Sayıştay uyarmıştı

Türkiye’nin konuştuğu sokak hayvanları sorunu, barınaklara ayrılmayan bütçeler ve hayvan saldırıları nedeniyle açılan davalarla defalarca Sayıştay raporlarına konu oldu.

Yayınlanma: 03.06.2024 - 04:00
Sayıştay uyarmıştı
Abone Ol google-news

Sayıştay’ın belediyelere ilişkin yayımladığı denetim raporlarında sokak hayvanları sorunuyla ilgili yıllardır uyarılar yapıldı. Kurumun en son geçen sene yayımladığı 2022 yılı denetim raporlarında da barınaklara bütçe ayrılmamasıyla ilgili pek çok belediyeye uyarı yapıldı. Örneğin İstanbul Eyüpsultan Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay denetim raporunda “belediye tarafından hayvan bakımevlerinin kurulmadığı ve yasa gereği bu konuda ayırması gereken bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynağın ayrılmadığı” belirtildi. Raporda konuyla ilgili “Sokak hayvanlarının bakımı, rehabilitasyonu ve ıslahı için belediyelerin yerine getirmekle sorumlu tutulduğu hususlarda, 5199 sayılı Kanun hükümlerine uygun

tedbirlerin uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir” uyarısına yer verildi. Benzer uyarıların 2022’ye ilişkin denetim raporlarında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Samsun Canik Belediyesi, Balıkesir Edremit Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi gibi belediyelere de yapıldığı görüldü. 

‘İLÇE BELEDİYESİ DE YAPMALI’

Erzurum Yakutiye Belediyesi’ne de 2022 yılı denetim raporunda hayvan bakımevi yapılması için uyarı yapan Sayıştay denetçileri, denetim raporuna “Her ne kadar Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş bir barınak olsa da mevzuatta belirtilen nitelikteki belediyelerin bu konuyla ilgili olarak sorumlu tutulmaları nedeniyle Yakutiye Belediyesi’nin bir hayvan barınağı kurması gerekmektedir. Yasal olarak zorunlu tutulması bir yana, sokak hayvanlarının insan yaşamına olumsuz etki edebilecek olası risklerinin önlenmesi ve bu hayvanların kontrolsüz çoğalmalarının, acı çekmelerinin, aç kalmalarının önüne geçilmesi için bu barınakların kurulması insan sağlığı ve hayvan hakları kapsamında elzem görülmektedir” değerlendirmesini yazdı. 

‘ORTAK ÇALIŞMA’ ÖNERİSİ

Çankaya Belediyesi’nin 2020 ve 2021 yılı denetim raporlarında ise Sayıştay “Belediye sınırları içinde oluşan köpek saldırıları ve ısırmaları nedeniyle şikayetlerin arttığı, davalar açıldığı ve belediye aleyhine sonuçlanan bu davaların mali yük oluşturduğu görülmüştür” tespitine yer verdi. Çankaya Belediyesi’nin 2021 yılı denetim raporunda konuyla ilgili “Sahipsiz sokak hayvanları sorunu belediyelerin en önemli sosyal sorunlarından biri haline gelmiştir. Bu sorunla baş etmede artan köpek popülasyonunun dengelenmesi, mevcut kanundaki eksikliklerin (alındığı ortama bırakılması yerine kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde uygun ortama bırakılması gibi) giderilmesi, hayvan severlere de yerel yönetimler gibi sorumluluk yüklenilmesi, hayvan edinilmesi ve salıverilmesinin disiplin altına alıcı önlemler alınması zorunluluğu doğduğu müşahede edilmiştir” önlemi yer aldı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler