OGM, yangınları söndürme işlerini taşerona devredecek

Geçtiğimiz yıl kiraladığı özel uçaklarla orman yangınlarını önlemede başarısız olan OGM, bu yıl da kırsal alan yangınlarını söndürme işini ihaleye çıkardı.

OGM, yangınları söndürme işlerini taşerona devredecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.04.2022 - 04:00

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), yine tartışma yaratacak bir uygulamaya imza atarak eleştirilerin odağı olacak. Geçen yıl binlerce hektarlık ormanın kül olduğu yangınlarda Türk Hava Kurumu uçaklarını devre dışı bıraktığı ve özel şirketlerden kiralanan uçaklarla yeterli müdahaleyi sağlayamadığı için eleştirilen Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bu yıl da karada taşeron kullanacak. OGM, 2008-2010 arasında denenen ancak başarısız olduğu için uygulamasına son verilen orman ve kırsal alan yangınları söndürme işlerini taşerona devreden uygulamayı yeniden hayata geçirdi. 

HİZMET ALIMI YAPACAK

OGM, Muğla’nın Marmaris ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlükleri için yangınları söndürme işleri ihaleye çıktı. Sayıştay raporlarına göre 9 bin 600 sürekli işçi kadrosunun boş durduğu bölgede OGM, yangınları söndürme işini karada da taşerona bırakacak. Marmaris ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlükleri’nin ilan.gov.tr üzerinden yayımladığı ilana göre 180 günlük süre için bölgede konuşlandırılmak üzere “2022 yılı orman ve kırsal alan yangın söndürme işçiliği ve minibüs kiralama işi” hizmet alımı yapılacak. 

‘ORMAN KÖYLÜLERİ YAPAR’

Orman yangınlarıyla mücadelenin kamu eliyle, orman köylülerinden alınan kadrolu işçilerle yapılması gerektiğini söyleyen CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Her şeyden önce şu tespit yapılmalı. Türkiye’nin orman yangınlarını söndürme sorunu var. Geçtiğimiz yaz sadece Muğla’da meydana gelen orman yangınlarında 67 bin hektar alan küle döndü. Bu yangınları işaret fişeği olarak görüp bu seneye daha hazırlıklı olabilirdik” dedi.

‘AYAKTA TUTAMAYIZ’

Şu ana kadar sorunu çözebilecek, planlı, programlı bir adım atılmadığını ifade eden Girgin, “Bugün Orman Genel Müdürlüğü’nün açtığı ilan da orman yangınları işini taşeron eliyle çözmeye yönelik daha önce başarısız olduğu aşikâr bir modeli devam ettirmenin göstergesidir” diye konuştu. Yangınla mücadelede en önemli noktanın yerinde ve zamanında müdahale olduğunu vurgulayan Girgin, “Bunu ancak orman köylüleri yapar. Hem orman köylüsü desteklenir hem de ormanı iyi tanıdığı için yangına daha hızlı müdahale sağlanır. Ayrıca yangınla müdahale uzmanlık işidir. Taşeron eliyle orman yangınları söndürme uygulamasına gidilmesi daha baştan, ‘Ben bu işte inisiyatifi şirketlere bıraktım, artık ne kadar olursa’ demektir. Bu anlayışla orman varlığımızı bırakın gelecek kuşaklara bırakmayı, bugün bile ayakta tutamayız” ifadelerini kullandı. Girgin, Türkiye’nin yangınla mücadele edecek filosu olmaması konusunda ise şunları söyledi: “ Türkiye’nin hem uçağa, hem de engebeli arazilere müdahale edecek helikopterlere ihtiyacı var. İktidarın Türk Hava Kurumu’na olan hıncını bir kenara bırakıp, kurumun deneyimlerinden yararlanarak, kamuya ait bir filoyu acilen kurması gerekiyor. Bunu yapmamanın gerekçesi ‘Bütçemiz yok’ olamaz. Kur Korumalı Mevduata ayrılan 445 milyar liranın küçük bir kısmıyla ülkemize ait bir filo kurabilirdi.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon