Alper Gezeravcı uzaydan ne zaman dönecek? Türk astronot Alper Gezeravcı'nın dönüş tarihi ertelendi?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gündür uzayda bulunuyor. Gezeravcı’yı uzaya taşıyan araç, 16 Ocak’ta ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmıştı. Yurttaşlar, Gezeravcı'nın ne zaman döneceğini merak etti. Peki, Alper Gezeravcı uzaydan ne zaman dönecek? Türk astronot Alper Gezeravcı'nın dönüş tarihi ertelendi?

Alper Gezeravcı uzaydan ne zaman dönecek? Türk astronot Alper Gezeravcı'nın dönüş tarihi ertelendi?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2024 - 13:15

Uzaya çıkan ilk Türk olan Alper Gezeravcı'nın uzaydan dünyaya dönüş yolculuğu merak ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır sosyal medya hesabından "Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı karşılamak için biraz daha bekleyeceğiz" mesajını paylaştı. Peki, Alper Gezeravcı uzaydan ne zaman dönecek? ürk astronot Alper Gezeravcı'nın dönüş tarihi ertelendi?

ALPER GEZERAVCI NE ZAMAN DÖNECEK?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülünün, 9 Şubat'ta ABD yerel saatiyle 08.30'dan sonra (TSİ 16.30) Florida'da Daytona Beach bölgesinde okyanusa iniş yapması bekleniyor.

Axiom Space'in X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Ax-3 ekibinin, Florida kıyısına iniş yapana dek 47 saatlik bir yolculuk yapması öngörülüyor.

ALPER GEZERAVCI NEREYE İNECEK?

Daytona Beach bölgesinde okyanusa 9 Şubat'ta TSİ 16.30'da iniş yapması beklenen Dragon kapsülü için Axiom Space canlı yayını da yerel saatle 07.25'te (TSİ 15.25) başlayacak.

ALPER GEZERAVCI 12. DENEYİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Alper Gezeravcı, 12. deneyinde uzay ortamının astronotlara etkisini araştırdı.

Alper Gezeravcı, ultraviyole ışınlarının, galaktik kozmik radyasyonun, yer çekimi değişikliklerinin ve uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan diğer zorlu faktörlerin, astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediğini araştırıyor. 

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) "Uzay Misyonuna Katılan Bireylerde Radyasyona Maruz Kalmanın Kanser İçin Öncül Lezyonlar Olan Periferik Kandaki Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücrelere (MKBH) Etkisini" inceledi. 

Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Güneş Esendağlı'nın proje yürütücüsü olduğu "MİYELOİD" deneyiyle, ultraviyole ışınlarının, galaktik kozmik radyasyonun, yer çekimi değişikliklerinin ve uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan diğer zorlu faktörlerin, astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediği araştırılıyor. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon