Megrel, Kazbeguri, Mtiuluri olarak çeşitlenmektedir.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler