Aşırı sıcaklar iş kazaları riskini artırıyor
Gülhan: “Bu iklim koşulları devam edecekse çalışma saatleri yeniden düzenlenmeli."
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve bazı illerde de sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkacağı belirtildi. Bakan Özhaseki, “Yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalarını istirham ediyorum” çağrısında bulundu. Yüksek sıcaklıklar, ağır koşularda uzun saatler çalışan işçileri akıllara getirdi. Ankara Tabip Odası’ndan (ATO) konuya ilişkin paylaşılan bilgi notunda yüksek sıcaklıkların basit bir meteoroloji olayı olmadığı belirtildi. Bilgi notunda “Başta çevre sağlığı ve halk sağlığı olmak üzere, işçi sağlığını olumsuz etkileyen, iş kazalarına, iş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına yol açan dışsal faktörlerden bir tanesidir. Sıcak havalarda en fazla risk altında olan gruplar yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ile aşırı sıcak ortamlarda çalışanlardır” denildi.
‘KALP DAHA FAZLA ETKİLENİYOR’
ATO; emek yoğun sektörlerde (inşaat, tarım, yol, genel işler, liman, tersane, vd.) dış mekânda uzun süre güneş ışınlarına ve yüksek ısıya maruz kalmak, kapalı mekânlarda (fabrika, atölye, ofis, depo, taşımacılık, vs.) ise yeterli havalandırma/soğutma sistemlerinin bulunmadığı ortamlarda yoğun çalışmak, sıcak çarpması, kas ağrısı-kas yıkımı (rabdomiyoliz), sıcak baygınlığı (senkop), sıcak döküntüsü (isilik) gibi sağlık sorunlarını tetiklediğine dikkat çekti. Aşırı sıcağa maruz kalınan durumlarda yüksek vücut ısısı, terleme, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı ve kaybı, mide bulantısı, kas krampları ve ağrısı, astım, spazm gibi belirtiler artış gösterdiği kaydedilerek “Vücutta su kaybından (dehidrasyon) kaynaklı tansiyon, böbrek hastalığı, şeker veya inme gibi kronik hastalıkları bulunanların vücut direnci azalmakta, kalp ve solunum sistemi hastaları sıcak hava dalgalarından daha fazla etkilenmektedirler” denildi.
‘İŞ KAZASINA MEYİL ARTIYOR’
Cumhuriyet’e konuşan ATO İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr.Buket Gülhan, iklim krizinin yüksek sıcaklıklara neden olduğunu belirterek “Çalışma şekillerimizi de belki buna göre tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Sıcağın getirdiği risklerin de altını çizmek gerekiyor. Ülkelerin sıcakta çalışma saatlerini bile ayarlamaları gerektiğini düşünüyorum. Özellikle dışarıda çalışılan işlerde çok sıcak olan saatlerde çalışılmaması yönünde bir karar alınmalı” dedi. Gülhan, “Dışarıda çalışan tarım işçileri var. Özellikle hamile ve emziriyorsa riski artıyor. Sıvı kaybı artıyor. Kapalı ortamda sıcak maddeyle çalışan işçiler ortam sıcaklığını normalden daha yüksek hissediyorlar. Ona göre sıvı almaları gerekiyor. Uzun dönemde bu kişilerde sıcağa bağlı dikkat dağınıklıkları ve iş kazasına meyil artıyor” ifadelerini kullandı.
‘DEVLET KURAL KOYMALI’
Devletin sık sık bunlara önem verdiğine ilişkin kamu spotları yapması gerektiğini kaydeden Gülhan, “Bu iklim koşulları ve hava sıcaklıkları böyle devam edecekse ilk iş çalşma saatlerinin yeniden düzenlenmesi olmalı. Hatta yasal olarak mola saatlerinin düzenlemesi gerekir. İşverene bırakma değil de bir devlet erki olarak kural koyması, bunu standart hale getirmesi ve denetlemesi gerekli. Devlet, sağlık ve güvenlik sorumluluğunu bilerek davranmalı” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!