Gıdaların bozulmasına sebep oluyor, zehirlenmelere yol açıyor: Buzdolabında saklanmaması gereken 10 besin

Buzdolabı, birçok yiyeceği taze tutsa da her besin için uygun değildir. Peki, yanlış muhafaza edildiğinde zehirlenmelere sebep olan gıdalar nelerdir? İşte, buzdolabında saklanmaması gereken 10 besin...

Buzdolabı, yiyecekleri uzun süre taze tutmak için en önemli mutfak araçlarından biridir. Ancak her gıda ürünü buzdolabında saklanmaya uygun değildir. Bazı yiyecekler soğuk ortamda yapısını kaybedebilir, lezzetini yitirebilir veya daha hızlı bozulabilir. Bu nedenle, hangi yiyeceklerin buzdolabında saklanmaması gerektiğini bilmek hem besin değerini korumak hem de israfı önlemek açısından önemlidir. İşte, buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler...

1. EKMEK VE HAMUR İŞLERİ
Ekmek ve diğer hamur işleri, buzdolabında bekletildiğinde hızla bayatlar ve sertleşir. Nem oranının yüksek olması nedeniyle ekmek küflenmeye daha yatkın hale gelir. Bunun yerine, ekmeğinizi oda sıcaklığında saklayabilir veya uzun süre tüketmeyecekseniz dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

2. PATATES VE TATLI PATATES
Patates, soğuk ortamda nişastasını şekere çevirerek tat değişimine uğrar ve yumuşayarak lezzetini kaybeder. Patatesleri serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamak en ideal yöntemdir.

3. SOĞAN VE SARIMSAK
Soğan ve sarımsak, buzdolabında saklandığında nemden dolayı yumuşayarak çürümeye başlar. Ayrıca buzdolabında saklanması, diğer gıdalara keskin kokularının sinmesine neden olabilir. Bunları hava alan bir sepette veya kilerde saklamak en doğrusudur.

4. DOMATES
Domates, buzdolabında muhafaza edildiğinde olgunlaşma süreci durur ve iç dokusu bozulur. Bunun sonucunda lezzeti azalır ve kıvamı unumsu bir hal alır. Domatesleri oda sıcaklığında muhafaza etmek en iyi çözümdür.

5. BAL
Bal, doğal bir koruyucuya sahip olduğu için oda sıcaklığında saklanabilir. Buzdolabına koyulduğunda kristalleşerek kıvamı sertleşir ve kullanımı zorlaşır.

6. AVOKADO
Tam olarak olgunlaşmamış avokadolar buzdolabına konulduğunda olgunlaşma süreci durur. Bu nedenle avokadoları oda sıcaklığında bekletmek ve yalnızca tam olgunlaştığında buzdolabına koymak en doğrusudur.

7. KAHVE
Kahve, buzdolabında saklandığında nemi içine çekerek aromasını kaybeder. Aynı zamanda diğer kokuları da emerek lezzetini değiştirebilir. Kahve çekirdekleri veya öğütülmüş kahve, hava geçirmez bir kapta oda sıcaklığında saklanmalıdır.

8. MUZ
Muz, soğuk ortamda kabuğunda kararmalar meydana getirebilir ve iç dokusu bozulabilir. Olgunlaşma sürecini tamamlaması için muzları oda sıcaklığında saklamak en iyi yöntemdir.

9. ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı, buzdolabında saklandığında kıvamı kalınlaşır ve donabilir. Bunun yerine, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir.

10. SALATALIK VE BİBER
Salatalık ve biber gibi sebzeler, buzdolabında dokularını kaybederek yumuşayabilir. Bu tür sebzeler, oda sıcaklığında veya sebzeliğin daha az soğuk bölümünde saklanmalıdır.
İlgili Haberler
-
Mide asidini artırıyor, sağlığı olumsuz yönde etkiliyor: Aç karnına tüketilmemesi gereken 7 besin
-
Hamilelik sürecini riske atıyor, bebeğin sağlığını etkiliyor: Hamilelikte tüketilmemesi gereken 10 besin
-
Göz yorgunluğunu azaltıyor, görme yetisini güçlendiriyor: Göz sağlığına iyi gelen 10 süper besin
En Çok Okunan Haberler
-
İmamoğlu 'aday olamazsa' ne olacak?
-
‘MEB’den on binlerce öğretmene sürgün kararı’
-
Cumhurbaşkanlığı konvoyunda kaza: 2 şehit
-
Hayal Köseoğlu'ndan 'seks kaseti' açıklaması
-
Bahçeli'den 'İmralı' çağrısı
-
Akaryakıta gizli zam yüzde 17'ye dayandı...
-
'Akın Gürlek' davası ertelendi!
-
AKP ve MHP oyları eriyor mu?
-
İBB soruşturmasında 24 şirkete kayyum
-
The Economist: İmamoğlu cezaevinden çıkacak mı?