Sine-i millete dönmek ne demek? Sine-i millete dönmek nedir? Sine-i millete dönmek ne anlama gelir?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sarçahane'deki konuşmasının ardından, sine-i millet kavramı gündem oldu. Peki, sine-i millete dönmek ne demek? Sine-i millete dönmek nedir? Sine-i millete dönmek ne anlama gelir?

Sine-i millete dönmek ne demek? Sine-i millete dönmek nedir? Sine-i millete dönmek  ne anlama gelir?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.10.2024 - 17:53

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Sarçahane'deki konuşmasının ardından sine-i millete dönmek yeniden gündeme geldi. Yurttaşlar sine-i millete dönmek kavramının ne anlama geldiğini araştırmaya başladı. Peki, sine-i millete dönmek ne demek? Sine-i millete dönmek nedir? Sine-i millete dönmek  ne anlama gelir?

SİNE-İ MİLLET NEDİR?

"Sine-i millet," Osmanlı döneminden itibaren kullanılan bir terim olup halk arasına dönme anlamına gelir. Bir siyasetçinin veya bir kurumun mevcut görev ve statüsünden istifa ederek halkın arasında, sivil bir konumda varlık göstermeyi tercih etmesi durumunu ifade eder. Genellikle bir protesto veya tepki olarak kullanılan bu kavram, bir nevi halka dönerek onlardan destek istemeyi ifade eder.

SİNE-İ MİLLET NASIL UYGULANIR?

Anayasa, sine-i millet kararının uygulanabilmesi için TBMM Genel Kurulu'nun onayını şart koşuyor. Anayasa'nın 84'ncü maddesi, milletvekili istifasının Genel Kurul'da kabul edilmesini öngörüyor. Madde şöyle, "İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır."

TÜRK SİYASİ TARİHİNDE SİNE-İ MİLLET 

Türk siyasal hayatında bilinen ilk sine-i millet girişimi Mustafa Kemal Atatürk'ün Millî Mücadele sırasında İstanbul Hükümeti tarafından başkente çağırılması üzerine askerlik vazifesinden istifa etmesiyle başlamaktadır.

Sine-i millete dönmeyi fiili olarak günümüze dek gerçekleştiren tek kişi 1989'da Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası milletvekilliği görevinden istifa eden DYP üyesi Murat Sökmenoğlu'dur. Turgut Özal'ın mecliste gerekli oy oranını almadan seçildiğini ifade ederek bu durumu protesto amacıyla istifa etmiştir.