Kıbrıs Denizcilik Şirketi tartışması CHP, İYİ Parti ve MHP’yi birleştirdi

Yolcu ve yük taşımacılığı yapan feribotu işleten Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi’nin zarara uğradığı gerekçe gösterilerek 2018’de yapılan genel kurulda özelleştirilmesi yönünde karar alındı.

Kıbrıs Denizcilik Şirketi tartışması CHP, İYİ Parti ve MHP’yi birleştirdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.05.2022 - 04:00

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin (TDİ) 2020 Sayıştay Denetim Raporu, önceki gün TBMM KİT Komisyonu’nda görüşüldü. Raporda, yüzde 51’i TDİ, yüzde 49’u KKTC Türk Cemaat Meclisi İnkişaf Sandığı Konsolide Fonu’na ait olan ve Gazimağusa ile Mersin arasında yolcu ve yük taşımacılığı yapan feribotu işleten Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi’nin mali yapısının sürdürülemez durumda olduğu, şirketin birikmiş zararlarının 2020’de 8.3 milyon TL’ye ulaştığı belirtildi. Şirketin 2018’de yapılan genel kurulunda özelleştirilmesi yönünde karar alındığı belirtilen raporda söz konusu kararı çerçevesinde gerekli işlemlerin yürütülmesi tavsiyesinde bulunuldu.

TBMM KİT Komisyonu’ndaki görüşmelerde MHP Konya Milletvekili Esin Kara, KKTC’nin Doğu Akdeniz açısından çok stratejik bir önemde olduğunu, bu nedenle Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi’nin özelleştirilmemesi gerektiğini söyledi. Kara, “Şirket güçlendirilmeli, özelleştirme asla düşünülmemelidir. Çünkü bu, Türk mavi sularının geleceği açısından çok önem arz etmektedir” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de şirketin ve KKTC’deki limanların özelleştirilmesine karşı olduklarını vurgulayarak, “Diyelim ki Kuzey Kıbrıs’ta özelleştirme yapıldı ve Güney Kıbrıs’ın çok büyük bir şirketi geldi, bu liman işletmeciliğini aldı. Ne olacak o zaman” diye sordu.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ise, “Bu kurumları gözden çıkarıyoruz mantığı içerisinde yapılan özelleştirmelere karşıyız. Bazen malın bedeli ve değeri olmaz, o kurum zarar bile etse onun sürekliliği esastır” diye konuştu. 

"KARAR GÖZDEN GEÇİRİLİYOR"

TDİ Genel Müdür Yardımcısı Şirvan Çalışkan, konuyla ilgili Türkiye ve KKTC kurumları arasında görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Özelleştirme ve sermaye artırımı tekrar gündemimizde. Olumlu sonuçlar almayı ümit ediyoruz. Özelleştirme kararı alınmıştı, bir daha gözden geçiriliyor” diye konuştu. Çalışkan, kararın KKTC tarafından alındığını vurgularken MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, Türkiye’nin KKTC nezdinde girişimde bulunması gerektiğini belirtti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler