Prof. Dr. Atmaca'dan 'teleferikte sabotaj' değerlendirmesi: 'O cıvataları biri gevşetir mi, bu her yerde mümkün...'
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, teleferik kazasına yönelik sabotaj iddialarına ilişkin, "Her türlü şey sabotaja açıktır. O cıvataları biri gevşetir mi, bu her yerde mümkün" dedi.
Antalya'da 1 kişinin yaşamını yitirip, 7 kişinin yaralandığı, 174 kişinin 23 saatte tahliye edildiği teleferik kazasıyla ilgili makine ile elektrik mühendisleri odaları, ortak açıklama yaptı.
Elektik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, kazanın kesin nedeninin tespitinin zaman alacağını söyledi.
Ruhsat aşamasındaki uygunluğun sürekliliğinin ancak bakım ve periyodik kontrollerin eksiksiz yapılması ile mümkün olacağına vurgu yapan Tat, "Teleferik gibi tesislerin bakımlarının ve kontrollerinin TS EN 1709 standardına göre yapılması gerekmektedir. Bu standartta tüm aksamlar ile ilgili kontroller belirtilmiştir. Bu tesislerin aylık rutin bakımları dışında imalatçı firmanın belirlemiş olduğu dönemlerde yıllık ağır bakımları da yapılmalıdır. Hatta tesisin her gün çalışma öncesi ön kontrollerinin tesis operatörleri tarafından yapılması gerekmektedir" dedi.
'LUNAPARK VE TEMAPARKLARDA RİSKLİ MAKİNELER MEVCUT'
Tat, özellikle yaz aylarında sıklıkla kullanılan lunapark ve temapark gibi eğlence alanlarının da sıkı denetlenmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Lunapark, temapark gibi özellikle yaz aylarında yoğun tercih edilen eğlence tesislerinde de riskli makineler mevcut. Bu cihazların bakım periyotları titizlikle takip edilmeli, periyodik kontrollerinin yapılması konusunda hassas davranılmalıdır. Günden güne elektrik yoğunluğunun arttığı bu tesislerde, istenmeyen yangın kazalarının önlenmesi için yangın koruma röleleri ve diğer yangın algılama ve otomatik söndürme sistemlerinin bulunması gerekmektedir. Ayrıca bu sistemlerin düzenli kontrol edilip çalıştırılması da önemlidir."
'DENETİM KAMUSAL ALANDA KALMALIDIR'
MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca ise denetim yapan firmaların denetim karşılığında bir ücret aldığına dikkati çekti. Bu türden denetimlerin özellikle kamuya bırakılması gerektiğini vurgulayan Atmaca, "Söz konusu denetim olunca, bu piyasanın insafına bırakılamaz. Denetim kamusal alanda kalmalıdır" dedi.
Direklerdeki cıvatalara ya da sisteme sabotaj müdahalesini de değerlendiren Prof. Dr. Atmaca, "Her türlü şey sabotaja açıktır. O cıvataları biri gevşetir mi, bu her yerde mümkün. Bu şu anda tamamen farazi bir şey. Bulgu var mı, yok. O kısmı kriminal boyuta giriyor" diye konuştu.
İlgili Haberler
En Çok Okunan Haberler
- ‘Çok yanlış yaptı Bakan Hanım… Öyle şey olur mu ya…’
- 'Evlatlar dışarıda olamaz'
- Erdoğan ‘Silkeleyin’ dedi, hesaplar bloke edildi
- Üç isme ihraç yolu
- Müdürleri makamında topladı
- ‘Eski bakan istiyor, tahliye edin’
- Kuyumcularda yeni dönem 2025'te başlıyor
- SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı!
- Basın açıklaması yapan AKP'lilere emekliden sert tepki
- 'Bu girişim, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını...'