Hasret Gültekin kimdir, nereli? Hasret Gültekin ne zaman öldü?

Madımak Katliamı'nda hayatını kaybedenler her yıl olduğu gibi bugün de düzenlenen anma töreni ve eylemlerle anılacak. Hasret Şükrü Gültekin’in kim olduğu araştırılıyor. Peki, Hasret Gültekin kimdir, nereli? Hasret Gültekin ne zaman öldü?

Hasret Gültekin kimdir, nereli? Hasret Gültekin ne zaman öldü?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.07.2024 - 12:41

Sivas Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 tarihinde 33 yazar ve ozan ile 2 otel çalışanı yakılarak katledildi. Madımak Oteli'nde katledilen 33 kişi için anma töreni düzenleniyor. Peki, Hasret Gültekin kimdir, nereli? Hasret Gültekin ne zaman öldü?

HASRET GÜLTEKİN KİMDİR?

Hasret Şükrü Gültekin 1 Mayıs 1971'de Sivas'ta doğdu. 

6 yaşında bağlama çalmaya başlayan Hasret Gültekin, ilerleyen dönemlerde profesyonelliğe adım atarak şelpe tekniğini uygulamaya başladı. 1980'lerin ortalarında çeşitli albümlerin yapımlarında yer alan Hasret Gültekin, 1987 yılında profesyonel olarak ilk albümünü çıkarmıştır. Ardından Kürtçe ve Kürtçe müziğinin söylenmesinin yasak olduğu bir dönemde bu yasağı delip Newroz adlı albüm serisini hazırladı. Bu çalışmalarıyla birbirine yakın bir süreçte hazırladığı ikinci solo albümü Gece ile Gündüz Arasında ise onun ileride "Bağlama Devrimcisi" olarak anılmasına vesile olan bir yeniliği beraberinde getirir. 1991 yılında ise kendi tabiriyle ilerici müzik adını verdiği Rüzgarın Kanatları isimli albümünü dinleyicilerine sundu. Albüm, Hasret Gültekin'in ilerici müziğinin yanı sıra "Derman Sendedir", "Çeke Çeke", "Yaralı Ceylan" gibi eserlere yaptığı yeni düzenleme ve introlardan, ezgilerde kullanılmış çok sesliliğe, yıllardır alışılagelmiş deyiş yapısını deyişlerin ana hatlarını, özünü bozmadan batı müziği ve ritmleriyle bir araya getirmesi, halk müziği adına bir devrim olarak nitelendirilmektedir.

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri için gittiği Sivas'ta son konserlerini vermiş ve Sivas Katliamında Madımak Otelide 33 kişi ile birlikte yakılarak öldürülmüştür.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon