Suç oranlarının artmasıyla kolluk kuvvetlerinin etkisi tartışılmaya başlandı: ‘Liyakatsize yıldız takınca amir olmuyor’

Türkiye’de yaşanan son olaylara karşı yurttaşlar, yargı, infaz ve Emniyet örgütlerinin durumunu tartışmaya başladı. Hemen hemen her gün bir kadın cinayeti haberinin gündeme gelmesi, polislere yönelik saldırılarıların artması bu tartışmaların kaynağını oluşturuyor.

Suç oranlarının artmasıyla kolluk kuvvetlerinin etkisi tartışılmaya başlandı: ‘Liyakatsize yıldız takınca amir olmuyor’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.10.2024 - 04:00

Türkiye’de yaşanan son olaylara karşı yurttaşlar, yargı, infaz ve emniyet örgütlerinin durumlarını tartışmaya başladı. Hemen hemen her gün bir kadın cinayeti haberinin gündeme gelmesi, polislere yönelik saldırılarıların artması bu tartışmaların kaynağını oluşturuyor. İstanbul’da polis memuru Şeyda Yılmaz’ın 26 farklı suçtan sabıkalı olan Yunus Emre Geçti (19) tarafından şehit edilmesi ve 19 yaşındaki Semih Çelik adlı bir gencin Eyüpsultan’da Ayşenur Halil (19) ile İkbal Uzuner’i (19) yarım saat arayla öldürmesi, Uzuner’in bedenini paraçalara ayırıp İstanbul Fatih’teki tarihi surlardan atması, ardından intihar etmesi olayı “Emniyet suçla mücadelede yetersiz mi kalıyor?” sorusunu da beraberinde getirdi. Emekli gazi emniyet müdürü Fatih Eryılmaz, emniyet örgütünün durumunu Cumhuriyet’e değerlendirdi. Eryılmaz’ın yanıtları şöyle:

. POLİS EĞİTİMLERİ YETERLİ Mİ?

Mevcut polis eğitimi yeterli değil. Ancak bu süreçte yapılan ilk hata eğitimden önce polis seçimlerinde başlamaktadır. Polis seçimlerinde ruh ve beden olarak en en sağlam olan başvuruculardan seçilmelidir. Çünkü polislik mesleği her şeyden önce ruh ve beden sağlamlığına dayanır. Hiyerarşik meslekler doğası gereği meslek değil hayat tarzıdır. Mesleğin liderliğini yapacak olan rütbeli seçimi ve eğitimi ise çok daha sert kriterler içerir. Meslek hayatımda da gördüğüm kriz anları; zeka, bilgi, görgü ve eğitim olarak olmaması gerekirken amir olmuş birisi ile yanlışlıkla memur olmuş birinin karşılaşmasıdır. 3 kez memur olmak için sınava giren ve kazanamayan bir kişi 4. de komiser yardımcısı sınavına giriyor ve torpille kazanıyor. Liyakatsize yıldız takınca amir olmuyor.

. KİMLER POLİS OLUYOR, ARTAN İŞSİZLİK POLİSLİKLE Mİ GİDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR?

2004 yılından sonra çeşitli üniversiteleri bitirmiş ama atanamamış kişilerden alıma başlanması ilk düğmenin yanlış iliklenmesine sebep oldu. Başka alanlarda lisans eğitimi alan ve atanamayanlardan yapılan seçim hiçbir zaman daha genç olan lise mezunlarından yapılan seçimin yerini alamadı. Aday havuzu bu şekilde kısıtlanan adaylar arasında yapılan seçimlere tüm kamuya alımlarda olduğu gibi liyakata değil, siyasi referansa dayalı alımlar seviyeyi ve motivasyonu iyice düşürdü. Özellikle 8-9 ay eğitimle komiser yapılan lisans mezunları çalışma düzenine ayak uyduramadığında sahadaki denetimleri olumsuz etkiledi. Üniversitelerde gençliğinin 4 yılını geçirmiş 26-27 yaşına gelmiş birisini mesleğe aldığınızda polis okulunu bitirmesi ile 29 yaşına geliyor. Başka mesleklere göre daha yüksek bedeni mukavemet isteyen bir meslek olan polislikte 30 yaşında birinden kaç yıl ne kadar istifade edebilirsiniz? Plansızca açılmış üniversiteleri bitirmiş ve atanamamışlar çoğunlukla bu alımlarda emniyete katılıyor.

. EMNİYETTE YENİDEN YAPILANMA GEREKİYOR MU?

Eğitimi önceden de çok eleştirirdik. Ancak 15 Temmuz’dan sonra tüm devlet yapısında meydana gelen tahribat en çok polislik mesleğinde oldu. Acilen yeniden yapılanmaya gidilmesi gerekirken, sürüncemede bırakıldı ve bugünlere gelindi. Bu yıl il emniyet müdürlerinin ‘Çalışacak nitelikli rütbeli bulamıyoruz’ baskısı ile Polis Akademisi açıldı. Ancak bu konuda akademik çalışma da yapmış birisi olarak yapılanı doğru bulmuyorum.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler