Psikiyatri servisindeki hasta intihar etti

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şube’sinden edinilen bilgiye göre Kızıltepe Devlet Hastanesi’nin üçüncü katında bulunan psikiyatri servisinde yatan bir hasta intihar etti.

Psikiyatri servisindeki hasta intihar etti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.05.2024 - 04:00

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi, 1 Mayıs’ta Kızıltepe Devlet Hastanesi’nin üçüncü katında bulunan psikiyatri servisinde yatan bir hastanın, pencere korkulukları kırıp kendisini aşağıya atarak yaşamını yitirdiğini kaydetti. Sendika, daha önce de buna benzer bir olayın yaşandığını, o dönem psikiyatri servisinin hasta ve çalışan güvenliği için elverişli olmadığına ilişkin çalışanlar tarafından tutulan tutanağa karşın gerekli önlemlerin alınmadığını Cumhuriyet’e açıkladı. Şube yönetimi; psikiyatri servisinde risk analizinin yapılmadığı, “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın ilgili maddelerine istinaden gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı, hastanelerde ilgili birimler (işyeri sağlığı ve güvenliği birimi, çalışan hakları ve güvenliği birimi, güvenlik şefliği, kalite ve verimlilik birimi) ile hastane yönetiminin hasta ve çalışan güvenliği için sahada çalışma yürütmesi beklenirken durum tespit raporunun olmadığı ya da eksiklerin giderilmediğini” aktardı. Şube, hastanede yaptığı gözlem ve incelemeler üzerine şu tespitlerde bulundu:

“Liyakatsiz ve yandaş sendikacılığın hastaneyi yönetilemeyecek duruma düşürdüğü, yönetememenin sağlık emekçilerine güvensiz çalışma ortamı, mobbing, ağır iş yükünün yanında iş barışını bozduğu, sağlık hizmetinden yararlanmaya çalışan hasta ve hasta yakınlarının güvenliğinin olmadığı bir kuruma dönüşmüştür.”

'KAYGI YARATIYOR'

Şube yönetiminin; hastanelerin hastaların şifa bulduğu ve çalışanların istihdam edildiği güvenli işyerleri olmalıyken, hasta ve çalışan güvenliğinin bu denli tehlike altında olmasının kaygı yarattığını vurguladığı açıklamasında “Söz konusu olay, yönetici ve idarecilerin hastane sorunları ile ilgilenmesi gerekirken sendikacılık yapmaya çalıştıkları ve güvenlik konusunda ne kadar kurumdan bihaber ve liyakatsiz olduğunu yeteri kadar kanıtlamaktadır” ifadeleri yer aldı. 

'KANALİZAZYON SUYU ODAYA AKTI'

Ayrıca açıklamada hastanede yaşanan diğer sıkıntılar da şu sözlerle dile getirildi: “Yandaş sendika üyeleri, aylarca usulsüz raporlarla işe gelmezken; diğer çalışanların bazen 5 günlük raporları bile hakem hastaneye gönderildiğini duyuyoruz. İşe gelmeyip nöbet parası alan yandaş sendika üyelerinin olduğunu duyuyoruz. İhale yolu ile alımı yapılan hizmet alımlarının yeterli denetimlerinin yapılmadığı, ilgili komisyonların görevini eksik yaptığı ve bu yüzden hem çalışan hem de hastaların mağdur edildiğini görüyoruz. Birkaç ay önce hastanelerde yüksek risk taşıyan acil servis cerrahi alan biriminde tuvaletin tıkanması sonucu kanalizasyon suları odanın içine aktı. Bu durum yüksek enfeksiyon riski olup çalışan ve hastaları ciddi risk ile karşı karşıya getirdi. Yandaş sendikadan oluşan yönetim,  bu olayı kamera kaydına alan sağlık emekçisi arkadaşımızaceza politikalarını devreye koydu. Bu durumlar, yıllardır savunduğumuz liyakat sisteminin ne kadar hayati bir ihtiyaç olduğunu gözler önüne sermiştir.”

'KAÇ KİŞİ İNTİHAR ETMELİ?'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen SES, “Hastane yönetimi üzerine düşen yasal sorumlulukları yerine getirecek ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamaya yönelik görevini ifa etmesi için daha kaç kişi intihar etmeli? Hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak için daha kaç kişi bedel ödemeli?” dedi. 


Etiketler: #SES #hasta #intihar

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler