‘Kuduz köpek’ davasında tahliye

Şanlıurfa'daki barınaktan kuduz 29 köpeği alıp Ankara’ya getirdiği iddiasıyla tutuklanan Hayata Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü Boyacı adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Yayınlanma: 25.06.2024 - 04:00
‘Kuduz köpek’ davasında tahliye
Abone Ol google-news

Şanlıurfa'daki kuduz bölgesinden Ankara'ya 29 köpeği taşıması ihbarı üzerine 11 Haziran'da tutuklanan Hayat Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü Boyacı dün hâkim karşısına çıktı. Ankara 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbire aykırı davranma" ve "sahipli hayvana işkence" suçlarından 8 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması dün gerçekleşti. Duruşmaya tutuklu sanık Boyacı, tutuksuz sanık Muhammed Savaş Demir ile sanık avukatları ve dernek üyeleri katıldı. 

DURUŞMA ÖNCESİNDE 'BASIN' GERGİNLİĞİ

Duruşma öncesinde davayı takip eden dernek üyeleri ve Boyacı'nın yakınları gizlilik yasağı bulunmayan davaya basının girmesine tepki gösterdi. Sanık yakınları, basın salona girerken "Basın girmesin" diye bağırdı, bazı sanık yakınları da salona girerek, basının girmesini engellemeye çalıştı. Sanık yakınlarından biri de İHA muhabirine yönelik; "Bunu geçen duruşmada dövdük, akıllanmadı. Yine gelmiş” derken, diğer gazetecilere ise “Bunlarda yeni gelmiş akıllanırlar” ifadelerini kullandı.

YER YETERSİZLİĞİNDEN BASIN ÇIKARILDI

Sanık avukatı basının duruşma salonundan dışarı çıkartılmasını istedi. Hâkim, salonda yeteri kadar yer olmaması gerekçesiyle bir kısım basın üyesini dışarı çıkarttı.

BASIN AÇIKLAMASI AMACIYLA GİTMİŞ

Mahkeme başkanının gelen belgeleri okuması ve sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından savunmalara geçildi. Tutuklu sanık Boyacı, sosyal medyada gördüğü paylaşımlar üzerine basın açıklaması yapmak amacıyla bazı gönüllüler ile Ankara Barosu avukatlarıyla Şanlıurfa'ya gitme kararı aldıklarını söyledi. Dernek çalışanıyla birlikte Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki bir hayvan barınağına gittiğini anlatan Boyacı, barınaktan sorumlu veteriner hekimin eşliğinde burayı gezdiklerini belirtti.

TUTANAK ELLE YAZILMIŞ

Boyacı, veteriner hekime "Hayvanları sahiplenebiliyor muyuz?" diye sorduğunu ifade ederek, "Veteriner hekim, ilçe tarım müdürünü arayarak icazet almasının ardından sahiplenebileceğimizi söyledi. Barınak görevlileri, veterinerin seçtiği köpekleri araca yükledi. Ben de bu esnada veteriner hekimin kendi el yazısıyla yazdığı sahiplenme tutanağını imzaladım" dedi. Boyacı, barınağa giden yol üstünde de herhangi bir kuduz ve karantina uyarı tabelasının olmadığını, polis veya jandarma kontrol noktasıyla karşılaşmadıklarını iddia etti. Savcının hayvanları neden yakındaki bir kliğine götürmediğine yönelik soruya Boyacı,  "Güvendiğim ve bildiğim veteriner yoktu. O yüzden tedavilerinin yapılması için Ankara'ya getirdim" yanıtını verdi.

İKİ KÖPEK YOLDA ÖLMÜŞ

Tutuksuz sanık Demir ise yaklaşık 4 yıldır evcil hayvan taşıma hizmeti verdiğini söyleyerek, "Barınakta hasta hayvanlar vardı. Veteriner hekim gözetiminde yönetmeliğe uygun şekilde hayvanlar araca yüklendi. Daha sonra Ankara'ya gitmek üzere yola çıktım. Şanlıurfa'dan Adana'ya kadar durmadan gittim. Adana'da köpeklere su vermek için durdum. Orada bir köpeğin öldüğünü gördüm. Sonra yola devam ettim ve Ankara'da derneğin veterinerine hayvanları teslim ettim. Burada bir köpeğin daha öldüğünü gördüm. Suçsuzum beraatimi talep ediyorum" savunmasında bulundu.

'KÖPEKTEN KÖPEĞE GEÇEN HASTALIK'

Sanık savunmaların ardından tanık ifadelerine geçildi. Tanık Adem Yücel, Yaşama Tutunan Patiler Derneği'nin yaşam alanından sorumlu veteriner hekim olduğunu söyledi. Köpekleri tedavi ettiğini anlatan Yücel, tedavi ettiği 8 köpekte 3 farklı ölümcül hastalık tespit ettiğini ancak bunların köpekten köpeğe bulaşan hastalıklar olduğunu açıkladı.

BOYACI TAHLİYE EDİLDİ

Tanık ifadelerinin ardından mütalaası için söz verilen duruşma savcısı, sanık Boyacı'nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme başkanı; Boyacı'nın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Boyacı'nın yargılanmasına tutuksuz olarak devam edilecek. Mahkeme başkanı, davayı 5 Kasım’a erteledi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler