Sağlık Bakanı Koca duyurdu: Reçete ve raporlarda yeni dönem başlıyor...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıkladı. Koca, 'reçete' ve 'rapor' için artık hastanelere gidilmeye gerek kalmayacağını söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Haber 7 yazarı Mehmet Acet'e sağlık sistemiyle ilgili yeni gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.
Acet, Bakan Koca ile görüşmesini bugünkü köşesinde kaleme aldı. Koca'nın açıklamalarına göre 'reçete' ve 'rapor' için artık hastanelere gidilmeye gerek kalmayacağını ifade etti.
“YURTDIŞINA GİDEN HEKİMLERİN SAYISI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI”
Acet'in söz konusu yazısı şu şekilde:
Realitesinin yanı sıra, biraz da negatif kampanya amaçlı olarak kullanılan bir sorunumuz var malum.
Yurtdışına giden doktorlar meselesi…
Bakan Koca’da alıp sizlere aktarabileceğim iyi haber şu:
Kamudan doktor ayrılmasında önemli azalmalar var.
Kamuda çalışan doktorların hem özlük haklarının, hem de çalışma şartlarının iyileştirilmesinin bunda katkısı büyük.
Bakan Koca bu konuda şöyle bir değerlendirme yapıyor:
“Kamudan ayrılanların sayısı giderek azaldı. Yurtdışına çıkmak için iyi hal belgesi alanların sayısı bir ara aylık 320, 330 kişiye kadar çıkmıştı. Beyaz Reform sayesinde şimdi bu sayı oldukça düştü. Ve her iyi hal belgesi alan da yurtdışına gitmemeye başladı.
Yurtdışına gidenlerin önemli bir bölümü de eğitimine devam etmek için gidiyor.
"HASTANELERİN YÜKÜNÜ AZALTMAK İÇİN..."
Kamu hastanelerinin yükünün fazlalığı herkesin malumu. Bu durum, hem hizmet verenler sıfatıyla doktor ve sağlık çalışanları, hem de hizmet alanlar sıfatıyla hastalar için çeşitli zorlukları ve sıkıntıları beraberinde getiriyor. Sağlık Bakanlığı Bakan Koca nezaretinde, yeni dönemde, bu sorunu rahatlatma, hastanelerin yükünü azaltma ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma anlamında çok yönlü bir süreç yürütüyor.
Örneğin:
“Hekimlerimizin hastalarına odaklanabilmesi için her birine tıbbi sekreter alıyoruz. 32 bin tıbbi sekreter alındı.”
İLAÇ RAPOR VB. İHTİYAÇLARA HASTANEYE GİDİLMEDEN ULAŞILABİLECEK
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir bölümü hastaneye reçete, rapor vs. yazdırmak için gidiyor.
Bakan Koca, bu amaçla hastaneye gidenlerin böyle yapmalarını gerektirmeyecek bir çözüm formülü olarak ‘Telemedicine’ yöntemini zikrediyor, şöyle diyor:
“Hasta yükünü azaltacak bir başka uygulama: Telemedicine uygulaması.
Hastaların yüzde 22’si reçete yazdırmak için hastanelere gidiyor. Onların bu taleplerini uzaktan sağlık hizmeti ile çözmeyi düşünüyoruz. Bu şekilde reçete, rapor vs. ihtiyaçların hastaneye gelmeden halledilmesi sağlanacak.”
Bakan Koca, ileri yaştaki insanların bulundukları yerde sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayacak olana “Yaş Alma Merkezleri”nin kısa adıyla YAŞAM merkezlerinin bazı illerde açıldığını, devamının da geleceğini ifade ediyor.
Hedefimiz 65 yaş üstü olmak üzere , 80 yaş üstünden başlayacak şekilde 250/300 kişiye bir doktor düşecek şekilde düşünülen bir yöntem bu. Amaç hastaneye daha az gelerek sağlık hizmetini sunmak olacak.
Dolayısıyla eş zamanlı olarak hastanelerin hasta yükünün azalmasına da katkı sağlayacak.
Bakan Koca ‘En büyük sorunumuz’ dediği şiddet konusunda yeni bazı adımların da atılacağı haberini verdi.
“Beyaz kod dışında bir de gri kod için çalışıyoruz.” Deyip şöyle devam etti: “Beyaz kod da yargı/hukuk devreye giriyor. Gri kod ile idari sorumlular haberdar edilecek. Potansiyel bir tehdit algılamasına karşı öncül kod olacak.
RANDEVULARDA GECİKME SORUNU KISMEN DEVAM EDİYOR
Bakan Koca’ya randevuların ileri tarihlere atılması meselesine dair son durumu da sordum. “Bu sorunumuz kısmen devam ediyor” dedi. Üzerinde durduğumuz en önemli konulardan bir tanesi bu diye devam etti.
Sonra da, “İl bazlı bakıyoruz bu meseleye. Her ile özel çözüm yaklaşımıyla sahada çalışıyoruz. En fazla yoğunluk göz, KBB, Cildiye ve Plastik Cerrahi” dedi.
YENİ COVİD MUTASYONU: KORKACAK BİR DURUM YOK
Ve son olarak gelelim, Covid’le ilgili çıkan mutasyon haberlerine.
Bakan Koca’ya bu konuda tedirgin olmayı gerektirebilecek bir durum var mı sorusunu yönelttim.
“Geçmişte yaşadığımız sıkıntılı dönemlere dönmek gibi bir durumumuz söz konusu değil. Mutasyonların hiçbirinin virülansı (etkisi) daha güçlü değil. Onun için endişe edilecek bir durum yok. Vatandaşımız müsterih olsun. Gripten korunur gibi korunmaya devam etsin.
Kronik hastaların ve yaşlıların kalabalık ortamlarda daha dikkatli olmaları, enfekte olanların kalabalıklara karışmaması önem taşıyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme