İzmir Tabip Odası: Doktorların yüzde 84’ü şiddet mağduru
Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edilen 15 Nisan günü kapsamında açıklama yapan İzmir Tabip Odası, paylaştığı rakamlarla sağlık emekçilerinin yaşadığı drama dikkat çekti. Sağlıkçıların yüzde 84’ünün meslek hayatı boyunca şiddete maruz kaldığını aktaran İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak, 2020 yılında 11.942 ihbarın ertesi yıl yaklaşık üç kat artışla 29.826’ya çıktığını ve günde ortalama 10 olay meydana geldiğini açıkladı.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak, yaptığı açıklamada sağlık alanında yaşanan sorunların 20 yıldır artarak devam ettiğine dikkat çekerek, “Dr. Ersin Arslan’ı ve son 20 yıl içinde öldürülen diğer 10 meslektaşımızı sadece öfkeli hasta ve yakınları değil, mevcut sağlık sisteminin ağır sorunları aramızdan almıştır. Bu sorunları gidermek siyasi iktidarın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olunmuştur. Bu tutum sonucunda şiddet yayılmış, olağanlaşmıştır. Sağlıkta şiddet, artık sorun çözme aracı olarak başvurulan doğal bir davranış biçimine dönüşmüştür. Hekime ve tüm sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet, sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini almıştır. Sağlıkta şiddet, pandemide büyük özveri ile çalışan, her türlü riskle karşı karşıya gelen, yaşamını kaybeden hekimler ve sağlık çalışanlarına rağmen durmamıştır” dedi.
Sağlıkçıların karşılaştıkları şiddet vakalarına ilişkin rakamları da paylaşan Kaynak şunları söyledi: “Sağlıkta şiddeti gösteren beyaz kod ihbar sayısı 2020’de 11.942 iken, 2021 yılında 29.826’ya yükselmiştir. TTB’nin yaptığı anket çalışmasına göre hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatlarında en az bir defa fiziksel veya sözel şiddete uğramıştır. Sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye’de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını göstermektedir. İktidarın sağlık alanında yürüttüğü politikalar hekimlere; şiddet, ölüm, çaresizlik, umutsuzluk olarak geri dönmüş ve çalışma koşulları dayanılmaz hale gelmiştir. Hekimler çözümü istifa etmekte, emekli olmakta, hatta ülke değiştirmekte aramaktadırlar. İktidarın kolaylıkla hazırlayabileceği etkili bir yasal düzenleme bile, şiddeti hiçbir şekilde önleyemeyecek kadük bir düzenleme haline getirilmiştir. Bu şiddet ortamının düzeltilmesi, maddi manevi şiddet oluşturan koşulların tümünün düzeltilmesiyle mümkündür. Sağlıkta yaşanan şiddetin kök nedenlerini kabul etmeden, yani vatandaşların yaşama koşullarını, hekimlerin çalışma koşullarını iyileştirmeden, halk sağlığını öncelemeyen sağlık sistemi değiştirilmeden salt şiddet yasası, sağlıkta şiddeti kalıcı olarak çözemez.”
En Çok Okunan Haberler
- Trump'tan Erdoğan açıklaması
- İran'ın yeni başkenti açıklandı
- Roketsan mühendisinin ölümünde yeni ayrıntı
- Devlet Bahçeli gitti, Sinan Ateş geldi
- Feti Yıldız: Öcalan için bir tane şart var
- 'Siyasi yasak' davasında yeni gelişme
- 'Evladımdan sır istemişler vermemiş'
- Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Türkiye'ye baskı' çağrısı
- Fuat Uğur ve Ersan Şen canlı yayında birbirine girdi
- Selim İleri hayatını kaybetti!