'Sürekli zamlardan konuşmak girişimciliği de engelliyor'

Türkiye’de geçim derdi ve sürekli gündemde olan zamlar, yurttaşta stres ve kaygı düzeyini patlattı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre psikoloji kliniklerine başvuranların sayısı 20 milyona yaklaşırken antidepresan kullanımı ise 2020’de yaklaşık 55 milyon kutuyken 2021’de yaklaşık 60 milyona çıktı.

'Sürekli zamlardan konuşmak girişimciliği de engelliyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.08.2023 - 03:00

“Sürekli zam konuşuyoruz. Bu da yaratıcılığı konuşuyor. Bir yanda ingiltere’de beyindeki sinyalleri izleyen teknoloji için toplantıya gitmemiz gerekirken biz akaryakıt zamlarını, psikolog ücretlerini nasıl ayarlayacağımızı konuşmak zorunda kalıyoruz…” bu sözler Boğaziçili girişimci bir mühendisin Avrupa’ya açılan online terapi uygulaması için konuşurken kurduğu cümleler. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizde dev şirketlerin yanı sıra genç girişimcilerin yaşadığı zorlukları gösteriyor.

Sağlık bakanlığı verilerine göre; 2009’da psikoloji kliniklerine 3 milyon kişi başvurmuşken bu rakam 2017’de 17 milyona çıktı.  2020’ye kadarki 11 yılda antidepresan kullanım miktarının yaklaşık yüzde 70 arttı. 2020’de yaklaşık 55 milyon kutu antidepresan satıldığı belirtilirken 2021’de bu sayının yaklaşık 60 milyona çıktığı tahmin ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP’nin bir soru önergesine verdiği yanıtta, 2017 ile 2020 yılları arasında 15 milyon 405 bin kişinin psikiyatri kliniklerine başvurduğunu açıkladı. Bu rakamlar 2020 yılına kadar olan artışı resmediyor. 2020’den sorna başlayan pandemi, savaş, ekonomik kriz gibi birçok etken yurttaşların var olan kaygı ve stres seviyelerini artırarak psikoterapiye olan talebi patlattı. Özellikle pandemide eve kapanmaların başlamasıyla online terapide de talep patlaması yaşandı.

Bu talebi karşılayan platformlardan birisi de pandemiden önce Boğaziçili bir mühendis olan Ali Ozan Özçiçek’in kurucusu olduğu online terapi platformu Hıwell oldu. Bugüne kadar 300 bin saat terapi gerçekleştirilen platformun kurucusu Özçiçek ile, kurulum ve ilerleme süreçlerinin yanı sıra Türkiye’de sıfırdan doğan bir girişimci olmanın zorluklarını ve içinde bulunduğumuz ekonomik durumda girişimlerin yaşadığı zorlukları konuştuk.

2019 yılında ev arkadaşı ve üniversitedeki mentörünün melek girişimleri ile hayata geçirdiği uygulama ilk yatırım turunda 500 bin dolar yatırım alarak büyüdü ve bugün Avrupa’ya açılıyor. Özçiçek bu süreçte Türkiye’de girişimci olmanın zorluklarını şöyle özetliyor: “Kurumsal yatırımcıya ulaşmak çok zor çünkü onlar sizden sürekli net veri istiyor. Bu uygulamayı şu kadar kişi şu kadar saat kullandı demeniz gerek ama yeni kurulmuşsanız bunu diyemiyorsunuz. Bu nedenle melek yatırımcılar çok önemli. Bunun yanında ekip kurmak da çok zor. Çünkü hayat pahalı. İyi bir ekibe iyi bir ücret ödemelisiniz ama sizin paranız yok. Bir de tabi sürekli maliyet hesabı güncelliyorsunuz. Sürekli zam konuşuyoruz. Maliyetten kısma hesapları yapıyoruz. Bu da ekibinizin enerjisinden zamanından çalıyor. Girişiminizle ilgili dünyadaki yenilikleri takip etmek varken sizin akaryakıt zammının etkisini hesaplamanız gerekiyor. Bunların yanı sıra Türkiye’de toplumun teknolojik yeniliğe açık olması büyük şans. Biz uygulamayı piyasaya sürdükten birkaç ay sonra pandemi başladı ve her şey online oldu. Herkes çabuk kabullendi bizi.”

"TERAPİ LÜKS OLMAMALI"

Özçiçek, kullanıcıların veri gizliliği gereği birçok bilgiyi paylaşamasa da başvuruların büyük oranla kaygı ve depresyon sebepli olduğunu söylüyor. Türkiye’de psikoterapinin sigorta kapsamında olmadığını belirten Özçiçek, “Hepimizin terapiye ihtiyacı var. Bu lüks olmamalı. Ama maalesef pandemiden sonra terapi ücretleri 4-5 kat arttı. Şu an yüz yüze terapiler 1000-2000 TL arasında seyrediyor. Çünkü maliyetler çok fazla. Danışan bu parayı seansın kalitesinden ziyade o psikoloğun kirası için ödüyor. Bizim platformda 4 seansı 2 bin 500 TL’ye alabiliyorsunuz. Buna karşın. Psikologlarımızın kazançlarını da yüksek tutmak için çabalıyoruz. İnsanların terapi hizmetine rahatlıkla ulaşabilmesi çok önemli. Dünya genelinde birçok ülkede, çeşitli sigorta sistemleri psikoterapi seanslarını da karşılıyor ve bireylerin maddi yükünü hafifletiyor. Ülkemizde de bu uygulamanın hayata geçmesiyle, psikoterapiye erişim daha da kolaylaşabilir” diye konuşuyor. Online terapiye ilginin hızla arttığını söyleyen Özçiçek, dolar bazında yılda 5 kat büyüme kat ettiklerini belirtirken Haziran ayında Yunanistan pazarı ile yurtdışına açıldıklarını ve bir ayda 2.5 kat büyüdüklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler