İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik açılan dava Danıştay’da görülecek

Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik açılan davanın duruşması Danıştay’da görülecek. Açılan davalarda İstanbul Sözleşmesi'nin kadınlar için hayati önemde olduğunun altı çizildi. SOL Parti'nin avukatlarından Ekin Öztürk ve İstanbul Barosu’ndan Avukat Şükran Eroğlu Cumhuriyet'e konuştu.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik açılan dava Danıştay’da görülecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.06.2022 - 13:39

Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik açılan davanın duruşması bugün Danıştay’da görülecek. Açılan davalarda İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için hayati önemde olduğunun altı çizildi. İstanbul Barosu’ndan Avukat Şükran Eroğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi. 

Kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedilmesinin ardından birçok kişi ve kurum söz konusu karara dair dava açtı. Bu davalardan 15’i bugün Danıştay’da görülüyor. 27 ayrı başvuruyla açılan davaların duruşmaları ise 14 ve 23 Haziran’da olacak. Bu başvurulardan 22’si barolara ait. Bugün, Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, SOL Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Malatya, Zonguldak, Çanakkale, Kars, Artvin, Denizli, Kırklareli barolarının yaptığı başvuruların duruşmaları görülecek. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu davaya ilişkin Cumhuriyet’e konuştu. Eroğlu, “Tek kişinin kararıyla uluslararası bir sözleşmeden çekilmenin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Bu kararın yok hükmünde olduğunu başından beri söylüyoruz. İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddetin önlenmesi, mağdurun korunması, şiddet uygulayanın cezalandırılmasını sağlayan detaylı bir sözleşmedir. Bu sözleşmeden çekildiğimizden beri her gün 3-4 kadın öldürülüyor. Katiller ellerini kollarını sallayarak dolaşmaya devam ediyorlar” dedi. Eroğlu, “Umuyoruz ki hepimizin yüzünü güldüren bir karar çıkar ve Cumhurbaşkanı’nın tek taraflı kararı iptal edilir. Hakkaniyete uygun olan iptal kararını bekliyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizim için yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de tekrar imza koymasını bekliyoruz” diye konuştu.

"BİZ KAZANACAĞIZ"

Dava açan kurumlardan olan SOL Parti’nin avukatlarından Ekin Öztürk ise “İstanbul Sözleşmesi yalnızca fiziksel şiddetle mücadeleyi değil, tam da içinde bulunduğumuz günlerde nefesimizi kesen yoksulluk karşısında kadınların ekonomik şiddete de maruz kalmasının önlenmesine yönelik düzenlemeler içerdiği için de hedef alındı. Oysa özellikle geçtiğimiz son birkaç yılda, ülkemizin boğuştuğu yoksulluğun en ağır faturasını kadınların üstlendiğini en acı boyutlarıyla bir kez daha gördük” ifadelerini kullandı. Öztürk  “SOL Parti olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararının iptali için dava açtık. İstanbul Sözleşmesi bizimdir demek için, tüm kadınları bugün Danıştay’da görülecek olan duruşmaya çağırıyoruz. Biliyoruz ki ne yaparlarsa yapsınlar, başaramayacaklar. Biz kazanacağız. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün dünyasını ellerimizle biz kuracağız” dedi. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon