Avrupa'da insanlar neden normal su yerine maden suyu içiyor?
Avrupa'da restorana ve markete gittiğinizde su reyonunda maden sularının daha ön planda olduğunu fark edeceksiniz. Sosyal hayata karıştığınızda da insanların normal sular yerine maden sularını içtiklerini göreceksiniz. Peki durum neden böyle?
Genel olarak her ülkenin kendine has yemek kültürü var. Peki
bazı ülkelerin kendine has su kültürü olduğunu da söylesek inanır mıydınız? Su
kültürü farklı olan ülkelerin başında genelde Avrupa ülkeleri yer alıyor.
Mesela Almanya’da bulunan bir restorana gidip su istediğinizde garson size çoğu zaman sparkling water (gazlı su) getirecektir.
Gazlı su geldikten sonra durumu garipseyip still water (normal su) da
isteyebilirsiniz, isteğinizden sonra tabii ki size still water gelecektir fakat
garsonlar da siz nasıl gazlı su gelmesini garipsiyorsanız onlar da sizin düz su
isteğinizi garipseyecektir.
Peki Almanya'da ve Avrupa genelinde niye gazlı sular tercih
ediliyor?
ŞİŞELENMİŞ SU NASIL ORTAYA ÇIKTI?
WebTekno’nun aktardığı habere göre; ilk şişelenmiş su, 17. yüzyılda, Birleşik Krallık'ta bulunan Holy Well kuyusundan elde edildi. Bu dönemde şişelenmiş suların çoğu, doğal olarak oluşan maden sularından üretildi.
Maden suları, insan sağlığına faydalı olduğuna inanıldığı için ilk çıktığı
yıllarda tüketim anlamında Avrupa genelinde başarıya ulaştı. Avrupa'da düz
sular temiz musluklar aracılığıyla halka ulaşsa da halk alışkanlıklarından
vazgeçmedi. El yıkamak ve temizlik yapmak için musluk sularını, içmek içinse karbonatlı
suları tercih ettiler.
ABD’DE ŞİŞELENMİŞ SUYUN ORTAYA ÇIKIŞI NASILDI?
ABD'de musluklardan akan sular temiz olmadığı için musluk sularının içilmesi insan sağlığı açısından pek sağlıklı değildi. Bu nedenle şişelenmiş su endüstrisi ortaya çıktı ve ilk şişelenmiş ticari su 18. yüzyılda satıldı.
ABD'de 20. yüzyıla gelindiğinde musluk suları klorlama yöntemiyle
temizlendi ve içilebilir hale getirildi. Bu durum da maden suyuna olan talebi
ciddi oranda düşürdü.
KARBONATLI SUYUN ORTAYA ÇIKIŞI VE POPÜLERLEŞMESİ
Maden kaynakları yüzyıllardır Almanya'da su kaynakları olarak kullanıldı. Almanlar maden sularını sevdiler. Selters ve Gerolstein'da bulunan doğal karbonatlı maden kaynakları ülke genelinde popüler oldu.
Popüler
olan bu sulara erişim pahalı olduğu için 1767 yılına kadar sadece Alman seçkinler
erişim sağlayabildi.
Kimyager Joseph Priestley, bulduğu bir demleme yöntemi
sayesinde suyu karbonatlamayı icat etti ve bunun hakkında makale yazdı. Birkaç
yıl sonra amatör bilim insanı Jacob Schweppe, Priestley'in yöntemini ileriye
taşıdı ve ilk pratik gazlı su üretim sürecini geliştirdi.
Schweppe'nin kurduğu şirket Almanya'da bulunan herhangi bir kaynaktan su alıp onu karbonize edebilmekteydi. Schweppe'nin şirketi sayesinde her statüdeki Alman vatandaşları, aynı kalitedeki karbonatlı suyu içebilme imkanına sahip olmuştur.
Ek olarak; Jacob Schweppe, gazlı içecek şirketi Schweppes'in kurucusudur.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Dünya’nın bütün çöplerini neden Güneş’e fırlatmıyoruz?