Kuyucu Muratpaşa Bin Abdüsselam Vakfı Antalya’da binlerce insanı evsiz bırakmak için düğmeye bastı
Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Kızılarık Mahallesi sakinleri zor günler yaşıyor. Sadrazam Kuyucu Murat Paşa Bin Abdüsselam Vakfı, Kızılarık sakinlerini mahalleden çıkartmak için düğmeye bastı. 100 yıldır bölgede yaşayan çoğunluğu Tahtacı Türkmenlerden oluşan ve emekli aylığı ile geçinen yaşlı nüfustan oluşan Kızılarık Mahallesi sakinleri Vakıf’tan gelen fahiş ecrimisil bedelleri ve 15 gün içinde evi boşalt ihtarlarıyla şok oldu. Gelişme karşısında Muratpaşa Belediyesi sert bir açıklama yayınlayarak, “Zulmetmeyin” uyarısı yaptı.
Antalya’nın Muratpaşa İlçesi’nde kentin en eski mahallelerinden biri olan Kızılarık sakinleri ellerine ulaşan 600 metrekare alan için 3 milyona yaklaşan fahiş ecrimisil bedelleri ve ev tahliye ihtarnameleri nedeniyle zor günler yaşıyor.
İlk ihtarnamenin 22 Kasım’da geldiğini belirten Kızılarık Mahallesi Platformu Sözcüsü, hak sahibi avukat Engin Akbaba 350’ye yakın sakine ihtarnamelerin birer birer ulaşmaya başladığı bilgisini verdi.
60 YILI AŞAN DAVA
Kızılarık Mahallesi günümüzden bir asrı aşkın zaman önce Toroslar’da yaşayan konar göçer Tahtacı Türkmenler’in yerleşik hayata geçerek yoğunlukla sakini olmaya başladığı Antalya’nın en eski mahallelerinden biri. 1932 yılında daha sonra Kuyucu Murat Paşa Bin Abdüsselam Vakfı adını alacak Antalya Muratpaşa Vakfı, Antalya’da arazileri olduğunu öne sürerek bunların tespitini yaptırıyor. Tespit sonucunda 3 bin dönüme yakın bir arazileri olduğu ortaya çıkıyor ancak gerekli olan harita için Antalya Tapu Müdürlüğü’ne gönderilen talep yazısına “harita kaybolmuştur” yanıtı geliyor. 1947 yılında adı geçen vakfın Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yer tespiti için açtığı dava 60 yıl sürerek 2007 yılında sonuçlanıyor ve Vakfın Antalya’nın Lara bölgesinden Varsak bölgesine kadar yaklaşık 3 bin dönümlük bir arazisi olduğu kararı yerleriyle beraber kesinleşiyor.
Kızılarık Mahallesi Platformu Sözcüsü Engin Akbaba’ya göre Tahtacı Türkmenleri mülke önem vermeyip, mahkemeyi takip etmedikleri ve yazları da yaylalara çıktıkları için, içlerinden 350 hane mülkünün kendisinin olduğunu ispat edemiyor. Bunun üzerine Vakıf, bu hanelere ecrimisil bedeli göndermeye başlıyor.
BİN 700 LİRADAN 1 YILDA 600 BİN LİRAYA ÇIKAN ECRİMİSİL BEDELİ
Vakfın 2009 yılında davayı kazandıktan sonra mahalle sakinlerine aylık, yıllık ecrimisil göndermeye başladığı bilgisini veren Akbaba “2022 yılında 300 metrekare yerin bedeli 1700 liraydı. Bu sene 300 metrekareye, 2023 – 2024 yılı için istedikleri rakam 500 – 600 bin TL. oldu. Anayol kenarında kalan yerleri ticari alan sayıp onlardan ise 600 metrekareye 3 milyon TL istemişler. 2 yıl evvel istedikleri bedel 39 bin idi.
“KIZILARIKLI BU BEDELLERİ ÖDEYECEK EKONOMİK GÜÇTE DEĞİL”
Bir yılda kat be kat artan ecrimisil bedelleri ile amacın Kızılarıklı’yı yıldırmak olduğunu savunan Atmaca “Bu rakamlar Kızılarık’ta kimsenin ödeyemeyeceği rakamlardır. Bunun tercümesi “Bırakın gidin. 15 gün içinde ister ödeyin ister ödemeyin tahliye edin” dir. Kızılarık’ta yaşayanlar buranın en eskileri, çocukları torunları Antalya’nın Türkiye’nin başka bölgelerine dağılmış, emekli aylığı ile geçinen yaşlı insanlardır ” diyor.
“VAKIF MÜTEAHHİTLE ANLAŞTI, EVİMİZİ YIKIP 400 KONUTLUK PROJE YAPACAKLAR”
Bir buçuk yıldır sorunun çözümü için mücadele ettiklerini belirten Akbaba , “İlk 5 ev için geçtiğimiz yıl yıkım kararı çıktığında biz direndik ve bu yıkımı engelledik. Bu dönemde vakıfla görüşmeler devam ediyordu ve biz bir çözüm olacağı umudunu taşıyorduk. Vakfın Kızılarık’ta bir müteahhitle anlaştığını ve bizim evlerimizi yıkıp buraya 400 konutluk bir proje yapacağını öğrendik.
