Yüzyılın tezgahı... 242 milyon dolara 'hayali havalimanı' sattılar!
Dünya bankacılık tarihinde işlenmiş en büyük suçlar listesine en üst sıralardan giren bu olay bizlere, Galata Köprüsü'nü satarak ününe ün katan "Sülün Osman" lakaplı dolandırıcı, Osman Yazmacı'yı hatırlattı. Fakat onun icraatları bile bu olay karşısında pek bir masum kalır... Kemerlerinizi bağlayın!
İster bir, isterse birden fazla terminali olsun, en küçük havalimanı bile geniş bir alanı kaplar ve göze batmaması neredeyse imkansızdır.
Kötü şöhretiyle adını tarihin karanlık sayfalarına yazdıran Nijeryalı dolandırıcı Emmanuel Nwude, gerçekleştirdiği hayali ticarette bir kaç forklift ya da bir uçak değil, tamı tamına "gerçekte var olmayan bir havalimanını" sattı...
Ünlü dolandırıcının, olmayan havalimanı için biçtiği fiyat 242 milyon dolardı. Bu rakam, Türk Lirası üzerinden hesaplandığında, karşımıza yaklaşık "7,67 milyar TL" gibi kabarık bir fatura çıkıyor.
Satış hikayesi ve sonrasında gelişen olaylar ise filmlere konu olacak cinsten...
BANKA MÜDÜRÜNDEN, BANKA MÜDÜRÜNE...
Nwude o dönem, ülkenin en eski bankalarından biri olan Nijerya Birlik Bankası'nın (PLC) müdürü olarak son derece saygın bir konuma sahipti. Daha da önemlisi; konumu, başkalarının sahip olamayacağı bazı önemli bağlantı, bilgi ve belgelere erişebilmesine olanak tanıyordu.
Ünlü dolandırıcının kurbanı ise Brezilya merkezli Banco Noroeste'nin müdürü olan Nelson Sakaguchi'ydi.
1995 yılında gerçekleşen bu olay, Birleşik Krallık'taki "Barings Bank skandalı" ve "Irak Merkez Bankası'nın Kusay Hüseyin tarafından yağmalanması" olaylarının ardından, "bankacılık tarihindeki en büyük üçüncü suç" olarak kayıtlara geçti...
Olaylar ise şöyle gelişti:
Tescilli dolandırıcı Nwude, meslektaşı Bay Sakaguchi'yi, Nijerya'nın Abuja kentinde devam eden bir "havaalanı inşaatından" haberdar etti ve söz konusu havalimanının satışına aracılık etmesi halinde, "10 milyon dolara kadar komisyon alabileceğini" söyledi.
Peki, Bay Sakaguchi ne yaptı dersiniz? 191 milyon dolar nakit ödeme yaparak havalimanını satın almaya karar verdi.
Tabii, bu alım hiçbir zaman gerçekleşmedi...
OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Banco Noroeste, 1997 yılında başka bir grup tarafından satın alınmadan evvel, mali durum incelemesi yapıldı. "Sermayenin neredeyse yarısının neden Cayman Adaları'nda olduğu" büyük bir muammaydı.
Mali tabloda kocaman bir kara delik; görünürde ne bir pist ne de bir terminal vardı, fakat havalimanı alımı için ödeme yapılmıştı. Üstelik hiçbir yetkili, neler olduğu konusunda bir fikre sahip değildi.
Bu noktadan sonra olaylar daha da karmaşık hale geldi...
Olayı soruşturan müfettişler dosyaların ararasında, 242 milyon dolara mal olan, "tarihin en büyük yolsuzluk davalarından biriyle" karşılaştı.
Banco Noroeste, 2001 yılında çökmeden önce sahipleri, dolandırıcılığın bedelini kendi ceplerinden ödedi...
SANIKLAR HAKİM KARŞISINDA
2004 yılında, Nwude ve liderliğini yaptığı çetenin tüm üyeleri, 100'e yakın sahtekarlık ve bir düzine rüşvet suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.
Dolandırıcılıktan elde ettikleri finansmanı gözleri gibi koruyan çete üyeleri, hemen hemen tüm suçluların yaptığı gibi "suçsuz olduklarını iddia etti" ve mahkeme görevlilerini rüşvete boğmaya devam etti.
Mahkeme, sonunda bir numaralı mağdur, Japon asıllı Brezilyalı bankacı Nelson Sakaguchi'yi tanık olarak getirmeyi başardı. İşlerin daha da büyümesinden korkan Nwude, suçunu kabul etti ve karşılığında 25 yıl hapis ve 10 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
Hikaye bu noktadan sonra daha da absürdleşti...
TUTSAKLIK KISA SÜRDÜ... YA SONRASI?
Ülkedeki adalet, güvenlik ve denetim makamlarını rüşvete boğan Nwude, "tam iki yıl sonra, 2006 yılında hapisten çıktı." Azılı dolandırıcı, hapisten çıkar çıkmaz "el konan mal varlıklarını geri almak için" dava açtı.
NWUDE ŞİMDİ NE YAPIYOR?
2016 yılında, yaşadığı bölgede çıkan bir arazi anlaşmazlığında, Nwude'nin kabilesine (bir nevi aşiret) mensup 200'den fazla kişi, bir başka kabileye saldırmış, saldırıda 1 kişi ölmüş, 4 polis yaralanmıştı.
Nwude bu süreçte çete elebaşı olarak cinayet, cinayete teşebbüs ve terör saldırıları da dahil 27 suçtan yargılanmış, tutuklanmış, ancak 4 ay sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.
2020 yılında Nijerya basınında çıkan bir habere göre Nwude, ülkenin güney kesimlerindeki Ugbene bölgesindeki bir kabilenin reisi konumunda.
2021 yılı mahkeme raporlarına göre, Nwude'nin banka hesaplarında, 'kaynağını kendisinin de bilmediğini iddia ettiği' 242 milyon dolar bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- Albaya verilen ceza belli oldu!