Kuvars ocağı görüntüsünde altın madeni!

Yıllar önce Kanadalı Alamos Goldun 350 bin ağacı kestiği Kaz Dağları’nda tehdit sürüyor.

Kuvars ocağı görüntüsünde altın madeni!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.03.2024 - 04:00

Yaşam savunucularına karşın iktidara yakın iş insanlarından Mehmet Cengiz’in şirketlerinin de alanda çalışmaları devam ederken her gün yeni bir maden çalışması için adım atılıyor.

Bahar Madencilik, Çanakkale ve Balıkesir’i kapsayan alandaki 1323 hektarlık ruhsatın sadece 10.77 hektarlık alanında kuvars ocağı işletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptı. Şirket bu proje için 12 milyon 649 bin TL harcayacak. Ayrıca alanda geniş bir ruhsatı bulunan şirketin ÇED Yönetmeliği’ni kullanarak 25 hektar altında kalması da onayı aldıktan sonra büyümeye gideceği sinyalini veriyor.

"ARKASINDAN DOLANIYORLAR"

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, şirketlerin gerçek projeleri üzerinden ÇED başvurusu yapmadıklarını belirtti. Doğan, “ÇED yönetmeliğinin arkasından dolanarak bazen 25 hektar altında altın gibi madenler yerine feldspat, kuvars madenler için proje tanıtım dosyalarıyla başvuru yapıyorlar. Bu şirket de bakanlığa yine önce 25 hektar altında kuvars için ‘Proje Tanıtım Dosyası’ ile başvurarak “ÇED Gerekli Değildir” kararı almaya çalıştı” dedi.

Ancak bu projeye itiraz ettiklerini belirten Doğan, “Balıkesir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bu alandaki altın madeni ocağı projesi için daha önce derneğimizin itirazları sonucunda ‘ÇED Gereklidir’ kararı vermek zorunda kaldı. ‘ÇED Gereklidir’ kararı verilen bir alanda proje tanıtım dosyasıyla başvuru yapılamayacağının belirtilip dosyanın iadesi üzerine şirket ÇED Başvuru dosyası sunmak zorunda kaldı” diye konuştu. 

"BAKANLIK RAPOR İSTEMELİ"

Bahar Madencilik’in Balıkesir’de çok sayıda projesi olduğunu, Havran Demirtepe Altın Madeni, Balya Orhanlar Köyü’ndeki Altın Madeni, projeleriyle de uğraştıklarını dile getiren Doğan, “Şirketlerin genel taktiği ÇED Yönetmeliği’nin Ek-2 maddesinden yararlanmak için ÇED alanını 25 hektar altında tutmak veya altın yerine kuvars, feldspat gibi madenler için başvurmak. Daha sonra alana yerleşiyorlar. Sürece itiraz edeceğiz, projenin bir altın madeni projesi olduğunu belirteceğiz. Bakanlık bu tür durumlarda şirketlerden sondaj ve maden işletme raporlarını istemeli. Raporları isteseler alanda altın olduğunu görecekler. Şirketlerin ÇED arkasından dolanmasına izin verilmese kamunun da bizim de işimiz azalır” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE İPTAL EDİLDİ!

Şirket daha önce aynı bölge için 15 hektarlık bir başvuruda bulundu. Başvurunun incelenmesi sonucunda bakanlık, aynı bölgede birçok çalışmanın olduğunu belirterek proje tanıtım dosyasını iade etti. 


Etiketler: #EDER #Yaşam #KAP

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler