Meclis’te RTÜK’e samimiyet eleştirisi

RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, geçen hafta TBMM İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu’nda sunum yaptı. Sunumunda İslamofobi ve ırkçılık sorunlarına değinen Güler, İslamofobi’nin antik dönemden gelen bir sorun olduğunu savunarak “İslamofobi’nin de ırkçılığın da doğma noktası Batı’dır” dedi.

Meclis’te RTÜK’e samimiyet eleştirisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.10.2024 - 04:00

RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, geçtiğimiz hafta TBMM İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu’nda sunum yaptı. Sunumunda İslamofobi ve ırkçılık sorunlarına değinen Güler, İslamofobi’nin antik dönemden gelen bir sorun olduğunu savunarak “İslamofobi’nin de ırkçılığın da doğma noktası Batı’dır” dedi. Medyada ırkçılık ve İslamofobi örneklerini sıralarken Suriyeli sığınmacılar konusuna da değinen Güler “Irkçı söylemlerin analizine baktığımızda 4 ana başlık karşımıza çıkıyor. Suçla ilişkilendirilmesi, ekonomik yük algısı, kültürel tehdit ve ayrıcalık iddiası. Özellikle de Suriyelilerin çeşitli suçlarla ilişkilendirildiği, ülke ekonomisine yük olduğu, Türk kültürüne ve yaşam tarzına bir tehdit oluşturduğu ve bununla birlikte Türk vatandaşlarından daha fazla hak ve ayrıcalık tanındığına yönelik iddialar karışımıza çıkmakta” ifadelerini kullandı. Güler, İslamofobiyi engellemek için kapsamlı hukuki düzenlemeler gerektiğini söyledi. Güler ayrıca Youtube gibi alanların da denetime girebileceğini belirtti. 

NEFRET SÖYLEMLERİNİ ÖRNEKLEDİ

Güler’in ardından söz alan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, ırkçılık ve nefret söylemi gibi sorunların çözülmesi için samimiyet olması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda iktidarın kullandığı dili eleştiren Çelenk “Irkçılık dünyanın her yerinde var ve Batı diye homojen bir şey yok. Batı devletleri var, egemen devletler var” dedi. Muhalefete kullanılan nefret söylemlerinden de örnekler sıralayan Çelenk “CHP’liye ‘Kılıç artığı’ vesaire dünya kadar şey söyleniyor. Bu şikâyete konu oluyor. Kendilerine yakın çevrelere bu ırkçı ifadeler kullanmışsa  en ağır cezaları verecek RTÜK bunu YSK’ye sevk ediyor, hiç gündemine bile almıyor. Her gün A Haber’de, TGRT’de, Akit TV’de her türlü nefret söylemi dile geliyor. Nefret söylemi olduğunun farkında değilsiniz. Nefret söylemini anlatabilmek için etik bir yerde durmanız gerekir” tepkisini gösterdi.


Etiketler: #RTÜK #Dem Parti #Dil

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler