Motokuryecilerle buluşan Kılıçdaroğlu: Kapımızı her zaman çalabilirsiniz
CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba CHP Genel Merkezi’nde motokuryecilerle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, "Bir sorununuz olduğunda her zaman kapımızı çalabilirsiniz” dedi. Ağbaba, "Motokuryelerden 5 paketi bazen 30, bazen 40 dakikada dağıtmaları isteniyor. İşten atılmamak için trafiğin çok tehlikeli olduğu bölgelerde hem kendi hayatlarını hem başkalarının hayatlarını tehlikeye atmak zorunda kalıyorlar. Motokuryeler ‘30 dakikada canını mı siparişini mi teslim edeceksin?’ diye soruyor. Onlar can, motosiklet değil" sözleriyle iktidara seslendi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’ndan (TAMKF) motokuryeler ile birlikte CHP Genel Merkezi bahçesinde basın toplantısı düzenledi. Motokuryeler, daha sonra CHP lideri Kılıçdaroğlu’na da dertlerini anlattı.
KILIÇDAROĞLU: KAPIMIZI HER ZAMAN ÇALABİLİRSİNİZ
Kılıçdaroğlu, motokuryecilere, “Sadece sizin değil, sıkıntısı olan bütün vatandaşların sesi olmak bizim görevimiz. Çünkü siz alın teriniz olarak evinize helal ekmek götürmek istiyorsunuz. Bizim görevimiz de sizi sonuna kadar desteklemektir. Bir sorununuz olduğunda her zaman kapımızı çalabilirsiniz” dedi.
"SON 1 YILDA 187 MOTOKURYE HAYATINI KAYBETTİ"
Basın toplantısında kuryecilerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Ağbaba ise şunları söyledi:
YÜZDE 90'I KAYIT DIŞI VE GÜVENCESİZ : Motokuryeler aralarında üniversite mezunları iş imkanı yok diye motokuryeliğe yöneliyor. Yüzde 90’ı kayıt dışı ve güvencesiz çalışıyor, varlar ama yoklar. Çoğunun sendikaları yok, iş kolları belirsiz, sigorta girişleri yok. İşyeri baskısı, iş yetiştirme kaygısıyla günde 14 saate kadar çalıştırılıyorlar. Bazı kuryeler günlük yevmiye ile ortalama 100-120 liraya çalışarak, 100-150 kilometre yol yapıyorlar. Motokuryelerden 5 paketi bazen 30, 40 dakikada dağıtmaları isteniyor.
ONLAR CAN: İşten atılmamak için trafiğin çok tehlikeli olduğu bölgelerde hem kendi hayatlarını hem başkalarının hayatlarını tehlikeye atmak zorunda kalıyorlar. Motokurye Federasyonunun verilerine göre 900 bin motokurye var. Son 1 yılda 187 motokurye hayatını kaybetti. Onlar bir can, motosiklet değil.
30 DAKİKADA CANINI MI TESLİM EDECEK: Trafikte motokuryeleri yok sayan, sıkıştıran, kazaya sebebiyet veren sürücülere ilişkin cezai yaptırımlar artmalıdır. Firmalar, paketler için süre kısıtlamasını esnetmelidir. Motokuryeler ‘30 dakikada canını mı siparişini mi teslim edeceksin?’ diye soruyor. Devlet, kayıt dışı, ehliyetsiz, eğitimsiz motokurye çalıştıran ve motokuryeye ağır baskı ve mobbing yapan firmalara yönelik yaptırım uygulamalıdır. Toplum olarak bizlere de büyük görevler düşüyor. Siparişi yüzünden kuryeleri ‘işiyle tehdit eden’, trafikte, sokakta kuryeleri yok sayan, aşağılayanların kendilerini sorgulamaları gerekiyor.
"KURYE YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLU TUTULMALIDIR"
Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu (TAMKF) Başkanı Çağdaş Yavuz ise sorunlarını şöyle anlattı:
900 BİN ÇALIŞAN KURYEDEN 100 BİNİ KAYITLI: En büyük sıkıntımız trafikte dikkat edilmemesi ve bizlere saygı gösterilmemesi. 900 bin çalışan kuryeden 100 bini kayıtlı. Bunun sebebi işsizlikten kaynaklı kayıtsız çalışan insanların bu işi yapması. Kurye sayısının artması ve kuryelerin mesleki yeterlilik belgesi olmadan yollara çıkması nedeniyle ölümlü trafik kazalarında inanılmaz artış var. Geçtiğimiz yıldan beri 187 kurye hayatını kaybetti. Bu kadar ölüm devletin mutlaka dikkatini çekmelidir. Mesleğimizin ‘az tehlikeli işler’ sınıfından ‘çok tehlikeli işler’ sınıfına alınması gerekiyor. Mesleki Yeterlilik Kurulu’na başvurumuz var. Devlet eliyle bu mesleği yapanlar için yeterlilik belgesi zorunlu tutulmalıdır.
“VİCDANLI YORUM VE PUANLAMA YAPIN ÖLÜYORUZ BİZ”
TAMKF Genel Sekreteri Yener Çalışkan, zamana karşı siparişlerin kuryelerinin yaşamlarını riske attığını vurgulayarak, "30 dakika puanlama nedeniyle 19 yaşındaki bir arkadaşımızı kaybettik. 9 Mart 2020’den bu yana 187 kuryeyi kaybettik. Son iki ayda bu sayı 189 oldu. Siz karnınızı doyuracaksınız. Biraz vicdanlı yorum ve puanlama yapın ölüyoruz biz. Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelsin" dedi.
"KAPIMIZI AÇAN OLMADI"
Gün içerisinde yüzlerce eve sipariş götürdüklerini söyleyen Keçiören Dernek Başkanı Özkan Can "Ama pandemi sürecinde kapımızı açan olmadı. Yevmiye usulü çalıştığımız için maddi sıkıntılar yaşıyoruz" diyerek kuryelerin yaşadığı ekonomik sorunlara değindi.
"SABIRLI OLSANIZ BU KAZALAR OLMAZ"
TAMKF Genel Saymanı Burkay Yıldırım, çok sayıda üniversitesi mezununun kuryelik yaptığını belirterek, "Bu işi meslek haline getirdik. Herkesin evde bir çocuğu var. Eve ekmek götürmek zorunda. Kaza yapan kurye yevmiye aldığı için kaza yapınca evde kaldığımız için para alamıyoruz. Hastaneye gittiğimizde bile doktorlar bile ‘Bu motorlu kuryeler neden kaza yapıyor' diye soruyor. Siz sabırlı olsanız bu kazalar olmaz" diye konuştu.
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!