Mücbir sebep nedir? Mücbir sebep halleri nelerdir? Mücbir sebep uygulaması ne zaman bitecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 6 Şubat depremleri nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde sona eren mücbir sebep halinin 31 Mayıs 2025'e kadar uzatıldığını duyurdu. Peki, Mücbir sebep ne demek? Mücbir sebep hali ne anlama geliyor?

Mücbir sebep nedir?  Mücbir sebep halleri nelerdir? Mücbir sebep uygulaması ne zaman bitecek?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.02.2023 - 22:59

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 6 Şubat depreminden etkilenen yurttaşlar için uygulanan mücbir sebep halini 31 Mayıs 2025 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı.

Bu gelişmenin ardından ''Mücbir sebep ne demek? Mücbir sebep hali ne anlama geliyor?'' soruları sıklıkla aratıldı. İşte ayrıntılar...

MÜCBİR SEBEP NEDİR?

Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer hallerdir

Mücbir sebep halinde, kişi ile meydana gelen sonuç arasındaki nedensellik bağının kalktığından, oluşan sonuca mücbir sebep oluşturan olayın yol açtığından ve iradesi dışında meydana gelen sonuç sebebiyle kişiye yüklenebilecek hiçbir kusurun bulunmadığından söz edilir. Yani, nedensellik bağının varlığı (causality) veya ilgili kişinin mücbir sebep teşkil eden olay, durum veya olguya kendi kusurlu, kasıtlı veya ihmali bir hareketi ile yol açmış olması halinde, ilgili kişi, mücbir sebeplerin kendi lehlerine olabilecek etkilerinden ve sonuçlarından yararlanamazlar.

MÜCBİR NE DEMEK?

Türkçede mücbir sebep deyimi, Fransızcadaki "force majeure" deyiminin karşılığıdır. İngilizcedeki ve Common Law ülkelerinde yoğunlukla kullanılan "act of God" deyiminin karşılığı olarak da kullanılır ve bu kullanım Türkçede daha çok mücbir sebep olarak ortaya çıkan büyük doğal afetleri ve olayları ifade eder.

MÜCBİR SEBEP UZATILDI MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 6 Şubat depreminden etkilenen yurttaşlar için uygulanan mücbir sebep halini 31 Mayıs 2025 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı

MÜCBİR SEBEP NELERİ KAPSAR?

Grev, lokavt, sel baskını, deprem, terör hareketleri ve doğal afetler hukuken mücbir sebep olarak görülür. Hukukun temel kavramları arasında yer alan mücbir sebepler arasında; ölüm, iflas, hastalık ve tutukluluk gibi şahsi durumlar da yer alır.

MÜCBİR SEBEP HALİNE KİM KARAR VERİR?

 Maliye Bakanlığı, mücbir se- bep sayılan haller nedeniyle; bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibariyle mücbir sebep hali ilan etmeye ve bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye yetkilidir.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP HALİ İLAN ETTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Depremin yaralarının sarılması ve depremden zarar gören vatandaşlarımızın barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlarının hızlı şekilde karşılanabilmesi amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızla sürekli iletişim halinde ilerlenmekte, acil nakit talepleri Bakanlığımız tarafından gecikmeksizin karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde bulunan mükelleflerimiz için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Deprem tarihi itibarıyla bu illerdeki mükelleflerin, 6 Şubat 2023 ila 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülükleri ertelenmiştir. Mücbir sebep süresince, verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri 15 Ağustos 2023 günü sonuna kadar, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri de 31 Ağustos 2023 gününe kadar uzatıldı."