Uzmanlardan rant uyarısı: Yurttaşı kandırmayın
Gezi direnişinde İstanbul’u savunduğu için cezaevinde tutulan şehir plancısı Dr. Tayfun Kahraman, “Riskli yapıların hangileri olduğunu bilmeden sayısını bilmeniz vatandaşın göz koyduğunuz taşınmazlarını belirlediğinizi gösteriyor” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da riskli olduğu tespit edilen 1.5 milyon konutun Anadolu ve Avrupa yakasında belirlenen iki rezerv alanına taşınacağını söyledi.
Uzmanlar acele alınan kararı eleştirdi. Gezi direnişinde İstanbul’u savunduğu için cezaevinde tutulan şehir plancısı Dr. Tayfun Kahraman, sosyal medyadan isyan ett
Geçmiş dönemdeki kentsel dönüşüm çalışmalarını anımsatan Kahraman, “Ya her iki yakada şehir dışında alanlarda konut yaparak vatandaşın kent merkezdeki arsasında el koyacaksınız. Ya da Kanal İstanbul’u yapamadığınız için para etmeyen rezerv alana vatandaşları taşıyarak merkezdeki arsalarını ele geçireceksiniz. Önlem adı altında konutlarını elinden almak için halkı yine kandıramazsınız. Kendini çaresiz hisseden vatandaşın cebinden elinizi çekin” dedi. Kahraman, “İmar aflarıyla kanına girdiğiniz 50 bin canımızın hesabını verin. 20 yılda yapmadıklarımızı 1 yılda yapacağız diyemezsiniz. Niyetinizi ve zihniyetinizi biliyoruz” diye konuştu.
Kahraman şu soruları sordu:
- İstanbul’daki binaları taramadan, alan çalışması yapmadan kaç yapının riskli olduğunu nasıl tespit ettiniz?
- Riskli yapıların hangileri olduğunu bilmeden sayısını bilmeniz vatandaşın göz koyduğunuz taşınmazlarını şimdiden belirlediğinizi gösteriyor. Peki, mülklerine el koyacağınız vatandaşları hangi dağ başına taşıyacaksınız?
- 2019’da 5.9 şiddetindeki İstanbul depremi sonrası yılda 100 bin konut yapacaktınız, kaç tane yaptınız?
- 1.5 milyon konut riskliydi de 20 yıldır güçlendirmelerini yapmak yerine niye kaçak yapıları affettiniz?
‘PRATİKTE MÜMKÜN DEĞİL’
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, Kurum’un açıklamasının pratikte mümkün olmadığını vurguladı. Giritlioğlu, “Kanal İstanbul’un bulunduğu 36 hektarlık bir yer. Orası da özel mülkiyet. Acele kamulaştırma yapılması lazım ama bütçe de bunu kaldırmaz. Ortada bir balon dolaşıyor ve nereye konacak belli değil” dedi. Giritlioğlu, rezerv alanı ilan edilen bölgelere yeni yerleşimlerinin “bilimsel” olarak nasıl yapılması gerektiğini şu maddelerle anlattı:
Afet odaklı tasarlanmalı
Öncelikle bölgeyi dirençli kılacak açık alanlar ve boşluklar oluşturulmalı. Afet toplanma alanları, tahliye yolları ve kendini besleyecek kadar tarım alanları öncelik olmalı. Tahliye yollarının mutlaka hastane gibi bölgelerle ilişkilerinin kurulması gerekiyor. Kamusal ve yeşil alanlar bol olmalı.
Geçici konaklama yerleri hazır olmalı
Bu bölgeler altyapısı hazır şekilde muhafaza edilmeli. Deprem sırasında telaş olmaması için nüfus oranında çadır ve konteynerlerin hazır olması gerekiyor.
Fay hattından uzak?
Bölgelerin fay hattının geçmediği doğal eşiklerin gözetildiği yerler olması gerekiyor. İstanbul dışında da bölgesel üretim yerleri oluşturulmalı. Yatırım ve nüfusu seyreltmek adına bölgesel planlamalar yapılmalı.
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Galatasaray'da bir dönem sona eriyor!