MURATPAŞA BELEDİYESİ’NE İMAR ARTIŞI TEKLİFİ
Muratpaşa Belediyesi konuyla ilgili yayınladığı açıklamada Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bir yandan Kızılarık’ta belediyeye imar artışı teklifinde bulunurken diğer taraftan vatandaşa yönelik tahkir edici girişimde bulunduğuna dikkat çekerek, “Muratpaşa Belediyesi olarak, mahalle sakinlerimizin istemediği hiçbir çözümün içinde olmayacağız” sözüyle mahalle sakinlerinin yanında bir politika izleyeceğini ortaya koydu.
KEPEZ’E FARKLI, KIZILARIK’A FARKLI
Kızılarık Mahalle Platformu Sözcüsü Engin Akbaba, benzer durumdaki Kepez’deki vakıf arazilerinde 4706 sayılı yasanın işletilerek 15 senelik geçmişi olmayan yerlerde trampaya gidildiğini ancak 100 yılı aşkın yerleşime sahip Kızılarık’ta çözümün tercih edilmediğini öne sürerek “Biz işgalci değiliz, Vakıflar hukuken yer satamadığı için Hazine’ye diyor ki, ‘Ben sana Kepez’deki şu arazilerini devredeceğim, sen bana başka yerden arsa ver’ diyor. Hazine de ilgili belediyeye ‘Sen hak sahiplerini tespit et, bunları şu fiyat üzerinden hak sahiplerine sat, 5 yıl içinde tahsil et ve tahsil ettiğin parayı bana ver’ diyor. Bun göre belediye emlak rayicine göre yüzde 20 arttırarak satışı yapabilir, çözüme aracılık yapabilir. Biz buraları, kendi malımız olmasına rağmen bedava verin de demiyoruz, 4706 sayılı yasanın öngördüğü süreç işlesin diyoruz. Kepez’de bu süreç işletildi. Bizim için de işletilebilirdi” değerlendirmesini yapıyor. Eski Antalya Barosu Başkanı ve Kızılarık sakinlerinden Polat Balkan Vakfın adının halihazırda Türkmen hafızasında trajik bir yere sahip olduğunu hatırlatarak, Kepez’de sayısı 800’e yakın parseldeki hak sahiplerine 4706 sayılı yasanın uygulanarak evleri teslim edilip Kızılarık’ta benzer sürece gidilmemesinin idarenin eşit işlem yapma ve objektif davranma kriteri ile Anayasa’daki ayrımcılık yapmama ilkesine ters düştüğünü belirtiyor.
MURATPAŞA BELEDİYESİ: MAHALLE AYRIŞTIRILIYOR
Muratpaşa Belediyesi de yayınladığı açıklamada izlenen politikayla ilgili mahalle sakinlerinin huzurla yaşama hakkından mahrum bırakıldığı yorumuyla “Devlet, vatandaşına adaletli ve eşit şekilde hizmet etmesi gerekir. Ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü,Antalya’da birçok emsali olmasına rağmen bu mahallemizi, siyasi ve sosyolojik saiklerle lif lif ayrıştırıp mahalle sakinlerimizi “işgalci” olarak sınıflandırmıştır” değerlendirmesi yapıldı
“KIZILARIKLI DİRENECEK”
Süreçle ilgili olarak hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Akbaba, “Kızılarık barınma hakkı için direnecek. Burada kimse ben işgalciyim demez, burası benim ata toprağım der. Kızılarık, bu yeri kaybetmemek için ve 4706 sayılı yasanın işletilmesi için mücadelesini sürdürecek. Attalos ile Attalos, Ankara ise Ankara. 1500 kişi bu evlerde yaşıyor ve bu insanların Antalya’nın farklı mahallelerine ilçelerine dağılmış akrabaları var. Onlarla beraber yaklaşık 15 bin Kızılarıklı direnecek. Antalyalı da bu adaletsizliğe razı gelmeyecek” ifadelerini kullandı.
BELEDİYEDEN UYARI: ZULMETMEYİN
Muratpaşa belediyesi, yaşanan süreci bir haksızlığın dayatılması olarak niteleyerek “Zulmetmeyin. Devlet dediğiniz, adaletiyle yücelir. Aksi takdirde kendi altını oyarsınız” uyarısında bulundu.
İlgili Haberler
En Çok Okunan Haberler
- Özel'den emeklilere 'kırmızı kart' çağrısı
- Edip Akbayram'ın ailesinden açıklama
- CHP lideri Özel, saat verdi!
- Emekliye ek zam yapılacak mı?
- Yeni bedelli askerlik ücreti belli oldu!
- Şirin'in davasında karar açıklandı
- Sokak ortasında kanlı infaz
- Bağcılar'ın yeni belediye başkanı belli oldu
- Ankara'da göçük altında kalan iki işçi hayatını kaybetti
- PTT görevlilerini öldürmüştü