Diyanet, Kuran basımı için yönetmelik yayımladı: Hafızlara 'matbaa' görevi
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran basım ve yayım kriterlerine yönelik yönetmelik yayımladı. Sayfa düzeninden kağıt ve mühür kalitesine kadar tüm ayrıntıların yer aldığı yönetmelikte, hafızlara da görev düştü. Buna göre artık matbaalarda, Kuran basımı aşamalarını takip etmek üzere “belirlenecek kriterlere sahip” hafız bulundurmak zorunlu olacak. Diyanet de matbaaları denetleyebilecek.
Büyük çoğunluğunu Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü hedef almasının ardından Diyanet’in “bağı yok” dediği Reisül Kurra Mustafa Demirkan’ın yönettiği icazet törenleri, cemaat ve tarikat işbirliği ya da “cüppeli ve sarıklı yürüyüş” gibi konularla sık sık gündeme geliyor.
Başkan Ali Erbaş da son olarak Ankara’da katıldığı bir icazet töreninde, “Amaç bütün insanlığın Kuran’a göre bir hayat tarzı belirlemesidir. Türkiye’de 200 bin civarında belgeli hafızımız var. Alanımız çok geniş, o yüzden hafızlara çok ihtiyacımız var” dedi.
Erbaş’ın bu açıklamasından kısa bir süre sonra dün, Diyanet tarafından “Kuranı Kerim basım ve yayım kriterleri” hakkında yönetmelik yayımlandı.
‘TÜRKÇE KARAKTER OLMAYACAK’
Yönetmelikte, basıma ilişkin sayfa numaralarından satırların nasıl bitirileceğine kadar detaylar aktarıldı. Basılı Kuran’ların en ve boy ölçüsü dahi belirlendi. Buna göre, cep boyun en-boy ölçüsü 10-14, küçük boyun 13-18, hafız boyun 14-20, orta boyun 17-25, rahle boyun 19-28, cami boyun 23-34 santimetre olacak.
Ayet gülleri, satır başına gelmeyecek şekilde konacak. Mealsiz eserlerde, çerçeve içinde Türkçe karakter yer almayacak. Kuran’ın mehabetine (ululuğuna) uygun düşmeyen, renk karmaşasına yol açabilecek renklendirmeler yapılmayacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu’nun uygun gördüğü yazı tipleri kullanılacak.
AYAK ALTINA KONMAYACAK
Saman kağıdı veya düşük kalite kağıt ile düşük kalite ve kötü kokulu mürekkep kullanılmayacak. Ayetlerin basıldığı kağıtlar, ayak altına ve uygun olmayan yerlere konulmayacak. Matbaa ve yayınevleri tarafından uyulacak esaslarda yer alan bir madde ise dikkat çekti.
Yönetmeliğe göre artık, “mühür/onay aşamasına kadar basım işleminin bütün aşamalarını takip etmek üzere matbaada başkanlık tarafından belirlenecek kriterlere sahip” bir hafız bulundurulacak. Bu hafız, basılan Kuran’ın sayfalarını düzenli şekilde kontrol edecek. Matbaalar da Diyanet tarafından denetlenebilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- 2 kişiyi öldüren Servet Bozkurt yakalandı!